Érdekességek a karate ruháról…
2015. június 23. 14:13

Érdekességek a karate ruháról…

A  karate gi egyértelműen hasonlít egy judo gi-re, mivel közös eredetük van. A sok hasonlóság ellenére különbségek is akadnak; a karate gi-k jóval könnyebbek és lazábbak.

Profight: Karate ruhák és egyéb felszerelések széles választéka!

A legnehezebb karate gi csak 0.45kg (16 oz), míg egy judo gi 0.99 kg (35oz) is lehet. Mivel a karate edzések nagy hangsúlyt fektetnek az ütésekre, rúgásokra, és a Judóhoz képest kevés dobásra, a karate gi a mozgékonyságot és a sebességet segíti vékony anyagával, mivel itt nincs szükség a vastag anyag strapabírására, hogy a Judóban előforduló stressz hatásokat kibírja.  Sima anyagú gyapjúból készülnek, amit gyakran bordáznak  a könnyebb mozgásért és kényelemért. A varrásokat gyakran megerősítik, hogy növeljék a ruha élettartamát.

Az alacsonyabb minőségű karate gi-k gyakran vékony, egy póló anyagához hasonló anyagból készülnek. Ezek könnyen szakadnak és rátapadhatnak a testre. Az ilyen karate gi-k általában 0.2 kg (10oz) súlyúak.

A minőségi karate ruhák vékony vászonszerű anyagból készülnek, mert ezek egész sok strapát kibírnak és nem akadályozzák a karatéka mozgását. Az ilyen karate gi-k általában 0.3 kg (10oz) súlyúak.

Az anyag súlya segít eldönteni, hogy mennyire lesz merev a ruha. A standard 0.34kg (12oz) vagy 0.40 kg (14oz), de néhány gyártó készít 0.45 kg-os (16oz) anyagból készült ruhákat. Gyakran a harcművészt jobban hűti gyakorlás közben egy nehezebb karate gi, mert a nehezebb ruha merevebb és a ruha merevsége jobb szellőzést biztosít.  A nehezebb súly ellenére a legtöbb haladó mégis jobban kedveli a könnyebbeknél, ugyanis tovább bírja a ruha és a vastag anyag jól elvezeti az izzadtságot.

Háromféle különböző szabás létezik; a japán aminek rövid ujjai és rövid nadrágrésze van a még nagyobb mozgékonyságért illetve a hajtókája is nagyobb méretű hogy ne csússzon ki az övből. Az európai aminek hosszabbak az ujjai és a nadrágrésze, és végül a Kata aminek még a japánénál is rövidebbek az ujjai.

R.D.