Kondorosi Harcművészeti Demonstrációs nap
2015. július 02. 12:38

Kondorosi Harcművészeti Demonstrációs nap
A Békés Megyei Harcművész Szövetség és a Nippon Seibukan Akadémia magyarországi csoportja ismét megrendezte hagyományos harcművész Demonstrációs Napját. Kondoros és a helyi Kick-boksz klub adott otthont a rendezvénynek, amelyet a változékony időjárásra tekintettel most a helyi Petőfi István Általános Iskola csarnokában tartottak meg.

Profight: Harcművészeti felszerelések széles választéka!

A házigazdák, a helyi Kondorosi Kick-boksz Klub tagjai Litauszki László II.DAN vezetésével mindent megtettek a sikeres lebonyolítás érdekében. Az ünnepélyes megnyitókor shihan Gregor László VI.DAN, a Békés Megyei harcművész Szövetség elnöke, a Nippon Seibukan Akadémia magyarországi vezetője köszöntötte a résztvevőket, majd Kondoros Város polgármestere, Ribárszki Péter üdvözölte a Bucsáról, Nagyszénásról, Békéscsabáról, Orosházáról, Magyarbánhegyesről érkezett résztvevőket. A Polgármester Úr szívélyes szavai is jelzik, hogy itt, kondoroson a harcművészet megbecsült fogalom, a város vezetése támogatja mind a versenyszervezést, mind a népszerűsítő szemináriumokat, mind a helyi kick-box klub munkáját, ami nagy kincsnek és dicséretes ténynek számít manapság! A résztvevők az ITF taekwon-do, kick-box, kyokushin karate, aikido, goshinkai karate, wingtzun irányzatokból érkeztek.

Aikido gyakorlatok, a háttérben Dobos Attila I.DAN                                                          Aikido gyakorlatok, a háttérben Dobos Attila I.DAN

  Dohányos András I.DAN tartotta a bemelegítést, majd a résztvevők a koreai harcművészet, a taekwon-do alalpjaival ismerkedtek. A megyei harcművész szövetség alapító tagja , Tamás József IV.DAN ITF taekwon-do mester  két lánya, a fekete öves Tímea és Boglárka segítségével igen csak megmozgatta a vegyes korosztályú társaságot. A magyarbánhegyesi Korvin Takewon-do Klub vezetője természetesen a taekwon-dora jellemző rúgásokat sem hagyta ki, így nem csoda, hogy a lelkes követők már ebben a szűk órában is megizzadtak.

Megnyitókor  Ribárszki Péter polgármester és az oktató mesterek                                                 Megnyitókor  Ribárszki Péter polgármester és az oktató mesterek

  A nap második foglalkozásán egy teljesen más mozgásrendszerrel ismerkedtek meg az érdeklődők. A Gádoroson aikido edzést tartó Dobos Attila I.DAN termeténél talán csak türelme volt a nagyobb, hiszen ezzel a türelemmel javítgatta a különböző csavarásokra, feszítésekre és elvezetésekre épülő technikákat. A Demonstrációs Napnak talán ez is a lényege, hogy minél több fajta harci művészetbe „kóstolhassanak” bele a résztvevők.

Tamás József IV.DAN magyaráz                                                               Tamás József IV.DAN magyaráz

    Az aikido elmélyült gyakorlása után kick-boksz rész egy rövid, de pörgető edzésmunkát jelentett. A Békéscsabai lakótelepi SE egykori felnőtt válogatott világbajnoki ezüstérmese, Dohányos András I.DAN hajtotta meg” a csapatot a light-contact és a kick-light technikai kombinációival. Ismét bebizonyosodott, hogy nem kell hosszú órákat edzeni ahhoz, hogy valaki csuromvizesre izzadja magát. Mivel a résztvevő kickboxosok nagy része point-fighting szabályrendszerben indult, ez az edzés sok újdonságot jelentett még Nekik is.
   A délelőtti rész ilyen pattogós befejezése után jól esett a híres Kondorosi Csárdában elfogyasztott tartalmas ebéd. A társaság nagy része jó magyarsággal „bezabált”, úgyhogy, amikor a délutáni edzés első szakaszát, az önvédelmet oktató Shihan Gregor László VI.DAN az ülő helyzetben történő önvédelmet kezdte oktatni, nem sokan tiltakoztak e fontos, de nem annyira ismert  metódus ellen. Előtte a kisgyerekek elpróbálhatták, hogy veszélyes utcai helyzetben hogyan kell viselkedni a „cukros bácsi/nénik” ellen. Itt szóba került a jogos védelem fogalma és értelmezése is.

Shihan Gyarmati Imre V.DAN kyokushin karate edzése                                          Shihan Gyarmati Imre V.DAN kyokushin karate edzése

   Évek óta visszatérő program a wingtzun kungfu edzés, amit most is Lévai Péter 4.fokozatú mester tartott. Itt a tapadós kéz alapjait, rávezető gyakorlatokat gyakorolhattak többek között. Az edzésen a vidám és jó hangulat csak erősödött, pedig a helyi, a kondorosi kisgyermekek közül az  előző napo n  többen a Kondi futáson is részt vettek, tehát fáradtan kezdték a demonstrációs napot, de hősiesen gyakoroltak.
   A Nap utolsó részét a kyokushin karate töltötte ki. Shihan Gyarmati Imre V.DAN  személyében, aki először tartott edzést a Demonstrációs Napok történetében, egy nagy tekintélyű és tudású edzőt ismerhettek meg a résztvevők. Ráadásul két edző kolléga, Sensei Rackó György III.DAN és Licska István I.DAN segítette a munkát, s így könnyebb volt a hibajavítás. Kis elméleti ismertetés után az egyenes ütések és rúgások gyakorlása következett, majd  a félig az önvédelemhez is tartozó ütés-védés-ellentámadás, földre vitel gyakorlatok jöttek. természetesen a végén a résztvevők az igazi kyó-ból is részesültek, hiszen a külső és belső combrúgások, a test keményítés, és a véget nem érőnek tűnő fekvőtámasz fesztivál sem maradhattak el.

kick-box edzés                                                               kick-box edzés

    A Demonstrációs Nap rövid értékeléssel, és az emléklapok átadásával zárult. Akik eljöttek, jól érezhették magukat, hiszen tanulhattak, s ezek a szemináriumok  hangulatukban mások, mint a versenyzés látványos, de gyakran túlfeszült világa.
A rendezvényt támogatta: Kondoros Város Önkormányzata, Petőfi István Általános Iskola,Kondorosi CsárdaGregor László