Lőrincz Tamás aranyérme Isztambulban
2015. április 08. 19:32

Lőrincz Tamás aranyérme Isztambulban
Törökországi aranyéremmel pótolta a szombathelyi Magyar Nagydíjat Lőrincz Tamás, a ceglédi olimpiai ezüstérmes, vb-bronzérmes, háromszoros Európa-bajnok kötöttfogású kiválóság, aki a március eleji hazai viadalt bélfertőzés miatt kénytelen volt kihagyni. Isztambulban, öt győzelemmel háta mögött, megérdemelten állhatott a 71 kilogrammosok dobogójának tetejére. 

Mini világbajnokságnak becézik a török szövetség honlapján a 33. alkalommal megrendezett Vehbi Emre & Hamit Kaplan felnőtt kötöttfogású nemzetközi versenyt, ahol 21 nemzet, 250 birkózója áll rajthoz, köztük három magyar kiválóság, akiket Struhács György szövetségi kapitány irányít Isztambulban.
A viadal első napján a 71 kilogrammosok között Lőrincz Tamás selejtezni kényszerült, hiszen a 28 fős mezőny alsó ágára sorsolt. A döntőig vezető úton négy mérkőzést is megnyert, remek birkózással múlta felül török, grúz és kazah ellenfeleit. Számtalan csodálatos akciót láthattak tőle a jelenlévők, valamint az élő közvetítést nézők, hiszen Szöcsi akkor is támadott, amikor már 6-0-ra vezetett vetélytársaival szemben. Az esti fináléban a törökök favoritja következett, Yunus Özel, aki a tavalyi évben vb-ezüstérmet és Eb-bronzérmet nyert a 71 kilogrammosok között. A mérkőzés Lőrincz irányításával kezdődött, aminek eredménye két pontos levitel volt, így 2-0-s magyar vezetéssel mentek szünetre a versenyzők. A második felvonásban a törököt találták aktívabbnak a bírók, aki térdelőhelyzetbe küldte Tamást, majd fordított emelésből meg is lepte két pontért. Az akcióra Szöcsi remekül reagált és egyből ellenfele mögé került, így 3-2-re továbbra is vezetett. A mérkőzés hátralevő részében Lőrincz megpróbálta a zónán kívülre léptetni ellenfelét, ám a török az utolsó pillanatban akciózni próbált, így a bírók a magyar birkózót látták kilépni elsőnek a szőnyegről. Ekkor Struhács György azonnal challange-et kért, de elutasították, így egy perccel a vége előtt Özel vezetett 4-3-ra. Szöcsin egy pillanatig nem látszott az aggodalom, folytatta a tőle már jól megszokott erőteljes birkózást és gyönyörű mozdulat után két pontért levitte ellenfelét és 5-4-re megnyerte a 71 kilogrammosok döntőjét. Lőrincz Tamás az aranyérmet és a 2000 dolláros pénzdíjat többek között a kétszeres világbajnok Selcuk Cebitől vehette át.

A szombati nap végeredménye:

59 kg

1. Elman Muhtarov (azeri)
2. Arszen Eralijev (kirgiz)
3. Fatih Ücüncü (török) és Taleh Mammadov (azeri)

71 kg
1. LŐRINCZ TAMÁS
2. Yunus Özel (török)
3. Ruszlan Tszarev (kirgiz) és Szacsino Davitaja (grúz)

80 kg
1. Atem Aslan (török)
2. Daniel Alekszandrov (bolgár)
3. Juszef Gaderijan (iráni) és Aszhat Dilmuhamedov (kazah)

98 kg
1. Cenk Ildem (török)
2. Aljakszandr Hrabovik (fehérorosz)
3. Alexuc Ciurariu Alin (román) és Ivan Ivanov Sztojan (bolgár)

Vasárnap magyar idő szerint 12 órától a 75 kilogrammosok között Szabó László, míg a 85 kilogrammosok között Lőrincz Viktor képviseli hazánk színeit.

Forrás: birkózószöv.hu