A kettlebell és a küzdősportok
2013. április 06. 17:44

A kettlebell és a küzdősportok
A kettlebell golyó a küzdősportok világában is hódít. Sokan használják a mindennapi tréningek alkalmával, mert hatékonysága megkérdőjelezhetetlen. Íme egy cikk a golyó és a harcművészetek kapcsolatáról.
Kostya Tsyzu (légsúlyú boksz világbajnok, WBC): "A kettlebellt erő és sebességnövelésre használom. Fizikálisan és mentálisan is erősebb lettem használata közben."

Kosztya Tsyzu
Kosztya Tsyzu

Frank Shamrock (Ultimate Fighting Champion): "A kettlebell edzések folyamatosan a test törzsi részét erősítik, állandóan egyensúlyoznod kell használatuk közben. Alig három hét alatt 2 kiló izmot szedtem fel a használatával, ami azért is érdekes, mert korábban a súlyom 8 éven át nem változott. Életemben még nem éreztem magam ilyen erősnek..."

Frank Shamrock
Frank Shamrock

Dennis Koslowski (olimpia ezüstérmes birkózó): "Ha a 80-as évek elején találkozom Pavellel, ma két olimpiai aranyam lenne."

Dennis Koslowski
Dennis Koslowski

A gyorsaság a védekezés és a támadás végrehajtása szempontjából elengedhetetlen. A gyorsaság nagy részben velünk született képesség, de továbbfejleszthető. Az ütésgyorsaság két alapvető feltétele a minél kifogástalanabb technikai végrehajtás és a laza tónusban tartott izomzat. Az izmok elernyesztése nagy jelentőségű a mozgáskoordináció tökéletesítése szempontjából, mivel ez teszi lehetővé, hogy az egyik vagy másik mozgást gyorsan és pontosan hajtsuk végre. Elsősorban a mozgások könnyedségét kell kimunkálni, ez pedig az izmok kellő időben történő teljes megfeszítésével és elernyesztésével érhető el és ezek ritmikus váltogatását kell megtanulni. Fontos az, hogy csak a munkához szükséges izomcsoportokat feszítsük meg és az ellentétes izmok lazák maradjanak.

Az, aki jól tudja akaratlagosan elernyeszteni az izmait, gyorsabban tudja elsajátítani az új mozgásformákat is. Az ütésnél a karmozgás sebessége közvetlenül függ attól, hogy miként tudjuk elernyeszteni azokat az izmokat, amelyek az adott szakaszban nem dolgoznak. Ez utóbbiak kötöttségükkel akadályozni fogják a mozgást. A feleslegesen megfeszített izmok nem képesek olyan gyorsan reagálni, olyan hatásosan bekapcsolódni a munkába, és úgy dolgozni, mint azok az izmok, amelyek pontosan annyira feszesek, amennyire szükség van rá a hatásos ütéshez.

Az RKC vagy az SFG rendszer is pontosan ezeket a tulajdonságokat fejleszti. Javítja a koordinációt, megtanít a megfelelő izmokra koncentrálni, együtt mozgatni az izomcsoportokat, a testet egységként kezelni. A gyakorlataival csökkenti a passzív izmok ellenállását. Drasztikusan fejleszti az állóképességet, egyensúlyérzéket. Növeli az erőt, amit rendkívül dinamikusan tudsz kifejteni. A másodperc tört része alatt képes leszel megfeszíteni az izmaidat, majd elernyeszteni. Ez kiemelkedő robbanékonyságot eredményez.

Tehát az RKC vagy az SFG rendszer megtanít a "kioldás" képességére, amivel energiát spórolsz és legfőképpen, elkerülöd a sérülést... Megerősíti az ízületeid, amikre minden küzdősportosnak szüksége van, hiszen az ütések, rúgások ezeket a gyenge pontokat kezdik ki először. Amennyiben megtörténik mégis a sérülés, akkor a kettlebell segít a rehabilitációban és a regenerálódásban is...

 

 

Mári Tamás

kettlebelledzes.hu