Vépen készülnek a válogatott versenyzők
2014. augusztus 29. 12:55

Vépen készülnek a válogatott versenyzők

Közel 100 sportoló napi 3 edzésen gyűrte a mintegy 400 négyzetméter tatamit az immár hetedik alkalommal Vépen megrendezett a kick-box light-contact és kick-light edzőtáborban. A Szombathely melletti kisváros mezőgazdasági szakközépiskolája és kollégiuma ideális környezetet nyújt a felkészüléshez, hiszen minden adott egy helyen. Kényelmes szállás, edzőterem, futópálya, gyönyörű park, friss levegő és kiváló atmoszféra.

Profight: Profi ahrcművészeti felszerelések széles választéka!

Az edzőtábor résztvevői érkezzenek Magyarország bármely szegletéből, Ausztriából vagy Horvátországból az edzőtábor mottójának megfelelően - „Az igazi harcosok találkozóhelye” – rengeteg küzdelemmel készültek a második féléves versenyszezonra. Számos Európa- és világbajnokkal edzhettek együtt azok a fiatal kick-boxosok, akiknek többsége a szeptemberi Utánpótlás Világbajnokságra készül. Emellett a tábor kiváló lehetőséget nyújtott arra is, hogy olyanokkal edzhettek együtt, akikkel a hétköznapokon nem. A tapasztalt felnőtt versenyzők is kiemelték, hogy a hatékony erőnlét fejlesztése mellett a sok és folyamatosan váltott ellenfeles küzdelem volt a tábor legnagyobb erőssége.

Reggelente három csoportra osztottuk a részt vevőket. A felnőttek többnyire hosszabb távú futásokat, míg az utánpótlás VB-re készülők intervallokat, ritmus-és koordinációs képességeket, illetve reakciógyorsaságot fejlesztő feladatokat hajtottak végre. Azok, akiknek nem a futás az erősségük illetve valamilyen sérülésük volt egyéb általános állóképességi jellegű gyakorlatokat végeztek. A három edzésből - a nap folyamán mindig az egyiken - a részt vevők használatba vették a különböző eszközöket – kettlebell, ugráló kötél, TRX, G-Flex, gimnasztikai labda, gumikötél, gumiszalag – melyekkel elsősorban a gyorserőt és a gyorsasági állóképesség fejlesztését céloztuk meg.

Tömeg

A délelőtti közel kétórás közös edzés kifejezetten a kéztechnikák csiszolására, a belharc gyakorlására, valamint az erő-állóképesség fejlesztésére fókuszált. Itt remek lehetőség adódott a fiatalabbaknak együtt edzeni, küzdeni a felnőtt válogatott kerettagokkal, akik nagy segítséget nyújtottak mind a technikákban, mind pedig a taktikai képzésben.

Az ebéd és a délutáni pihenő után a nap legfontosabb és legkeményebb edzésére került sor. Itt már két csoportban edzettek az utánpótláskorúak és a felnőttek. Először a fiatalabbak foglalták el a tornatermet és az utánpótlás edzők – Dancsó Zoltán, Hirsch Viktor, Olasz Attila és Szántó Sándor – irányításával folyt a munka. Habár az edzőtábor után még közel 6 hetük lesz a fiatal válogatottaknak felkészülni az olaszországi világbajnokságra, az itt megalapozott erőnlét és tudás fontos kiindulópontja lehet a végső eredménynek. Az itt megszerzett alapokkal pedig a Vb-ig folyamatos lesz még a munka.

A felnőtt sportolóknak – versenyzőknek és „hobbystáknak” – sem volt kevésbé megterhelő és aktív az edzésük, annak ellenére, hogy az őket érintő versenyekre később kerül sor az ősz folyamán. Zrínyi Miklós mesteredző vezetésével az erőnlét megalapozására, a lábtechnikák csiszolására, és mindenek előtt a sok-sok küzdelemre fókuszáltak a résztvevők.

Páros edzés

-A szűkösebb anyagi helyzet és a dolgozó sportolók kevesebb szabadsága miatt az idei edzőtábor lényegesen rövidebb volt a korábbi éveknél. Ez azt jelentette, hogy előzetesen sokkal koncentráltabb edzésmunkát kellett kidolgozni. Ugyan az edzés terjedelmét nagymértékben nem lehetett növelni, ellenben így nagyobb hangsúlyt fektethettünk az intenzitás növelésére. A szokásokhoz híven 2 kemény edzésnap után beépítettünk egy pihenőnapot. A nagylétszám és különböző korosztályok miatt is fontosnak tartottam az utánpótlás edzők bevonását a tábori munkába. Dancsó „Kicsi” Zoltán, Hirsch Viktor, Olasz Attila és Szántó Sándor remek és hatékony munkát végeztek a 10 nap alatt. Külön öröm volt számomra, hogy a feltörekvő klubokból egyre többen látják a táborban rejlő lehetőségeket. Remélem előbb-vagy utóbb mindenki felismeri, hogy minél nagyobb létszámmal, minél több edzővel dolgozunk , annál eredményesebben vehetjük fel a versenyt a többi országgal! – nyilatkozta Zrínyi Miklós mesteredző.

 

- Ismét egy kiváló edzőtáboron vagyunk túl, megállapíthatjuk, hogy a lehetőségekhez képest ismét sikerült túlszárnyalni önmagunkat. Létszám tekintetében sosem látott tömeg volt jelen a táborban, fejlődésben pedig hatalmas előrelépést figyelhettünk meg. Ebben a táborban a kezdő és a világbajnokságra készülő is ugyanannyi figyelmet kapott, köszönhető ez a kiváló edzői stábnak. Zrínyi Miklós összeszokott edzői gárdát kért fel maga mellé, hogy koordinálja az edzéseket és segítse a tábor lakóinak munkáját. Dancsó Zoltán, Olasz Attila, Hirsch Viktor, Marton Klára és Szántó Sándor hosszú éveken keresztül készültek együtt világversenyekre, most edzőként együtt készítik fel az utánpótlás válogatottat, bizakodva, hogy ezek a fiatalok túlszárnyalják saját eredményeiket és rendre szállítják hazánknak a szebbnél szebb eredményeket! – mondta Szántó Sándor a Nyergesújfalu SE elnöke és edzője.

 Edzői gárda

- Véleményem szerint az idei, rövidebb tábor nagyon jól sikerült. A gyermekek és a felnőttek is nagyon jól bírták. Talán köszönhető ez annak is, hogy mentálisan nem fáradtak bele a "hosszú tábor, sok edzésnap" gondolatába. A felkészülést a fontos versenyekre jól megalapozta ez a néhány nap. Otthon mindenki folytathatja a munkát. Azon klubok tagjai, akik először jártak a táborban mindent elkövettek, hogy felvegyék a ritmust. Keményen edzettek annak érdekében, hogy az általuk megszokott feladatoktól eltérő újdonságokat is beépíthessék küzdelmi stílusukba. Mind a gyermekek, mind a felnőttek igazi csapattá kovácsolódtak.- nyilatkozta Hirsch Viktor a Nyergesújfalu SE és a Kick-box Suli edzője.

- Csatlakozva az előttem szólókhoz, véleményem szerint is egy remek edzőtáboron vagyunk túl, amelyből mind az utánpótlás-, mind a felnőtt korú versenyzők csak profitálhattak. Az edzőtáborban elkezdett munkát tovább folytatva és a távlati célok elérése érdekében az edzőknek kijelölt úton tovább haladva bizakodóak lehetünk az őszi versenyszezon előtt. A fejlődés szemmel látható volt minden résztvevőn függetlenül attól, hogy felnőtt-, utánpótlás válogatott vagy hobby sportolóról beszélünk. A táborban most először résztvevő klubok edzői és versenyzői nyitottak voltak az általunk képviselt stílus megismerésére és elsajátítására. Reméljük, az elkövetkező években is meg tudjuk rendezni ezt a tábort akár még több résztvevővel. – fűzte hozzá Olasz Attila az Esztergomi Kick-box SE utánpótlás edzője.

- A tábor ideje alatt én Szombathelyen dolgoztam, ezért folyamatos edzői munkát nem tudtam vállalni, azonban a délutáni-esti kéz-láb edzések mindegyikén részt vettem. Gyakran sikerült már az utánpótlás korúak edzésére is belátogatnom, ilyenkor technikai javításokkal és tanácsokkal segítettem a magas színvonalú szakmai munkát. Véleményem szerint jó úton halad a felkészülés a szeptemberi világbajnokságra. Öröm volt látni a sok lelkes és motivált fiatalt. A felnőttek edzésein pedig - több év kihagyás után- kesztyűt és lábfejvédőt húztam, így gyakorlatban is megtapasztalhattam Zrínyi Miklós új edzésmódszereit, amit be kell valljam nagyon élveztem. A nyári edzőtábor nagy élményt jelent kicsiknek, nagyoknak, versenyzőknek, hobbi sportolóknak is, ezért kár kihagyni!- nyilatkozta Marton Klára a Metex05-Controll SE utánpótlás edzője.

 

- A táborban kettős feladatot láttam el, hiszen az utánpótlás keretben több tanítványom is szerepel, én pedig még aktív versenyzőnek számítok. Ezt a feladatot úgy oldottam meg, hogy amikor edzettem, akkor többször álltam párban a fiatalokkal, így javítottam, segítettem nekik. A délutáni edzéseken persze sokkal több lehetőségünk volt a javításra, hiszen egyszerre többen tartottuk az edzést külön a junior és kadett korosztálynak. Jó formában érzem magam, úgy gondolom még ezt az évet végigcsinálom versenyzőként is!-  zárta a válaszok sorát Dancsó” Kicsi” Zoltán hatszoros Világbajnokunk.


Gregor László