A kettlebell királya
2013. november 17. 19:31

A kettlebell királya
Mindig is lenyűgöztek a régi idők, a hőskorszak erősemberei és erőművészei. Úttörők voltak, nem csak a testkultúra, de egyben a megismerés bajnokai is. Sokkal szívesebben merítek tőlük, mint napjaink egy-egy ideáljától, és inkább hozzájuk mérem magam, mint korunk óriásaihoz. Hol voltak akkor még a szteroidok, a táplálék-kiegészítők és a havonta fel-felbukkanó új trendek... Hiába, régimódi vagyok és konzervatív. Lenyűgöz ez a világ, ezért éppen ideje, hogy lelkesedésemet megosszam veletek. Ki lenne alkalmasabb egy új kezdethez, mint Pjotr Krilov, akit a Kettlebell Királyának neveztek?

 

Krilov így jellemezte edzésmódszerét az orosz folyóirat, a Herkules 1914-es számának hasábjain (értelmező megjegyzéseimet szögletes zárójelben közlöm):

„Íme, az edzésnapom leírása, ez segítségül szolgálhat ifjabb testvéreimnek a girjevik sportban, hogy kialakítsák egyéni edzésmódjukat. Ébredés után friss levegővel töltöm meg a tüdőmet, azután gumiszalagokkal gyakorlok. Magam előtt, fej fölött és a hátam mögött húzom őket, mindkét kézzel stb. Aztán fekvőtámaszokat csinálok, tenyéren vagy ujjbegyen, nem többet 100 ismétlésnél. Futok 15-18 percet.

Pjotr Krilov
Pjotr Krilov: "A kettlebell királya"

Békaugrásokat végzek, kis ugrásokat lábujjhegyen, mélyguggolásból. Veszek egy forró vagy hideg zuhanyt. Fél órán belül megreggelizem: tojásokat, két csésze tejet, egy csésze nagyon édes teát. Sétálok egyet. Délután öt órakor vacsorázom. Két órával később nehéz girjákkal [kettlebell] edzek. Felvételt és nyomást vagy felvételt és lökést végzek [clean and press, clean and jerk] (edzésnaponként váltakozik) egy öt pudos kétkezes súlyzóval [barbell - 80 kg]. Felállok és lefekszem súllyal [Turkish getup - 5x10 ismétlés]. Azután két 2 pudos girjával [32 kg] nyomok 50 ismétlést [press - 5x10]. Guggolok az öt pudos rúddal 100 ismétlésig. Később lépcsőzöm egy megtermett emberrel a hátamon. Az edzés végén 8 kg-os kézisúlyokkal dolgozom, bicepszhajlításnál mindkettőt egy kézben fogva. Edzés után lezuhanyozom és sétálok egyet. Amikor egyéni csúcsokra készültem, mindig könnyebb súlyokkal végeztem ismétléseket: 4,5 pud két kézzel [72kg], három pud [48 kg] egy kézzel. Hetente egyszer emeltem nehezet. És az étkezés? Korábban sok húst fogyasztottam, de most inkább több zöldséget, gyümölcsöt eszem, úgy vélem, ez hasznosabb. Egyáltalán nem dohányzom."

 

 

Galba Zsolt

Confidence and power