BUDO szellemében az árvaházban
2015. július 07. 12:59

 BUDO szellemében az árvaházban
A Böjte Csaba Atya által alapított Dévai Szent Ferenc Alapítvány a rászoruló gyermekeket támogatja minden téren, s mind az anyaországban, mind Erdélyben egyre nagyobb figyelem összpontosul erre a fontos hitvallásra. A támogatások sokrétűek, hiszen maga a misszió is nagyon összetett feladat.

Profight: Harcművészeti felszerelések, kiegészítők széles választéka!

A békéscsabai Kazinczy Ferenc Általános Iskola kollektívája évek óta támogatja az alapítvány nagyszalontai árvaházi otthonát. Júniusban egy héten keresztül  különböző foglalkozások színesítik  az otthon lakóinak életét. Van itt játszóház, zene és ének tanulás, önismereti foglalkozás sport – és harcművészet!

 Egy kis szabad küzdelem a csajokkal                                                                    Egy kis szabad küzdelem a csajokkal

A Békéscsabai Kazinczy Ferenc Általános Iskoláról tudni kell, hogy sport terén Magyarország egyik legeredményesebb általános iskolája, amely számos kiváló sportembert nevelt, indított el az eredményes sportpályafutás terén. Három  éve tanórai keretben iskolai önvédelmi és harcművészeti oktatás is folyik a „C” és „D” osztályokban, valamint egy képesség fejlesztő szakkörben, kihasználva azt, hogy az iskola tanára Shihan Gregor László VI.DAN, a Békés Megyei Harcművész Szövetség elnöke, a Nippon Seibukan Akadémia magyarországi vezetője.  A japán szervezet, hagyományaiból és jellegéből adódóan nem elsősorban a versenyek szervezésével, versenyzőkkel foglalkozik, hanem a japán harcművészeti hagyományok ápolását, a szeminárium jellegű oktatást tekinti elsőrendű céljának. Így a szalontai edzéstartás jól illeszkedik bele ebbe a törekvésbe.

A kéztechnika alapjai                                                            A kéztechnika alapjai

 A tábor régi lakói, a nevelők elmondása alapján, már nagyon várták a „karatés bácsit” ezen a sportos napon, ahol még Seres János Tanár Úr focirangadóján is pattogott a labda. Az önvédelmi edzések, mint mindig, most is a szabadban történtek, ami a lehetőségekből is adódik, másrészt szinkronban van a goshinkai karate edzésmódszerével. A csoportban többen régi ismerősként üdvözölték Gregor mestert, hiszen szinte minden évben részt vettek az oktatáson.

Délutáni edzéshez sorakozó                                                             Délutáni edzéshez sorakozó

               Az érdeklődésre jellemző, hogy bár több féle foglalkozás - foci, daltanulás, önismereti vetélkedő, játszóház, - zajlott egy időben, a BUDO edzésre jelentkezők nagy száma miatt délelőtt két csoportban kellett edzést tartani. A "kicsik" megismerkedetek az öv szerepével, az alapvető szokásokkal, balesetvédelemmel. Mivel köztük több volt a kezdő, az alapoknál kellett kezdeni, de azért tanultak újat azok is, akik a korábbi években is itt edzettek. A második, idősebb gárda már jobban tudott haladni, itt a keményítésen kívül összetettebb önvédelmi gyakorlatokat is tanultak. Délután az időrend feszessége miatt egy csoportban páros gyakorlattal a rövidbotos felső sújtás védésével foglalkoztak a résztvevők. A korábbi évekhez hasonlóan a jó hangulat mellett a fegyelem is jelen, volt, s ennek köszönhetően nem történt semmilyen baleset, sérülés, ami mindig az edzésvezető egyik legnagyobb öröme.

 repülnek a botok                                                             Repülnek a botok

             A délutáni edzés egy rövid értékeléssel zárult, majd azok, akik a délelőtti és délutáni edzésen is részt vettek, oklevelet kaptak. A búcsúzkodás is elhúzódott, hiszen egy jól sikerült és nagyon várt program ért véget. A szalontai árvaház minden támogatást megérdemel, mert adni jó, még ebben a formában is!
Az összes kép a Nippon Seibukan Dojô of Kyoto - Hombu Hungary facebook oldalon található.

 Gregor  László