Interjú a Békéscsabán oktató Sensei Sáfár Lászlóval
2019. október 16. 14:59

Interjú a Békéscsabán oktató Sensei Sáfár Lászlóval
Hagyománnyá vált, hogy az A. J.K.A. (American JKA Karate Association) magyarországi szervezete Békéscsabán tartja országos szemináriumát, amit Sensei Sáfár László IX. DAN vezet. A nagytekintélyű harcművész, aki egyben a szervezet főinstruktora is mindig szívesen tájékoztatja az érdeklődőket a magas szakmai színvonalú tábor munkájáról.

Az idei tábort, úgy, mint tavaly a békéscsabai vívóklub edzőtermében rendezte meg a házigazda, sensei Farkas András VI.DAN, a József Attila Lakótelepi SE shotokan karate szakosztályának vezetője. Az ország minden részéről érkező karatésok igen csak kihasználták a péntek, szombat, vasárnap három edzésnapját.

- Sáfár László nagymester Békéscsabán a negyedik szemináriumát tarja. Mennyire más ez a szeminárium, mint a megelőzőek?
- Próbálunk valamilyen különlegességre koncentrálni. Ennek a tábornak a jelentősége a reakció, időzítés, távolság, és a kontroll, az erő koncentrálása, mielőtt az ütés eléri a célt. Három napig ezen dolgozunk különböző kéz és lábtechnikákkal. Először csak egyes technikákkal, majd több és több elemmel, kombinációkkal.


Safar1


- A szintet jelzi, hogy szinte csak fekete öves mesterek láthatók a táborban. Mennyire tanulékonyak ezen a szinten a fekete övesek?
- Úgy érzem, hogy minden edzés után változni, javulni  fognak. Sok javulni valójuk van. Ügyesek, képzettek, de még mindig tudnak fejlődni, s mennél jobbak lesznek, annál jobbak lesznek majd a tanítványaik.

- A szeminárium mennyire zárt? Csak az A.J.K.A.-hez tartozó karatékák vehetnek rajta részt vagy más shotokan szervezetekből is jöhetnek résztvevők?
- Én nem hívok meg más szervezetek tagjait, de nem is zárom ki Őket. Előre megtervezzük, meghirdetjük…Ma reggel például egy Wado-ryu mester is velünk edzett, ügyesen dolgozott. Elsősorban az A.J.K.A tagjait oktatom, de más shotokanosok is eljöhetnek, tanulhatnak. A munka számít.


Safar2


- A táborban a gyakorlatok mellett nagyon komoly elméleti oktatás is folyik. Mi volt ennek a fő témája most?
- Különböző témákat tárgyaltunk. Például, mi a karate hatása a test technikai és fizikai fejlődésére. Mit jelent az egészség szempontjából, mit tudunk ezen keresztül javítani, fejleszteni. Mennél idősebb lesz az ember, ha nem gyakorol, ezeket a tulajdonságokat elveszíti.

-Vagyis , egy speciális karatés egészségtanról volt szó?
-Igen, pontosan. Az egészséghez a rugalmasság, gyorsaság, az erő és az állóképesség szükséges. Ezek nem mindig fejleszthetők, a rugalmasság például 10 éves kortól már nem tud annyit fejlődni. Gyorsaság 20 éves korig fejleszthető nagyon hatékonyan. Erő harminc év körül, vagyis életkorfüggő.A negyven éveseknél az állóképesség fejleszthető. A karatéban mind a négy tényezőt próbáljuk megtartani.


Safar3


- A táborban övvizsgára is sor kerül. Mennyire volt Sáfár Sensei megelégedve a mostani vizsgázókkal?
- Ez különleges vizsga volt, hiszen a két éves, un. tanítói iskola végére értünk, és akik sikeresen elvégezték, most vizsgáztak harmadik danra, ami az oktatói szinthez kell. Ügyesek voltak, átmentek a vizsgán,egy lány idegesen nem bízott a sikerben, decemberre szerette volna halasztani, de mondtam neki, most, vagy soha. És megcsinálta!Átsegítettem a stresszen.

- Hogyan érzi a nagymester, félnek tőle, szeretik, tisztelik vagy ennek az egyvelege?
- Jó kérdés. A karate ne legyen egy kényszer, szeretni kell, egészséges legyen, aki gyakorol, ami  jó a családnak is, több tiszteletet adjunk egymásnak, és azoknak az embereknek, akikkel kapcsolatba kerülünk.

- Azt hiszem azért, ha nem szeretnék a tanítványok Sensei Sáfár Lászlót, akkor nem jönnének ilyen sokan ide.
- Így van. Tudják, hogy adok valamit, ezért járom a világot. Szeretnek és tisztelnek, úgy érzem!


Gregor László
Küzdősportban támogatónk a profight.hu