Motiváció, eltökéltség, becsvágy: Helyzetjelentés Rehák Györggyel
2015. október 10. 19:06

Motiváció, eltökéltség, becsvágy: Helyzetjelentés Rehák Györggyel

A közelmúltban leközöltünk egy interjút a Re-Gym vezető edzőjével Rehák Györggyel, de újra aktuálissá vált számunkra, hiszen a Barba Negrában lezajlott egy pazar színvonalú Fight Night torna, ahol szembetűnő volt, hogy mennyit fejlődtek a magyar harcosok az elmúlt évben. Így kézenfekvőnek tűnt, hogy billentyűvégre kapjuk a mestert és kifaggassuk ennek okairól.

Profight: Harcművészeti felszerelések, kiegészítők széles választéka!

Sokat fejlődtek a K-1 és főleg a thai-boksz harcosok az elmúlt időszakban, mi az oka ennek az ugrásszerű változásnak?

Ez valójában nem egy hirtelen változás, hanem sok év munkájának gyümölcse, ami most kezd beérni. Valamint a most lezajlott Fight Nightra nagyon felkészültek a harcosok, mert nagy kiugrási lehetőség ez a torna. Az E.M.L  (Europen Muaythai League) égisze alatt nagy dolog versenyezni,hiszen innen jó szereplés esetén Isztambulba és az ázsiai nagydöntőbe vezethet az út, ami folyamatos magas szintű meccslehetőséget biztosít.

 

Az elmúlt évtizedben inkább a K-1 volt előtérben, de most az igazi muaythai is újra fellendülni látszik hazánkban. Mik ennek a közvetlen okai?

Természetesen az európai trend. Például az E.M.L most egy olyan szerveződés, ami teret ad a profi muaythai szabályrendszernek és ez jó nekünk, hiszen így van folyamat, amit nagyon fontosnak tartok. Én alapvetően mindig thai-boksz harcos voltam és edzőként is ezt tanítom-tanítottam mindig, de Európában a K-1 egyelőre jobban eladható, mert még jobban értik a szabályokat az emberek. Mára viszont a muaythai is elkezdte érdekelni az embereket, sok thai edző jár Európába, ami sokat segít, Én is igyekszem thai edzőket hozni, akiktől sokat lehet tanulni. Azt gondolom, hogy a vegyes gálák, ahol K-1 és thai-boksz mérkőzések egyaránt vannak még népszerűbbek, mint azok, ahol csak muaythai meccsek vannak.

Rehák György                                                                                       
Rehák György

Mi kell ahhoz, hogy valakiből hosszútávon jó és eredményes harcos váljon?

Mint minden más sportágban a tehetség itt is sokat számít, de ahhoz, hogy hosszútávon eredményes legyen valaki sok lemondásra, motivációra és jó értelemben vett becsvágyra van szükség. Ma már sok tényező ₺eltéríthet₺ egy versenyzőt a felkészüléstől: munka, család, a különböző szórakozási lehetőségek, de a szorgalomra való hajlam és a már említett motiváció, nagyon sokat segíthet a hosszútávú sikerekben.

 

Vannak nemzetek Európában, akik nagyon sikeresek ezekben a sportokban, főleg K-1-ben. Vegyük például Hollandiát, ott mi lehet a siker titka?

Legfőképpen az előbb említett tényezők. Persze pénz is van rá, de legfőképpen elképesztően szorgalmasak és rendkívül tudatosan építik a harcosaikat és az egész sportágat. De hangsúlyozom újra, hogy náluk is a szorgalmon van a hangsúly nem a pénzen, hiszen az ottani harcosok zöme sem ebből él, hanem munka és tanulás mellett járnak edzésre, tényleg csak a legnagyobb sztárok, mint Hari, Aerts, Schilt…stb tudnak csak ebből megélni, de Ők is nagyon keményen megdolgoztak azért, hogy így legyen.

 

A szeptemberi Fight Night gála nemcsak színvonalas küzdelmeket hozott, hanem a körítés is pazar volt. Megemlítenél pár szponzort, akik segítik a munkádat?

Természetesen, hiszen nagyon sokat köszönhetek nekik, nélkülük ezek az események nem jöhetnének létre. Az OSS Security, a Rokko Group, az MVT Kft, az Opel Gyulai, a Csodanövény Kft, a Tom Yum étterem, Barba Negra Music Club és a Yokkao Hungary már régóta velem vannak, akik nemcsak támogatók, de legtöbbjükkel baráti viszonyt is ápolok. Szeretnénk a jövőben még színvonalasabbá tenni a Fight Night rendezvényeket ezért új támogatók jelentkezését is szívesen látjuk.

 

Tizenöt mérkőzés volt a Fight Night-on. Nem sok ez egy kicsit? Mostanában a 7-8 mérkőzés a divat az ilyen típusú rendezvényeken.

Nem volt sok, hiszen ez egy 3-4 órás program, ahol magas színvonalú 3x3 perces pörgős összecsapások voltak és szerettem volna, ha teljes a paletta, így a tornament és superfightok mellet női és junior mérkőzéseket is be tudtunk mutatni a programban.

 

Hogyan sikerült kapcsolatba lépni az Európai Muaythai Ligával?

A liga elnökével Detlef Türnau-val már 25 éve jó viszonyt ápolok. Még versenyzői pályafutásom során mérkőztem az embereivel és most, hogy Európában új erőre kapott a muaythai, így megint kapcsolatba léptünk egymással.  Vele jó helyen vagyunk, hiszen Türnau a WMC egyik alapító tagja is, így mindenképpen hosszútávra tervezzük az együttműködést.


Rehák György és Detlef Türnau                                                                       Rehák György és Detlef Türnau

A mai versenyzők sok lehetőséget kaphatnak a bizonyításra, amivel mára úgy látszik páran élni is tudnak. A Re-Gymben van Világbajnok (Habash Antoine), Európa-bajnok (Birics Tamás) versenyző is, de miben kell még leginkább fejlődnünk a tartós nemzetközi muaythai szinthez?

Szinte mindenben van hova fejlődnünk, de ez nemcsak ránk igaz, hanem minden nemzet versenyzőire. A fejlődés útja, hogy sokat kell meccselni jó színvonalú versenyzők ellen és igyekezni, hogy harcosaink bejussanak nemzetközi gálákra. Például Nagy Artúr és Szűcs Bana két évadot már eltöltött az E.M.L keretein belül, ebbe az irányba mindenképpen érdemes haladni. A magyar klubok és harcosok fogékonyak a muaythaira és az is sokat segít ha a jobb versenyzőkkel tudok huzamos ideig együtt dolgozni.

Mester és Tanítványa (Habash Antoine) 

Mester és tanítványa (Habash Antoine)
 

Mi a különbség a Te időd és a mai versenyzők lehetőségei között? Ha egyáltalán van ilyen…

Egyértelműen jobbak a mai versenyzők lehetőségei, de ez a sportág fejlődését tekintve így van rendjén. Viszont a mai fiatal harcosokat sokkal több impulzus éri, nagyobb rajtuk a teher, így számos külső tényező akadályozhatja a fejlődésüket. Az Én időmben ezekből a tényezőkből kevesebb volt, viszont nagyobb volt a média támogatottság. Mivel akkor az emberek közti kommunikáció közvetlenebb volt a gálák híre sokszor szájhagyomány útján terjedt és így meg lehetett tölteni a meccseinkre egy Budapest Sportcsarnokot, ma ez egyelőre elképzelhetetlen.

De az üzenet azóta sem változott. Azok az emberek, akik a sportban sikeresek és eltökéltek, azokat a tanulásban, munkában, mentális fejlődésben is hajtja a kitűnési vágy, így nagy valószínűséggel a későbbi civil életükben is sikeresek lesznek.

 

 

K.T.