Hárspataki éremkollekciója egy bronzzal bővült
2016. február 13. 19:34

Hárspataki éremkollekciója egy bronzzal bővült

Minden korosztályban született egy magyar érem a Limassolban megrendezett kadet, junior és U21-es karate Európa-bajnokságon. A zárónapon – a tavalyi évben az MKSZ által az év férfi sportolójának választott – Hárspataki Gábor az U21-esek 75 kg-os súlycsoportjában bronzérmet nyert. MTK-s klubtársa, Tamás Ferdinánd az ötödik helyen végzett.

A 2015-ben szerzett U21-es világ- és Európa-bajnoki címe után Hárspataki Gábor Cipruson is felállhatott a dobogóra. Ez azért is nagy szó, mert 19 évesen nem könnyű elbírni az esélyesség terhét, ráadásul a kontinensviadalt megelőző napokban betegséggel bajlódott. Az Eb-n a magyar kiválóságot csak a későbbi győztes olasz Martina tudta legyőzni – bírói döntéssel – a döntőbe jutásért. Hárspataki abronzmeccsen javított, 2-1-re verte a koszovói Pakasticát.

Hárspataki akcióban,                                                                         Hárspataki akcióban

Közel állt az éremhez a 67 kg-ban Tamás Ferdinánd is. Az őszi vb-n harmadik versenyző három győzelmet és egy vereséget követően az Eb-n is eljutott a bronzmérkőzésig, ám ott 3-2-re kikapott az ukrán Kopitkótól. Mindazonáltal a vb-érem, a felnőtt világelitben - a Karate1 Premier League sorozat párizsi állomásán - januárban elért ötödik hely utáni újabb ötödik helyezésszép jövőt vetít előre.

Tamás Ferdinánd harcban a pontszerző helyért)                                                        Tamás Ferdinánd harcban a pontszerző helyért

A magyar válogatott egy ezüst- (Erdős Martin, junior 68 kg) és két bronzéremmel (Hárspataki Gábor, U21 75 kg és Vécsei Balázs, kadet 57 kg) fejezte be az idei korosztályos Európa-bajnokságot. A fiataljaink által szerzett érmek és helyezések azért is biztatóak, mert a NOB augusztusban dönt arról, hogy a karate – a japán szervezők javaslatának megfelelően – ott lehet-e a 2020-as tokiói olimpián. Turák Péter