Icarus – Hogyan (ne) doppingolj
2017. augusztus 20. 13:49

Icarus – Hogyan (ne) doppingolj

Szinte minden sportágban vannak neves vagy kevésbé ismert atléták, akik a győzelemért szabálytalan szerek alkalmazásától sem riadnak vissza. Sőt. Minél nagyobb fizikai igénybevételt és minél gyorsabb regenerációs időt kíván egy adott sportág, annál elterjedtebb ott a doppingszerek használata. Az Icarus című film az orosz doppingbotrányban résztvevőkön keresztül vezeti be a nézőt a teljesítményfokozás illegális világába.

Az oldal alapvető tematikájától látszólag kissé eltérő ez a filmajánló. Ennek ellenére fontos, hogy lássuk mi rejlik kitudja hány sportoló hihetetlen teljesítménye mögött. A film bemutatja, hogy az oroszok hogyan tudtak ekkora sikerrel doppingolni, hogyan maradhatott ez eddig titokban, mik a doppingolás előnyei, mik a hátrányai és megéri-e doppingolni. Pillantsunk most röviden bele ebbe a világba.

Mint ismeretes az orosz doppingbotrány során megannyi sportoló olimpiai érmét vették el. 2015. november 9-én jelent meg a WADA jelentése, miszerint az orosz sportolók rendszerszinten doppingoltak. Hogy ez hogyan volt lehetséges? A kormány segítette őket. Nem csak magát a programot és annak az orvosi hátterét finanszírozta, de korrupciós eszközökkel is hozzájárult a sportolóinak megóvása érdekében. A 2012-es Londoni és a 2014-es Szocsi olimpián sportolóik majdnem mindegyike használt valamiyen illegális szert. A filmben elhangzik, hogy az oroszok 1968 óta állami doppingprogramot építenek.

A filmben egy amatőr kerékpáros, Bryan Fogel kipróbálta, mire is jó a doppingszerek használata. Ebben a doppingbotrány egyik főszereplője, Grigorij Rodcsenkov volt segítségére. De miért segítene Rodcsenkov még jobban leégetni magát? Mert félti az életét. A botrány óta két Rodcsenkovhoz hasonló szerepet betöltő személy vesztette életét ismeretlen körülmények között.

Fogel felkereste az Armstrongot több mint 50 alkalommal sikertelenül vizsgáló WADA elnököt, aki szerint mindenki doppingol. Egy kis tapasztalattal és ügyességgel le sem fognak bukni. Ennek nyilvánvalóan a sportolók is tudatában voltak/vannak. Hamár szinte biztos, hogy nem bukik le az adott sportoló, annyi a lényeg, hogy használnak-e a szerek. Fogel erről így nyilatkozott:
 
„Jobban aludtam és hamarabb regenerálódtam. Hihetetlenül sokat segítettek, de semmiképpen sem fogok védeni egy szabályszegő sportolót.”
 
 
A film trailere
 
A tiszta sport támogatója a profight.hu