Kelly McCann: Hogyan tartsuk készenlétben harci képességeinket?
2015. szeptember 16. 18:39

Kelly McCann: Hogyan tartsuk készenlétben harci képességeinket?

Gyakorlás nélkül, képességeink az idő múltával elhalványodnak, nehezebb őket előhívni éles helyzetben mikor igazán szükség lenne rájuk.

Profight: Harcművészeti felszerelések kedvező áron!

Fontos hogy különbséget tegyünk a technika elvi részére emlékezés és egy éles  helyzetben való végrehajtása között. Ez azért fontos mert támadás esetén az ijedtség felülír egy csomó dolgot, a reakciósebességet, a döntéshozás képességét, fizikai képességeket, stb.

Habár technikák százait megtanulni remek hobbi, illetve jól lehet fejlődni benne, nem fog segíteni abban hogy egy támadás esetén azonnal reagálni tudj. Hick törvénye szerint, a reakciósebesség a választható opciók számától függ, minél több választási lehetőség van annál hosszabb a reakcióidő.

A fizikai képességek feladata, hogy vészhelyzetben megbízhassunk magunkban, és a begyakorolt képességeket sikeresen alkalmazzuk. Az ember lehet hogy be tud mutatni 250 különböző technikát egy stresszmentes, passzív környezetben, de ezek közül vajon hányat tudnak kiválasztani és végrehajtani amikor életük veszélyben van?

Hogy még rosszabb legyen a helyzet, a finom motorikus képességek negatívan befolyásolódnak amikor ijedt vagy feszültség alatt áll valaki. A kedvenc öt lépéses technikád használhatatlan mikor késsel jönnek neked az utcán. A precíz célzás, manipuláció amit elsajátítottál a sok-sok edzés során nem hasznosítható egy kiszámíthatatlan utcai csetepaté közben.

Ezzel elérkeztünk Fitt törvényéhez, mely kimondja a nagyobb dolgokat könnyebb eltalálni és könnyebb őket gyorsan eltalálni. Fitt és Hick törvényei sok kutatás alapját képezték már. Logikus konklúziót vonhatunk le belőlük ha együtt vesszük őket figyelembe; a kevesebb precíz technika lehetővé teszi, hogy gyorsabban és hatékonyabban reagálj. Egy kompaktabb technikai készletet könnyebb kezelni és az egyes képességek nehezebben halványulnak el.

Ahhoz, hogy rájöjj mik azok a képességek amikre érdemes koncentrálni próbáld ki ezt: Akárhol ahol edzel hozz létre egy "vak-teret", vagyis egy olyan edzőhelyet amit még nem láttál. Kérd meg partnereid hogy támadjanak rád legalább 10 különböző módon. Ezek rajtaütés szerű támadások legyenek, és keverjék a partnerek a különböző technikákat; késes, fegyveres támadásokat, ütéseket, rúgásokat. Amikor belépsz a "vak-területre" a támadásnak gyorsan, kell történnie, hogy kevés időd legyen átgondolni a dolgokat, pont úgy mint egy éles helyzetben.

Észre fogod venni, hogy leginkább csak néhány technikára támaszkodsz. Ezek a technikák azok, amiket fejleszteni kell, hiszen egy váratlan helyzetben ezek voltak az elsők amik ösztönösen eszedbe jutottak, így ezeket a legérdemesebb még tovább gyakorolni.

R.D.