A boxkesztyű rövid története
2015. június 06. 14:52

A boxkesztyű rövid története

A kéz védelmének fontosságára már az ókori Görögországban is rájöttek. A régi kesztyűk azonban eléggé különböztek még a maiaktól, jóval kevesebb védelmet nyújtottak. Általában nem is kesztyűkről beszélünk, legtöbbször egyszerűen bőrdarabokkal tekerték körbe a kezüket, hogy az ne sérüljön gyakorlás közben…

Profight: Boxkesztyűk széles választéka kedvező áron!

Az ókori Rómában ez továbbfejlődött a cestus-sá, ami a gladiátorok speciális kialakítású kesztyűje volt. Itt már a védelem mellett a támadó erő is szerepet kapott, fémlapokat, szegecseket raktak a bőrdarabok közé. A box a római birodalom bukásával csökkent népszerűségében, és csak az 1600-as években  Angliában vált újra népszerűvé. Ekkor a mérkőzéseket még általában puszta kézzel vívták, csak 1867-ben tették általánosan kötelezővé a boxkesztyű használatát.

Régi boxkesztyű
                                                                                         Régi boxkesztyű

A modern boxkesztyű őse is ekkor született meg, noha a ma látható kesztyűk csak az 1990-es évek vége felé kezdtek el megjelenni. A mai kesztyűknek többféle változata létezik. A könnyű zsákoló kesztyűket, amik vékony anyagúak és tömésűek,  a lazább boxzsákos gyakorlatra alkalmasak. A másik fajta kifejezetten a boxzsák erős püfölésére alkalmas kesztyű. Ez már vastagabb anyagból van, és a fontos részeken szivaccsal kipárnázottak, hogy a nagy erejű ütésektől védjék a harcos kezét. A harmadik fajta pedig a gyakorló harcokhoz használatos ,,sparring" kesztyű, ami kialakításának köszönhetően a gyakorlás közben mindkét felet védi. Ezek többnyire 12, 14, 16 oz súlyúak. És végül az utolsó kategória; a igazi harcokhoz, meccsekhez használatos boxkesztyűk, ezek könnyebbek, mint a gyakorló kesztyűk , általában a versenyző súlyától függően 8, 10 oz súlyúak és nincsenek annyira kipárnázva.

R.D.