Erős csapattal a Grúziai tornán
2015. március 21. 11:31

 Erős csapattal a Grúziai tornán
Péntektől vasárnapig a grúz fővárosra figyel a judós világ, Tbilisziben rendezik meg a második grúz Grand Prix-viadalt. A százezer dolláros összdíjazású tornán tizenegy magyar judósért szoríthatunk majd: nagyon erős csapattal indulunk harcba, tatamira lépnek olimpiai, világbajnoki és Európa-bajnoki érmeseink.
Profight: Harcművészeti felszerelések széles választéka!


Az előzetes nevezések alapján negyvennégy ország több mint háromszázötven judósa szerepel majd Tbilisziben, ez a létszám csaknem a duplája az egy évvel korábbinak – érezhető, hogy az olimpiai kvalifikációs sorozat első fele a végéhez közeledik.

A mieink közül öten már a nyitónapon, pénteken sorra kerülnek, ekkor lép tatamira az olimpiai és vb-bronzérmes, kétszeres Európa-bajnok Csernoviczki Éva, a vb- és Eb-bronzérmes Karakas Hedvig, a junior-világbajnoki bronzérmes Maros Barbara, a junior Eb-bronzérmes Pupp Réka és az U23-as Európa-bajnok Zámbori Bence.

Lesz még egy magyar érdekeltség ezen a napon – illetve a verseny további két napján –, a Nemzetközi Judo Szövetség ugyanis a bírói keretbe jelölte Havasiné Fridrich Annamáriát. Nagy András szakágvezetőtől megtudtuk, hogy az edzők közül Bíró Tamás, Csernoviczki Csaba, Flórusz János, Hangyási László, Pánczél Gábor és Toncs Péter kíséri el a válogatottunkat, de a csapattal tart Tóth István gyúró is.

A magyar csapat:

FÉRFIAK
66 kg: 
Zámbori Bence (Honvéd-Kipex). 73 kg: Ungvári Miklós (Közgép-Ceglédi VSE). 81 kg:Krizsán Szabolcs (Honvéd-Kipex), Ungvári Attila (Közgép-Ceglédi VSE). 90 kg: Tóth Krisztián (KSI SE)
NŐK
48 kg: 
Csernoviczki Éva (Ippon Judo Tatabánya), Pupp Réka (Atomerőmű SE). 52 kg:Maros Barbara (Honvéd-Kipex). 57 kg: Karakas Hedvig (Honvéd-Kipex). 70 kg: Gercsák Szabina (Hell-Miskolci JC). 78 kg: Joó Abigél (KSI SE)


Ami a mieink „múltját” illeti: a grúz főváros nem tartozott a magyar judósok kirándulásainak főbb célpontjai közé, az elmúlt évtizedben először 2004-ben szerepeltek versenyzőink itt, akkor az athéni olimpia kvalifikációs sorozatának hajrájában a grúz A-kategóriás tornán Ungvári Miklós bronzérmet szerzett, Kosztolánczy György az ötödik, Braun Ákos és Csizmadia Zoltán pedig a hetedik helyen végzett. Öt évvel később Tbiliszi rendezte meg az Európa-bajnokságot, amelyen Ungvári Miklós aranyérmes lett, Csernoviczki Éva a dobogó második, Karakas Hedvig a harmadik fokára állhatott, Ungvári Attila és Mészáros Anett ötödikként, Hadfi Dániel pedig hetedikként zárt.

Ungvári Miklós a második Európa-bajnoki címét nyerte hat esztendővel ezelőtt Tbilisziben
                             Ungvári Miklós a második Európa-bajnoki címét nyerte hat esztendővel ezelőtt Tbilisziben

A 2010-es férfi Világkupán Farkas Bálint a hetedik helyet szerezte meg, négy éve pedig Hadfi Dániel jutott el egészen a fináléig, ezüstérmet szerzett, Tóth Krisztián az első felnőtt Világkupáján az ötödik helyig jutott, míg Farkas Bálint újfent hetedik lett. A londoni olimpiai kvalifikációs sorozat hajrájában Farkas Bálint ötödik helyét jegyezhettük fel, két éve Végvári Martin és Cirjenics Miklós volt ötödik, tavaly pedig, az első grúz GP-n Szabó Franciska és Szabó Katinka nevét jegyezték fel a hetedik helyen.

 Forrás: Judoinfo