Jones: „Gyakorlatilag lehetetlen” az ártatlanság bizonyítása a UFC 232 előtt
2018. december 27. 22:44

Jones: „Gyakorlatilag lehetetlen” az ártatlanság bizonyítása a UFC 232 előtt

Az Oktagonban Jon Jonesnak legyőzhetetlennek kell lennie. De a közvélemény bíróságán fárasztó csata előtt áll.

A korábbi kétszeres UFC kisnehézsúlyú bajnok ismét egy adag bonyodalom közepén találta magát, amikor a Nevada Állami Sportolói Bizottság úgy döntött, hogy egy pozitív doppingteszt miatt nem adja meg az engedélyeket az Alexander Gustaffson elleni UFC 232-s ütközetre.

 

Az USADA jelentése szerint „rendkívül alacsony” mennyiségben tiltott anyagot találtak Jones szervezetében, mely miatt korábban egyszer már eltiltották, de nem nyomoznak az ügyben, mivel a szernek a talált mennyiségben „nincs teljesítményfokozó hatása”. Emiatt a NSAC januárban meghallgatásra várja Jonest, ahol tovább vitatják a harcos Nevadában való versenyzési jogosultságát.

 

Mivel Jones nem tudott volna engedélyt szerezni az eredetileg a Las vegasi T-Mobile Arenaba tervezett estére, így azt áthelyezték az inglewoodi The Forumba. Andy Foster, az állami sportolói bizottság vezető tisztviselője elárulta az MMA Fightingnak, hogy Jones a hétvégén sikeresen abszolvált egy tesztet a hétvégén és „tiszta sportoló”.

 

A helyszínváltozás komoly kritikákat kapott a közvéleméynben és kiújította a szurkolók szkepticizmusát Jones hírnevét illetően. Már kétszer eltiltotta az USADA; először 2016 júliusában, néhány nappal a Daniel Cormier elleni UFC 200-os összecsapása előtt; majd másodszor 2017 augusztusában a Cormier elleni második győzelme után. Jones az utóbbi alkalommal 15 hónapos kényszerpihenőt kapott.

 

Mindez Jones egykori megkérőjelezhetetlennek tűnő ragyogását elhomályosította a szemekben.

 

„Úgy gondolom, hogy bárminemű ártatlanság-bizonyítás gyakorlatilag lehetetlen a küzdelem előtt a rólam kialakult ellentmondásos kép miatt. Nem tudok a meccs előtt ennyire sok agyat meggyőzni.” – nyilatkozta Jones.

 

A turinabol kérdéskörében Jones össze van zavarodva, mert nem érti, hogyan lehet a szervezetében ilyen sok idővel később is az anyag.

 

„Még a tudósok, akik megtalálták sem tudnak sokat róla. Hallok dolgokat, hogy ez a sz*r hét évig is bírja a testemben. Megtanultam ezt mondani: „Tudod mit Jon? A szívedben tudod, hogy semmi rosszat nem tettél”. Ha ismét átesnék egy hazugságvizsgálaton és megkérdeznék, hogy szedtem-e be ebből az anyagból valaha szándékosan, biztosan mondhatnám, hogy nem, sosem szedtem belőle szándékosan. És ez egy igaz állítás lenne.” – mesélte Jones.

 

Át kell adnom magam az emberek véleményének. Át kell adnom magam a sportunkat övező tudatlanságnak. Át kell adnom magam a ténynek, hogy az emberek nagy része sosem vesz fel egy könyvet és csinálja meg magának a házi feladatot. Át kell adnom magam ezeknek és azt kell mondanom, hogy figyelj Jon, ellentmondásos karriered volt. Érdekes beszédtéma vagy. Ha bármi nem pozitív része vagy, abból nagy hírek lesznek.

 

„100 százalékig biztosnak kell lennem abban a tudatban, hogy semmi rosszat nem tettem.”

 

A UFC 232 áthelyezését követően Jones a szociális médiában kért elnézést a szurkolóktól.

 

Biztosította a szurkolóit, hogy „ez nem egy olyan hiba, amit én követtem el”.

 

„Nagyon fel kell gyorsítanom a javításokat, de megértem, hogy vannak szurkolók, akiken nem tudok segíteni és komoly pénzeket buktak. Majdnem el kellett rejtenem az érzelmeimet és csak a küzdelem után foglalkozni velük, de megpróbálok javítani a szurkolók helyzetén a meccs után.”