Ismét pozitív Jones doppingtesztje!
2019. január 25. 12:02

Ismét pozitív Jones doppingtesztje!

Ismét metabolikus szteroidot találtak Jon Jones szervezetében.

Jones, a UFC kisnehézsúlyú bajnoka, múlt hónapban, a UFC 232-n esett át a VADA doppingtesztjén. Az eredmények, melyek ezen a héten érkeztek meg, azt mutatják, hogy az orális turinabol, amely már több, mint egy büntetések okozója volt, továbbra is jelen van a szervezetében. Az információkat az MMA Fighting kapta meg a Kalifornia Állami Sportolói Bizottságtól (CSAC).

 

Jonesban 33 pikogrammnyi tiltott anyagot találtak. A vizsgált vizeletmintát december 28-án, a mérlegelés napján gyűjtöték be. Jones később legyőzte Alexander Gustafssont a harmadik menetben TKO-val és így visszaszerezte a UFC kisnehézsúlyú bajnoki övét.

 

Andy Foster, vezető tisztviselő elmondása alapján a CSAC nem szándékozik fegyelmi lépéseket tenni az ügyben. Ez ugyan az a szer, ami miatt Jones 15 hónapos eltiltást kapott 2017 júliusában, a UFC 214 után – tette hozzá Foster. A vezető tisztviselő azt is elmondta, hogy a későbbiekben a VADA, az USADA és a bizottság is tisztának minősítette többek között a UFC 232 estéjén levett mintákból.

 

Foster megerősítésként elmondta, hogy a héten többekkel újravizsgálta a mintát és kitart a korábbi állítása mellett, miszerint nincs rá bizonyíték, hogy Jones újból fogyasztott volna tiltott szert.

 

„Beszéltem a tudósokkal.” – nyilatkozta Foster. „Kiállnak az eredeti álláspont mellett. Semmi nem változott. Egyszer már megbüntettük emiatt Jonest. Nincs rá okunk, hogy valamit kétszer megbüntessünk egy vétség miatt.”

 

Ez ugyan az az anyag, amely több doppingteszt alkalmával is felbukkant Jones szervezetében 2018 augusztus és december között, melyek közül az utolsó, december 9-es minta miatt a Nevadai Sportolói Bizottság (NAC) nem akarta megadni Jonesnak az engedélyeket meghallgatás nélkül.

 

A UFC emiatt áthelyezte a UFC 232 összes meccsét Las Vegasból. Foster, aki jelen volt Jones UFC 214-os vétségénél, így jó rálátása van az aktára, megbízik Eichner és a többi szakértő szavában, miszerint nincs bizonyíték Jones szabálszegéségre.

 

Az orális Turinabolról publikált tanulmány kijelenti, hogy az anyag akár 40-50 nappal a fogyasztás után is kimutatható a szervezetben, de ez 2011 előtti tudományos anyag. A december 28-i minta a korábbi vétség után 17 hónappal később került levételre. Az USADA és a UFC álláspontja szerint viszont a tudomány fejlődik, így tudtak kimutatni pikogrammnyi mennyiségben ennyi idővel később is az anyagból.

„Tudományosan semmi értelme.” – mondta Jeff Novitzky, a UFC sportegészségügyi alelnöke. „Ismétlem, nem található se rövid, se középtávú teljesítményfokozó, amelyek nagyjából három hétig maradnak a szervezetben. Ez a hosszútávú anyag pedig csak lézeng a szervezetben, és különösen tömegvesztéskor elő-előbukkan.”

 

Novitzky azt is elárulta, hogy egy másik UFC harcos is – akit nem nevezne meg – hasonló helyzetben van ezzel az anyaggal. Emellett megemlítette Grant Dawsnot, aki szintén hasonló körülmények között tisztázódott véglegesen az USADA által.

 

Az alelnök biztosított mindenkit, hogy az USADA nem ad minden alkalommal „Ingyen szabadulsz a börtönből” kártyát Jonesnak, ha az anyag továbbra is felbukkan a szervezetében.

 

forrás: mmafighting.com

 

Küzdősportban támogatónk a profight.hu