A dobogó harmadik fokán végzett a magyar válogatott a 2019. évi IKF Kempo Európa-
2019. October 29. 18:14

 A dobogó harmadik fokán végzett a magyar válogatott a 2019. évi IKF Kempo Európa-
Két arany-, egy ezüst- és öt bronzéremmel zártak a magyar felnőtt versenyzők a Szarajevóban megrendezett kick-box világbajnokságon. A sportág hét szakága közül a light-contact, a low-kick és a K1 szabályrendszerek elitjét felvonultató vb-n a két elsőséget a szegedi Busa testvérpár, Gabriella és Andrea szereztek. Magyarország a harmadik helyen végzett az éremtáblázaton – tudatta a Magyar Kick-box Szakszövetség.

A light-contact női 50 kg-os súlycsoportjában a 2017-es budapesti vb-n is diadalmaskodó Busa Gabriella két 3-0-ás sikerrel jutott a döntőbe. A fináléban a jogi doktor végzettségű magyar kick-boxos szintén egyhangú pontozással győzött az ír De la Cour ellen. A 60 kg-osok mezőnyében Busa Andrea három fölényes győzelemmel lett finalista, a döntőben pedig 2-1-re felülmúlta az orosz Tagilcevát is. A tanárként dolgozó magyar hölgy így tavalyi két Európa-bajnoki aranyérme után immár világbajnoknak is mondhatja magát.

Az ezüstérem a fiatal Szmolek Emánuel nevéhez fűződik, akit három nyertes csatát követően csak a világbajnok olasz Barbiere tudott megállítani. Harmadik lett light-contactban Maruscsák László (63 kg) és Vígváry Viktor (94), low-kickben Zsiga Melinda (52) és Boros Petra (70), valamint K1-ben Habash Antoine (63.5).

A felnőttek mellett a veterán korosztályban is osztottak érmeket a bosnyák fővárosban. Itt három magyar aranyérem is született: a felnőtt válogatott egyik edzője, a korábbi sokszoros világ- és Európa-bajnok Dancsó Zoltán mellett Döme Balázs és Szuknai Zsuzsanna is a dobogó tetejére állhatott fel.

Elégedett a generációváltáson átesett, fiatal magyar válogatott teljesítményével Galambos Péter, a hazai szövetség elnöke.


magyar csapat


"Alapvetően elégedett vagyok, senkitől nem láttam, hogy ne akart, ne küzdött volna, ne adott volna ki magából mindent. Az, hogy esélyeseink némelyikének, mint például Habash Antoine-nak, most éppen nem jött össze egy-egy meccse, az benne van a pakliban, de ettől még ők is helytálltak. Mindenképpen ki kell emelni Busa Andit és Gabit. Mindketten roppant érett bunyót mutattak, és nem hagytak kétséget a győzelmük felől. Nem mintha a vb-címig vezető út sétagalopp lett volna, de az az eltökéltség és koncentráció, ami rajtuk látszott, nagyon jó érzéssel tölti el az embert. Szmolek Emánuel gyerekkora óta kick-boxol és nagy ígérete a sportágnak. Tizenkilenc évesen még van hova fejlődnie, de ha így folytatja, minden esélye megvan arra, hogy hosszú távon a világ legjobbjai között legyen a helye" – mondta a sportvezető.

A kick-box másik négy szakágának – pointfighting, kick-light, full-contact és zenés formagyakorlat – világbajnokságát november végén rendezik a törökországi Antalyában.

Kick-box világbajnokság, Szarajevó, a magyar érmesek:

Felnőttek:


Light-contact:
Férfiak:
63 kg: 3. Maruscsák László
79 kg: 2. Szmolek Emánuel
94 kg: 3. Vígváry Viktor
Nők:
50 kg: 1. Busa Gabriella
60 kg: 1. Busa Andrea

Low-kick.
Nők:
52 kg: 3. Zsiga Melinda
70 kg: 3. Boros Petra

K1:
Férfiak:
63.5 kg: 3. Habash Antoine

Veteránok:


Light-contact:
Férfiak:
94 kg: 1. Dancsó Zoltán
+94 kg: 1. Döme Balázs
Nők:
65 kg: 1. Szuknai Zsuzsanna

Turák Péter

Küzdősportban támogatónk a profight.hu