Már a pihenés is mérhető?
2015. október 27. 18:02

Már a pihenés is mérhető?
A megfelelő pihenés elengedhetetlen a fejlődéshez. Pihenés közben történik a nehéz edzések utána a szervezet helyreállítása, e nélkül nincs sem erősödés, sem izomtömeg-növelés. Az edzésben, ahogyan az életben is, egyensúlyra törekszünk. Megint egy fejezet a mentális oldalról.
 

Az alábbi módszert Dan John egyik könyvében olvastam. Könnyedén mérhető és számon tartható általa a pihenésünk minősége, összevetve az edzésmunkával. Már láthattunk tőle egy modellt, mely segítségével átgondolhatjuk, mennyire van egyensúlyban az életünk. Aki edzésnaplóval dolgozik, az könnyedén számon tarthatja regenerációját az alább olvasható kis matekkal.
A regeneráció öt aspektusát fogjuk monitorozni. A pihenés, és táplálkozás mellett további érdekességeket találunk, melyek elsőre meglepőek lehetnek.
Ezeket  pontozzuk 1-10-ig, a magyarázatban szereplő bontás szerint. Egyszerű. Aztán összevetjük a napi edzésünkkel, amit szintén 1-10-ig terjedő skálán osztályozunk. Ha hosszú távú aránytalanságot észlelünk, akkor meg lehet tenni a megfelelő ellenlépéseket, akár terheléselvételt, akár az edzésterhelés növelését. Lássuk!Táplálkozás
Egy jó reggeliért 2 pont jár. Két köztes „snack”-ért 1 pont. Nem mogyorós csokira gondol a szerző, az tuti. 1 pontot ér két további étkezés. Igen, számára a reggeli a legértékesebb. Ez négy pontot tesz lehetővé: reggeli, snack, ebéd, snack, vacsora.
Alvás
Nyolc óra alvás 2 pontot ér. Annál több 3-at. Kevesebb 1-et vagy 0-t.
Társas kapcsolatok
Az ember társas lény. Sokat számít. Ha ma minden rendben ment, 1 pontot kapsz. Veszekedés, stressz és hasonlók 0 pontot érnek, illetve akár levonást is.
Egyedül töltött idő
Amikor össze tudjuk szedni a gondolatainkat. 1 pontért. 15 perc a minimum és a netezés, facebook, telefonálás nem számít. Nem tudom eléggé hangsúlyozni, hogy ez mennyire fontos... 
Játék
Játék, társaságban. Régimódi táblás játék, kikapcsolódás. Az internet megint csak nem számít. 1 pontot ér.
A fentiekre adott pontok összegét lehet összevetni az edzés keménységével. A különösen kemény edzés, izomlázzal és szenvedéssel 10 pontot ér, a könnyed lötyögés 1-et.
Minta:
1.Táplálkozás: 2, kimaradt a reggeli.Alvás: 1, reggel 5-kor keltem.Társas kapcsolatok: 1, jót beszélgettem egy régi cimborával.Egyedül töltött idő: 0, egy percem sem volt magamra.Játék: 1, Monopoliban mindenkit rommá vertem.Edzés: 9, majd belehaltam a mai CrossFit WOD-ba. Az arány 5 < 9 az edzés javára.
2.Táplálkozás: 3, későn értem haza és már nem akartam vacsorázni.Alvás: 3, elaludtam, munkából is elkéstem, mégis fáradt vagyok.Társas kapcsolatok: -1, kész vagyok a főnökömtől.Egyedül töltött idő: 0, semmi.Játék: 1, sakkoztam apámmal.Edzés: 6, átmozgató jellegű edzés, de a guggolás nem volt könnyű. Az arány 6-6. Egál.

Nem fűzöm tovább, a lényeg érthető. Persze nem kell mindent monitorozni, de ez egy működőképes megközelítés. A fanatikusok kivételével a hobbisportolók kevés hasznát lelik. Talán hasznosabb lehet, ha valaki keményen dolgozik, több gyermek mellett kíván formában maradni, netán élsportoló vagy különösen komolyan veszi az edzést. 


A fenti modell engem arra késztetett, hogy magamba nézzek, megálljak egy időre és átgondoljam magam. Az izmokat az edzésen tépjük szét, a konyhában tápláljuk és az ágyban építjük.