Egy újabb natúr hős: Marvin Eder
2015. június 27. 11:16

Egy újabb natúr hős: Marvin Eder
Ezúttal egy méltatlanul elfeledett testépítőt, súlyemelőt ástam elő nektek a múlt homályából, aki megérdemli, hogy megemlékezzünk róla. A testépítés ezüstkorának egyik bajnoka, a korszakolásom szerint. Ebben az időszakban még nem használtak szteroidokat, táplálék-kiegészítők sem voltak, de a testkultúra már nem korlátozódott a cirkuszok és a show business terepére.
Profight: Harcművészeti felszerelések és kiegészítők!

Marvin Eder a 30-as évek szülötte, Bronxban látta meg a napvilágot. Ahogy korában az adta magát, súlyemeléssel és testépítéssel egyaránt foglalkozott, ahogy példaképe, a nagy John Grimek is. Gyorsan fejlődött, a 40-es évek végére már számos junior bajnokságot megnyert. Ahogy a képeken is látni, fizikuma arányos és kidolgozott. Íme, a méretei:


Testsúly, 86-92 kg
Magasság, 173 cm
Derék, 86.5 cm
Mellkas, 127 cm
Nyak, 48 cm
Bicepsz, 48 cm
Alkar, 38 cm
Comb, 66 cm
Vádli, 43 cm

Marvin kiváló adottságai és arányai mellett erejével is kimagaslott kortársai közül. Elmondása szerint született tehetsége, a különösen erős ízületek és a kivételes regenerációs képességei tették képessé az elképesztő súlyok megmozgatására.
Edzés tekintetében a nehéz gyakorlatok és nagysúlyok bűvöletében élt. A súlyemelő gyakorlatokat és a testépítést egyszerre művelte. Nem ritkán 7 órát töltött az edzőteremben, hogy aztán másnap ismét folytassa a munkát. Nem hitt a könnyű napokban.
Nagy szomorúsággal beszél napjaink testépítéséről. Úgy véli, manapság extrém túlzás lett a testépítésből, karikatúra. Megfordult a világ, már nem az egészség a cél. Az atléták inkább elpusztítják, mérgezik a testüket. Marvin ezért megveti a jelen nagyjait.
Lássuk, mire volt képes fénykorában! Emelései, rekordjai messze túlszárnyalják várakozásainkat. Amint látható, nem csak rúddal, kézi súllyal, de saját testsúllyal is edzett. Amikor az olimpiai nyomásban a nehézsúlyú rekord 167 kg volt, ő a maga testsúlyával akkor tudott 149 kg-ot. Bevallása szerint elképesztő egykezes húzódzkodására nem volt semmi extra technikája, egyszerűen megfogta a rudat és húzta…
A tolódzkodás volt az erőssége és kedvenc gyakorlata. Ennek a gyakorlatnak köszönheti mellizmait. Legnagyobb rekordját élősúllyal érte el, két társa csimpaszkodott a testére.Marvin Eder rekordjai:

Guggolás, 140 kg x 50 reps
Bicepszhajlítás rúddal, 95 kg
Kereszttartás, 2 x 45 kg
Oldalemelés, 54 kg, lendülettel
Elemelés (Deadlift), 300 kg
Tolódzkodás párhuzamos korláton, 196 kg (!) extra súllyal
Húzódzkodás alsó fogással, +90 kg x 8
Fekvenyomás, 233 kg
Fej fölé nyomás rúddal – 149 kg
Egykezes húzódzkodás – 8 folyamatos ismétlés mindkét kézzelOldalsó nyomás ballal – 99 kg (egy társával a karján).
Széles húzódzkodás - 80 saját testsúllyal
Folyamatos kézállásban nyomás párhuzamos korláton (igazából létrafokok közé) - 25.


Marvin elutasítja a részvételt a testépítő rendezvényeken. Szerinte ezeket a versenyeket inkább „Mr. Kémia” címmel kellene illetni.


Az alábbi címekkel büszkélkedhet:
1949
    Mr. America - IFBB, Junior, 2. hely.    Mr. New York City - IFBB, Junior Most Muscular, 1. hely.    Mr. New York City - IFBB, Junior abszolút 1. hely.    North American Championships - IFBB, Junior, 1. hely.
1950
    Mr. America - AAU, 6. hely.    Mr. Eastern America - IFBB, 1. hely.
1951
    Mr. America - AAU, 3. hely.    Junior Mr. America - AAU, 2. hely.Marvin Eder korán abbahagyta a testépítést, a sors így hozta. Vízvezeték szerelő vállalkozó lett, de kihagyásai ellenére az edzést nem hagyta abba. 67 évesen 50 tolódzkodást és 50 húzódzkodást tudott végrehajtani edzésen. 75 évesen még 30 kg extra súllyal tolódzkodott, és minden reggel 500 felüléssel kezdte a napot.
Nagy ember volt, aki soha sem kapott igazán lehetőséget, hogy kiteljesedjen. Mégis, szép és egész életet élt. Rekordjait soha nem feledjük.Galba Zsolt

Forrás: Confidence and Power