Shotokan edzőtábor Gyulán
2018. augusztus 30. 22:00

Shotokan edzőtábor Gyulán
Az A.J.K.A. (American JKA Karate Association) magyarországi szövetségének éves versenynaptárában megszokott program, hogy a nyár közepén Gyulán tartanak nagy nemzetközi edzőtábort a szervezethez tartozó shotokan karatésok. Az is hagyomány, hogy itt ünnepli rendszeresen születésnapját a szövetség alapítója, Sensei Sáfár László IX.DAN shotokan karate nagymester. Ahogyan ez lenni szokott, az idén is kemény edzésmunkával ünnepelt Sáfár nagymester.

A Prohászka Zsolt városi sportcsarnok adott otthont a rendezvénynek, amire szükség is volt, hiszen hét országból több mint nyolcvanan, vettek részt rajta.A színvonalról csak annyit, hogy zömében fekete öves mesterek edzettek; többek között Németországból, az Amerikai Egyesült Államokból, Indiából, Romániából a magyar mesterek mellett.

36975837_10212304572190450_4811824270285996032_n

  Mint Sáfár mester elmondta, ezeknek a nemzetközi táboroknak köszönhetően egységesen jó szinten állnak a harcművészek az egyes országokban.Természetesen további országok bevonása is várható a jövőben. Évek óta sikeresen működik az edzőképző tanító iskola, ahol a jövő edzői magas szinten ismerkedhetnek meg a legújabb európai és tengerentúli módszerekkel.Ezt a maga szintű harcművész nevelő és oktató munkát ismerte el a magyar állam akkor, amikor Sáfár László Nagymester megkapta a   Sport államtitkárságtól életművéért a Bay Béla díjat, amit Dr. Szabó Tünde államtitkár adott át. A nevelés ugyanis legalább olyan fontos Sáfár nagymesternél, mint a szakmai munka, hiszen a BUDO alapértékeit ez az iskola mindig is előtérbe helyezi.

37027409_1728063760581188_3362399543780966400_n

 Magyar szinten ugyanígy, mint a tavalyi évben előtérbe került a karaténak mint sport és harcművészetnek az iskolai testnevelés oktatásban való elterjesztése, kihasználva azt, hogy a mindennapos testnevelés heti 5 órájából maximum 2 órában választható karate, amennyiben az MKSZ által közvetített karate edző erre vállalkozik, és bekerül az iskola testnevelés tantárgyi programjába. Ugyanakkor örvendetes, hogy a karate bekerült a középszintű érettségi választható sportágai közé.

Persze, ehhez el kellett készíteni a karate kerettantervét is, ami Csákvári László VII.DAN munkája.A testnevelési egyetemen is tanító kiváló szakember az első évről pozitív értékelést adott.Számos oktatási intézményben vezettékbe a karatét, s ezeben az iskolákban megoldották az edzőkérdést is, egyrészt továbbképzésekkel, másrészt külsős edzők bevonásával. Pozitív fogadtatásra talált a karate az iskolákban, az új sportmozgás mint minden újdonság vonzza a tanulókat annak ellenére, hogy itt nem csak azok művelik, akik önként vállalták, mint a klubokban. Nagyon sokat tanulnak a fegyelem, tolerancia, egymás elfogadása és segítése, valamint a karatéval együtt járó kognitív kontroll területén. Mindez segíti az iskolák pedagógiai programját, emeli a tanulók neveltségi szintjét és pozitív gondolkodású jó munkamorállal bíró tanulókat nevel. Mivel a kerettanterv meglehetősen rugalmas, ezért az sem jelent problémát, hogy Melyik karate irányzathoz tartozik az edző. Persze, továbbra is fontos feladat a népszerűsítés, minél több iskolába terjedjen el a karate. Ebben a Klebelsberg Központ és a tankerületek partnerek csakúgy mint a testnevelő tanárok túlnyomó része. Szeretnék elérni, hogy az iskolai testnevelés óra keretében választott karate órák után, minél több diák válassza a karate klubokat az iskola után, hiszen erre ennek az olimpiai játékok programjába frissen felvett sportágnak nagy szüksége van. (Belegondolva abba, hogy a küzdősportok a mindenkori olimpiai éremszerzők között az 1. helyen áll, megszerzett 176 olimpiai aranyérmünk több mint 1/3-át küzdősportolók érték el, talán jóval nagyobb hivatalos támogatást és megbecsülést érdemelnének  a sportfinanszírozásban.

37043791_1728063567247874_9055413350720077824_n


    A tábornak otthont adó Gyulai Karate Egyesület vezetője, Torma György mester sikeres hetet zárt mind klubvezető, mind magánember egyaránt. Sikerült megbirkózni a nem kis feladattal, hiszen ez a tábori létszám, a nemzetközi jelleg nagy kihívást jelentett,amihez a klubtagok s a hozzátartozók önfeláldozó munkája is kellett. Sokat segített az önkormányzat, Dr. Görgényi Ernő polgármester, karate mester, aki természetesen az edzéseken is ott izzadt a többiekkel. Torma György mester a tábor végére megérdemelten kapta meg a magas VII.DAN fokozatot, teljesítve a követelményeket.

  Békés megyében a következő A.J.K.A. edzőtábor október 6-án lesz Békéscsabán. S jövőre nyáron ismét: Gyula!

Gregor László