Interjú Zrínyi Mikós mesteredzővel
2018. September 01. 17:48

Interjú Zrínyi Mikós mesteredzővel
A Nippon Seibukan Akadémia elfogadott gyakorlata, hogy az érdeklődő harcművészek minél több irányzattal és neves mesterrel ismerkedjenek meg. A két évenként Kyoto-ban megrendezett Seibukan Sai találkozók alkalmából is 8-10 féle harcművész edzésen vehetett részt a nemzetközi mezőny.

A Nippon Seibukan Akadémia elfogadott gyakorlata, hogy az érdeklődő harcművészek minél több irányzattal és neves mesterrel ismerkedjenek meg. A két évenként Kyoto-ban megrendezett Seibukan Sai találkozók alkalmából is 8-10 féle harcművész edzésen vehetett részt a nemzetközi mezőny.

20180823_170627

             A magyar szervezet is ebben a nyílt szellemben dolgozik. A Kyoshi Pospischil Tamás VII.DAN által tartott bajnai tai-jitsu szeminárium,   Hanshi Kesic Bogdan IX.DAN shotokan karate szemináriuma, a szeptemberi 2-i kondorosi, öt fajta edzést biztosító Demonstrációs Nap, a szeptember 29-30 időpontban Füzesgyarmaton megrendezésre kerülő önvédelmi kurzus, amit Hanshi Robert Manole IX.DAN ju-jitsu nagymester vezet, a tanulás szemináriumi módját szolgálja. S ebbe a sorba illeszkedik az az edzés, amit Zrínyi Miklós mesteredző tartott Békéscsabán, a Lakótelepi SE light-contact és Seibukan csoportjának.

39982242_267397340562910_2883194164072153088_n

              Zrínyi Miklós VI.DAN  minden idők egyik legsikeresebb kick-box edzője.   25 évig volt a magyar kick-box válogatott szövetségi kapitánya. Regnálása alatt a válogatott felnőtt világbajnokságokon   számtalan arany,   ezüst és    bronzérmet szerzett. De az Európa  bajnokságokon szerzett érmek száma sem kevés. Hosszú éveken keresztül irányította a magyar kick-box edző képzést, amiben ma is tevékeny részt vállal. Beválasztották annak idején a WAKO három tagú light-contact szakmai bizottságába. Már 2004-ben megkapta a megtisztelő mesteredzői címet. Az utóbbi években az általa alapított Zrínyi Miklós Kick-box Akadémia munkáját irányítja. Többször tartott edzőtábort és szemináriumot Békés megyében. Legutóbb békéscsabai pihenését megszakítva edzést tartott Békéscsabán, s utána szívesen válaszolt a kérdésekre:

-  Zrínyi Miklós mesteredző a róla elnevezett kick-box akadémia megalapítója és vezetője. Egy akadémia-ami fogalom használata mostanában  divatos lett- mennyivel több, mint egy átlagos képzési forma?

- Ha meg tudjuk tenni azt, hogy egészen kis kortól építjük fel a rendszert, az óvodás kortól az iskolás korosztályig, aztán a juniorok és a felnőttek közé - akkor ez egy működőképes szerkezet lesz. Mostanában kevesebben szeretnének kick-box  sportolni, versenyezni. Sok sportág tevékenykedik, a fiatalok szeretnének minél több fajta sportágat kipróbálni. Ha nem úgy jönnek a sikerek, vagy máshoz van kedvük, akkor váltanak.

 - Hány éve működik az akadémia?

- Akadémiaként ez az ötödik évünk, de előtte is így működtünk,ha  nem is ez volt a neve.

- Milyen az eredményesség?A sportág egy kadet és junior világbajnokság előtt áll...

- Akik elkezdték annak idején gyermek korukban, azok már kadetként, juniorként itt vannak. Legenyei Pintér Noel, Laczkovics Botond végig járták ezeket a csoportokat, ez is bizonyítja, hogy ez a felmenő ágú képzés működőképes. Rajtuk kívül Pallag Csenge, Csorba Zsanett, Bagi Nimród és Szabó Tóth Dávid kerültek be a korosztályos válogatott keretbe. Voltak akik taekwon-dos múlttal cseppentek bele ebbe a rendszerbe.

- Aki valamelyik másik irányzatból csöppent bele a kick-box sportba annak az előnyt vagy hátrányt jelent?

- Az irányzattól is függ. Akik a taekwon-do-ból jöttek át, azoknál a  probléma gyakran a pontossággal és a távolsággal van. Rövidek a rúgások és ütések, az ütések gyakran pontatlanok. Ami látványosan kiemelkedik, az a gyorsaság és a robbanékonyság.

- Hány év kell ahhoz, hogy valaki eljusson a korosztályos válogatottságig? 

- Szabályrendszertől és hozzáállástól is függ, de optimálisan  öt év kell ahhoz, hogy azon a szinten legyen, hogy beszéljünk erről. Soha nem voltam a gyors sikerek híve, hanem inkább az alapoktól indultunk el nagy munkával. Az edzéselméletben annak idején megtanultuk, hogy a jó technikának óriási szerepe van, ez az elsődleges és legfontosabb, utána jöhet a többi. A mai világot viszont sajnos a türelmetlenség, a gyors sikerek elérésére törekvés jellemzi szinte minden sportágnál. Először most  meg kell fogni s gyerekeket, majd vissza kell menni a technikai alapokhoz. Úgy tapasztalom, a mostani fiatalok technikai képzettsége messze nem olyan kiemelkedő, mint húsz évvel ezelőtt.

- Az akadémiai képzésben ezek szerint a versenyzők eljutnak a junior - felnőtt korosztályig. Létezik e valamilyen életpálya modell, ami itt tarthatná Őket?

- Nagyon nehéz kérdés. Úgy próbálom bent tartani Őket a rendszerben, hogy segítenek edzést tartani, majd önállóan is képesek lesznek edzéstartásra,legyen edzői végzettségük. Nem mindenki alkalmas rá, se igyekszem csoportot biztosítani nekik, esetleg önálló klubot alapíthatnak... Hogy későbben ebből kialakul e egy olyan rendszer, mint a profi sportkluboknál, azt a jövő eldönti. Akik most edzést vezetnek, azok is befejezték a versenyzést. Ez a tendencia.