WWE Live a Budapest Arénában
2015. április 02. 19:52

WWE Live a Budapest Arénában

Már csak alig 3 hetet kell a rajongóknak várnia, hogy a WWE Live végre megérkezzen Budapestre a világ legnagyobb pankrátor sztárjaival! A műfaj egyre népszerűbb hazánkban is, de a pankráció és a WWE történetét valószínűleg csak a legnagyobb rajongók ismerik. Nézzünk gyorsan néhány adatot és érdekesebb tényt

  • A pankráció i.e. 648-ban jelent meg először feljegyzésekben, mint az ökölvívás és a birkózás egyesített formája, több ókori olimpián szerepelt is a programban. Természetesen a mai pankráció már teljesen mást jelent mint az eredeti sportág évezredekkel ezelőtt, de az alapokban még sok hasonlóság megtalálható.
  • A pankráció felélesztése sok más sportággal együtt az 1900-as évek elejére tehető, de az első modern kori pankrátorok még a kacifántos Slam Bang Western Style Wrestlingelnevezéssel illeték a sportágat, bár viszonylag hamar átváltottak a Professional Wrestlingkifejezésre – amivel jelezték a klasszikus birkózástól való eltérésüket. A mai napig az angol nyelvben wrestling – azaz birkózás néven fut a műfaj, Európában használják rá a pankrációt, ami az eredeti görög elnevezés maga, jelentése pedig: mindent szabad.
  • A pankráció szervezeti története a XX. század közepe körül kezdődött, amikor Roderick James "Jess" McMahon box-promóter összeállt Raymond Mondt-tal, aki a pankrációt szerette volna felfuttatni és megalapították a Capitol Wrestling Corporation-t, amihez 1953-ban a National Wrestling Alliance (NWA) szervezete is csatlakozott, majd az USA északi részét uraló American Wrestling Association-nel kötött együttműködéssel már lefedték az Egyesült Államok nagy részét. A mérkőzések főként New York Államban zajlottak ezidő tájt.
  • A hatvanas évek elején a szövetség belső viszályai miatt egy külön szervezetet alapítottak World Wide Wrestling Federation néven, amit a hetvenes évek végére lerövidítettek WWF-re. Azonban ezt a nevet meg kellett változtatniuk mert a környezetvédő szervezet szintén a WWF(World Wildlife Fund) rövidítést használta és beperelte őket jogtalan névrövidítés használata miatt. Kénytelenek voltak újra nevet változtatni, és azóta hívják a szervezetetWorld Wrestling Entertainment-nek  azaz WWE-nek.
  • 1980-as évek elején jelentős fordulat következett a sportágban: Vincent Kennedy McMahon lett a a szervezet új tulajdonosa és irányítója. Elődjeivel ellentétben Vince úgy gondolta, hogy a pankrációban inkább a szórakoztatásra kell fektetni a hangsúlyt, nem pedig magára a sportra. Magához csábította a legnépszerűbb pankrátorokat az egész országból, megszervezte az országos TV közvetítéseket és a nagyobb meccseket utólag is meg lehetett már vásárolni VHS-kazettán, valamint ő szervezett először turnékat a meccsek köré.  Az igazi nagy dobása azonban a WrestleMania megteremtése volt. Ez az esemény lett a pankrációzás SuperBowl-ja, ami olyan célközönséget is elért, akik alapvetően nem érdeklődnek a pankráció világa iránt. Híres színészeket és énekeseket hozott a műsorokba, akik vonzották a nézőket és óriási show-vá tette a pankrációt.
  • Az óriási felfutás és népszerűség természetesen óriási sztárokat is kitermelt, így lett a 80-as évek egyik nagy ikonja Hulk Hogan, a 90-es éveké The Rock, a 2000-es évek nagy részét pedig John Cena uralja, aki a tervek szerint Budapesten is fellép. Ő lesz az első világsztár pankrátor, akit a magyar közönség élőben is láthat meccsen. 
  
 
    
  • A WWE show-k előre meg vannak tervezve, a pankrátorok csak akkor improvizálnak, ha valami hiba csúszik be és szükségessé válik. Mégis érdemes heti szinten figyelemmel követni a mérkőzéseket, hiszen a WWE is egyfajta sorozat, pont úgy ahogyan a legnépszerűbb TV-sorozatok,  a meccseken kívül történet is van, nem csak az adok-kapokból áll az egész.
  • Éppen ezt az előre megtervezett történetet kifogásolják a fanyalgók, de tisztázzuk: amit a pankrátorok csinálnak az igenis fáj. Olyanok mint a legjobb kaszkadőrök, tudnak úgy esni, hogy kevésbé fájjon és a sérülés kockázatát minimalizálják, de ettől még ütnek, rúgnak, esnek és a fizikai velejáróit is elszenvedik. Mindemellett színészi kvalitással is rendelkezniük kell, hiszen a közönséget is szórakoztatják. Tom Cruise-t mindenki csodálja, hogy az akciófilmjeiben a legtöbb jelenetet saját maga veszi fel, a pankrátorok is megérdemlik minimum ugyanezt a csodálatot, hiszen ők mindezt élőben és közönség előtt teszik, ráadásul.
  • A WWE pankrátorok tehát különlegesen képzett profi előadók, elég jelentős színészi vénával megáldva. Nem véletlen, hogy a legnagyobb pankrátor sztárok sport karrierjük végeztével általában sikeres filmes karriert futnak be. 
 

 

 

  

 
Tervezett program:
 
John Cena vs Rusev
Egyesült Államok bajnoki mérkőzés
***
Roman Reigns vs Big Show
utcai harc
***
Daniel Bryan vs Dolph Ziggler vs Bad News Barrett
Triple Threat meccs a nemzetközi bajnoki címért
***
The USOs & Naomi vs Los Matadores és El Torito vs The Miz
valamint Damien Mizdow vs Tyson Kidd & Cesaro és Natalya
WWE Tag Team Fatal Four Way bajnoki mérkőzés
***
látható lesz továbbá még:
Sheamus
Daniel Bryan
Bray Wyatt
Erick Rowan
Curtis Axel
Zack Ryder
Finn Balor
Adam Rose és Rosebuds
Emma
Cameron
Layla
Tamina

Április 16-án a BudapestArénában először a WWE Live, a világ egyik leglátványosabb show-ja a családi szórakoztatás műfajában!

Jegyek korlátozott számban még kaphatók a www.livenation.hu oldalon keresztül és a Ticketpro országos hálózatában.Márkus Éva