Ez kemény volt! Fantasztikus csaták a Muaythai Mánián!
2015. szeptember 15. 21:11

Ez kemény volt! Fantasztikus csaták a Muaythai Mánián!

Nehéz szavakkal leírni, amit a Szombat esti Muaythai Mánia 9 prezentált 18 órától a BSK-ban.  Kaptunk rendesen a Muaythaiból! Clinch parádé, térd-könyök kifulladásig, kiélezett küzdelmek, underground hangulat és az este végén egy igazi csemege ebből a gyönyörű sportágból.

 Már az előzetesen kiírt fight card is sokat sejtetett a színvonalról, de a látvány, amit a néző kapott talán még a várakozásokat is jócskán felülmúlta. Olyan versenyzőket sikerült a Muaythai Mánia stábjának összeválogatni, ami garantált izgalmat ígért a BSK teltházas nézőseregének. Írhatom ezt úgy, hogy a K-1 magyarországi hercegnője, junior WAKO Világbajnoka Éltető Daniella és a kiváló adottságú, látványos muaythaira képes Berényi Roland különböző okok miatt nem tudott elindulni ezen a tornán. Ettől függetlenül, így is parádés lett a szereposztás, hiszen két négyes torna is lebonyolításra került és az est főmérkőzésén a K-1 szakág klasszis Világbajnoka Görbics Gábor, aki nem csak küllemét tekintve öltött spártai fizimiskát, hanem lelkületében is hordozza a Görög harcosok szellemiségét készült megmérkőzni profi muaythai szabályrendszerben a Lumpinee bajnok Deo „Check Bin”-nel.

A gála első etapjában a hölgyek kerültek sorra egy négyes torna keretében, akik a tőlük megszokott vehemenciával és szívvel vetették bele magukat a küzdelembe.  Az első párban Bélik Tímea vs. Nagy Fruzsina összecsapásnak örülhettünk és a két lány kitett magáért a ringben. Tímea aktívabb volt a három menet alatt, valamint Muaythai technikákból is többet mutatott, így megérdemelten került döntőbe egyhangú pontozást követően.

A második párban a Tong Thai Gym színeiben versenyző, immáron rutinos Muaythai Mánia résztvevő Kovács Alexandra nézett farkasszemet az egykori ökölvívó magyar bajnok Rácz Irénnel. Igazán parázs csatát hozott a stílusok harca és végül az egyébként kempo alapokkal bíró Alexandra remek láb és clinch technikáinak köszönhetően 3-0-ás pontozást követően megérdemelten jutott a döntőbe.

Kovács Alexandra és Rácz Irén küzdenek                                                                 Kovács Alexandra és Rácz Irén küzdenek

Ezt követően kezdődött a férfiak négyes tornájának küzdelme. Az első párban a csupaszív harcos Bodnár Dániel, aki láthatóan sokat fejlődött, főleg clinchben és állóképességben az előző Muaythai Mániához képest mérkőzött a beugróként érkező jó felépítésű Varga Gyulával. Az első menetben Gyula kifejezetten szép thai technikákat mutatott, de Dániel folyamatos pressziója kiegyenlítette a küzdelmet. Aztán a második-harmadik menetben Gyula elfogyott kondiban, így végül a kiegyensúlyozott és erőteljes bunyót bemutató Bodnár Dániel kezét emelték a magasba.

A férfiak második összecsapásán, a Thaiföldön pallérozódó Salgó Fight Team versenyzője Gaál Ádám mutatott ízelítőt a Muaythai minden klasszikus eleméből Kovács Krisztián kárára. Krisztián remek felépítésű, szikár harcos, aki mindent megtett, hogy megnehezítse Ádám dolgát a ringben, de az autentikus thai képzés ellen most nem volt igazi fegyvere, így Ádám kifejezetten látványos bunyóval masírozott be egyhangú pontozással a torna döntőjébe.

Kovás Krisztián vs. Gaál Ádám                                                                Kovács Krisztián vs. Gaál Ádám

Némi szünetet követően megérkeztünk a döntők küzdelmeihez valamint az est várva-várt superfight-jához. Először a hölgyek fináléja következett Kovács Alexandra és Bélik Tímea között. Igazi döntő hangulatú és színvonalú mérkőzést rittyentettek a lányok, mindketten hatalmasat hajtottak és a közönség tombolt.  Az első két menetben kiegyenlített csatát hozott a küzdelem, mindkét versenyző nagyon koncentráltan pörgött, így a harmadik menetre maradt a döntés. Szandrában valamivel több kreativitás maradt és a látványosabb technikáinak köszönhetően megosztott pontozást követően a maga javára fordította a mérkőzést. Mindkét lány nagyot küzdött és egy magas színvonalú meccsel tette emlékezetessé a női döntő minden másodpercét, így Szandra megérdemelten nyert, de Tímeának is minden elismerés kijár.

A férfi döntőben a nagy küzdő Bodnár Dániel próbálta útját állni a favorit Gaál Ádámnak. Bár Dánielnek voltak megint ígéretes megmozdulásai Ádámon ezen az estén szemöldök sérülése ellenére sem lehetett kifogni. Ádám éles volt és koncentrált, megint fantasztikusan clinchelt és a könyök és térd technikái nagyon pontosan és dinamikusan ültek valamint köríves rúgásai is duzzadtak a sebességtől és erőtől, így egyhangú pontozást követően megérdemelten nyerte meg a tornát. Természetesen Dániel előtt le a kalappal, mert nagyon sokat fejlődött, kijárt Neki a döntő küzdelem, de jó volt látni egy magyar fiút Ádám személyében, aki ilyen magas szinten tudja művelni a klasszikus muaythait.

Végül, de nem utolsó sorban jöhetett az est főmérkőzése a friss Venum K-1 Viágbajnok és Világjátékok győztes Görbics Gábor és a Thai klasszis Lumpinee bajnok Deo ₺Check Bin₺ Phetsangkhat között.

A bevonulást követően Deo semmit sem bízott a véletlenre és ízelítőt kaphattunk egy igazi Thai gála miliőjéből, hiszen pecekig ₺táncolta₺ a Wai Cru-t a muaythai-ra éhes közönségnek, ami a thai-box harcosok tradicionális rituáléja a mérkőzések előtt. Görbics Gabi súlycsoportjában igen erős fizikumú harcosnak számít, de a Thai bajnok már megjelenésre is külön élménykategóriát képviselt. Csupa szálka felsőtest, mindehhez olyan lábakon állt, amit az ókori Görög szobrokon a szobrászművészek legvadabb fantáziájukban is csak pironkodva mernek megformázni. Az ember arra gondolt, ha ezzel a lábbal bármit vagy bárkit eltalálnak, annak az egész családfája belesajdul a fájdalomba. Mindezek ellenére Gábor arcán és bunyóján semmilyen félelem nem látszott, de hát miért is látszott volna, hiszen Görbics személyében egy extraklasszis harcosról beszélünk, aki sok nagy csatából került ki győztesen.

Görbics Gábor 
                                                                                      Görbics Gábor

A profi WMC muaythai szabályok szerint 5x3 percre volt kiírva a találkozó, így rendkívüli izgalmak közepette kezdődött az összecsapás. Gábor szokásához híven nagy harci kedvvel, de mégis óvatosan kezdte a mérkőzést és egy-két gyors combrúgással és kéztechnikával kezdte kóstolni ellenfelét. A Thai fiú viszont hozta a tőle elvárt stílust az első menetben. Nyugodtan, nem kapkodva taposott a ringben és várta a kínálkozó alkalmat, kereste a réseket és aztán előtte iszonyatos erejű köríveseit valamint kereste a clinch és az ebből indítható térd és könyöktechnikák lehetőségét. Egyik alkalommal olyan könyökütést zúdított a levegőbe, hogy még a közönség is beleremegett, de szerencsére Gábor jó reflexszel lépett el a gyilkos technika elől. A menet végéhez közeledve  az egyik könyökütést követően Gábornak felrepedt a szemhéja, ami erősen vérezni kezdett és az orvos beszüntette az egyébként nagyon látványos küzdelmet, így az első etap végén Deo kezét emelt a bíró a magasba, így a thai bajnok hagyhatta el a szorítót győztesen. Pontosabban elhagyhatta volna, ha nem tódult volna fel mindenki a ringbe a nézők közül, hiszen mindenki a két bajnokkal akart fotózkodni.

Görbics Gábor és Deo "Check Bin" Phetsangkhat 
Görbics Gábor és Deo "Check Bin" Phetsangkhat

Szóval fantasztikus estét produkált Nekünk Skrobár Robi és csapata, ami előrevetíti, hogy lesz még számos Muaythai Mánia az elkövetkező időkben, mert a jó thai-box-ra itt Magyarországon is van kereslet. Az est végén természetesen nem maradhatott el a már hagyománynak számító nagy közös fotózás, így a közönség soraiból is kaphatott mindenki egy szeletet a versenyzők és a szorító egyedülálló légköréből.

 

 

K.T.