Check Bin újra Magyarországon oktatott!
2017. október 26. 13:00

Check Bin újra Magyarországon oktatott!
Check Bin szerint a futball sokkal veszélyesebb sportág – Komputerjáték helyett küzdelem, wellness és versszínház

Több mint harminc, eltökélt, 6-13 év közötti harcosjelölt gyűlt össze a budapesti, zuglói Thai Box Akadémián, hogy éljen a ritka lehetőséggel, és autentikus technikát tanuljon a harcos nevén Check Binként ismert Deo Petsangkhat bajnoktól és edzőtől.
Az egész napos, monstre szeminárium a szentendrei thai box klub és a zuglói Thai Box Akadémia összefogásából jött létre, ami mintaszerű a sportág életében. A több mint 200 meccset megvívott Check Bin a szentendrei klub vezetőjének, Skrobár Róbertnek a meghívására érkezett Magyarországra, ahol már negyedik alkalommal járt a felesége révén egyébként Finnországban élő edző, aki a sportág hazájában lett bajnok.
 
IMG_1525
 
 
Bár a thai boxot kőkemény sportnak tartják, mégis szívmelengető látványt nyújtott, ahogy több mint 30 gyerek számítógépes játék helyett azzal töltötte a hosszú hétvége egy napját, hogy órákig gyakoroljon egy-egy hatékony mozdulatot a zuglói teremben. 6 klub növendékei gyűltek össze az ország több részéről. – Nagy lehetőség ez nekik, nekünk, hiszen Check Bin a muay thai autentikus formáját képviseli – mondja Czinke Gábor, a Thai Box Akadémia vezetője, aki saját bevallása szerint gyerekkorában maga is arra vágyott, hogy igazi thai bajnokoktól leshesse el a sportág titkait. Deo minden nagyképűség nélkül, egyenként is igazgatta a fiatalok akcióit, amíg a szülők videózták az eseményt vagy az annak helyet nyújtó Fit Club Zugló wellness részlegén frissültek fel. A klub gyakran szervez különleges eseményeket: nem ritka, hogy a bokszring helyén versszínházat szerveznek!
 
IMG_1554
 
 
36 évesen is küzd
  • A futball sokkal veszélyesebb sport, mint a thai box – mondta kérdésünkre Check Bin. – Az a sok sérülés! A mi sportágunk megfelelő instrukciók mellett az egész testet megedzi, élesíti az elmét, ezzel nagyon jót tesz a gyerekeknek is. Én már 36 éves vagyok, és még mindig rendszeresen küzdök az edzősködés mellett: nagyon sok sportágban ennyi idősen már nyugdíjba kellett volna mennem!

IMG_1653
 
 
Összefognak a sportágért, az utánpótlásért
A sportember „második otthonának” nevezi Magyarországot, ahol, úgy látja, feljövőben van a thai boksz kultúra. – Az utánpótlás technikai képzése nagyon fontos a sportág fejlődése szempontjából. Az ilyen alkalmak komoly motivációt jelentenek a gyerekeknek – tette hozzá Czinke Gábor.
– Felismertük, hogy szükséges az összefogás, így megosztjuk egymás között a fejlődési lehetőséggel kecsegtető alkalmakat – mondja Skrobár Róbert. – Azért fontos, hogy ne csak bajnokokat, hanem edzőket is meghívjunk, mert ők ismerik azt a módszertant, amellyel hatékonyan át is adható a tudás.
 
IMG_1621
 
 
Néptánc helyett muay thai
Söphen Zsombor, a szeminárium egyik 10 esztendős résztvevője úgy gondolja, hogy ez sikerült is. Zsombor 7 éves kora óta gyakorolja a thai boxot, a néptáncot cserélte le erre a sportágra. – Még lelkesebb lettem az edzés iránt, mert most tanultam egy olyan technikát, amelyet még sosem gyakorolhattam – teszi hozzá. Úgy tervezi, hamarosan igazi meccsen is kipróbálja a tanultakat.
 
IMG_1566