Ligeti Dániel bravúr ezüstje után Veréb István megsérült Belgrádban
2012. március 10. 18:04

Ligeti Dániel bravúr ezüstje után Veréb István megsérült Belgrádban
Remek napot zárt a magyar szabadfogás csütörtökön, mindkét súlycsoportban érem született. Hatos Gábor egyedül a kétszeres világbajnok, orosz Gyenyisz Cargussal szemben maradt alul, minimális különbséggel. Pénteken viszont Veréb István nyert meccset bukott el egy csúnya sérülés miatt.
A Ligeti Dániel döntőjét követő másodpercekről Gulyás István szakágvezető mondott érdekes dolgokat.
„Nagyon szép nap volt, igaz, a vége egy kicsit jobban is alakulhatott volna - nyilatkozott Gulyás István. - A döntő tanulságos volt, főleg azért, mert Danihoz hasonlóan a töröknek sincs még olimpiai kvótája. A meccs első menete elment, aztán úgy tűnt, hogy a második is, de a török annyira elfáradt, hogy már szinte lépni sem bírt, hat másodperccel a vége előtt intették másodszor, s ha van még egy kis idő, akkor le is léptették volna. Mindent elmond az állapotáról, hogy oda sem bírt jönni kezet fogni a végén, valósággal le kellett húzni a szőnyegről. Daninak most persze kicsit keserű a szája íze, de hamar túlteszi majd magát. Nagyon komoly feladatok várnak még ránk idén, azon vagyunk, hogy a mostani meccsekből is tanuljunk."

Ligeti Dániel
Ligeti Dániel kiválló birkózással ezüstérmes

Annál rosszabb lett a magyar küldöttség hangulata a pénteki rajt első perceiben. Veréb István gyakorlatilag már megnyerte az izraeli Kolesznyikov elleni mérkőzését, hiszen 3:0, 1:0-ra vezetett, amikor megsérült.

A történteket így idézte fel a helyszínről Maróthy István, a szövetség szakmai alelnöke:
- Indítás közben letapadt a lába, és - nem tudok jobb szót rá - kicsavarodott a térde. Azonnal ellátták, rögzítőkötést kapott, és már haza is indultak vele.
A szőnyegen eközben Godó Kitti három menetben alulmaradt a svéd Franssonnal szemben.
- Kitti nagyon jól birkózott, remekül küzdött, csak hajszállal nyert ellene a svéd - kommentált Maróthy alelnök.

A 72 kilósok nyolcaddöntője bomba meglepetést hozott. A fiatal orosz Vorobjova valósággal legázolta, 6:0, 2:0-nál tusolta a súlycsoport emblematikus alakját, a bolgár Sztanka Zlatevát.
Kitti svéd legyőzője a folytatásban 3:2, 2:0-ra nyert az osztrák Gastl ellen. Úgyis mindegy - mondta volna az ember, mert majd jön Vorobjova... Csakhogy nem jött! Mert a meglepetésszerző oroszt a következő körben 0:1, 1:0, 1:0-ra legyőzte a 33 éves, ukrán Katerina Burmisztrova, aki 2001-ben már világbajnok volt. A svéd - ukrán elődöntőre ezek után csak a legbátrabbak mertek volna fogadni.
Három egypontos menetben végül Burmisztrova nyert, így Kitti kiesett.