Georges Hébert: Légy erős, hogy hasznos lehess!
2014. június 15. 15:14

Georges Hébert: Légy erős, hogy hasznos lehess!
Manapság jól csengő fogalmak a kevert típusú, keresztedzés, hibrid típusú edzés, CrossFit. Hatásos és élvezetes dolog keverni a különböző modalitásokat, mint a saját testsúlyos, úgynevezett gimnasztikus, külső ellenállást használó, kettlebelles, erőemelő, súlyemelő és súlyzós edzést. Változatos és rendkívül hatékony.
Olyan módszer is van, ami a természetbe való visszatérésre szólít fel, a természet lágy ölén gyakorolhatjuk általa az emberi mozdulatokat, a maguk lenyűgöző komplexitásában. Ilyen például a MovNat. Városlakók lévén ezt a metropoliszok forgatagában is megtehetjük, ha a parkour vagy a free running magányos hősei közé tartozunk.

Hébert: Légy erős, hogy hasznos lehess!
Négykézláb...nehezebb mint gondolnád!

Kalandozásaim során ráakadtam egy olyan rendszerre, amely a testkultúra hőskorában született, és amely mindezeket már csírájában tartalmazza. Olyan összetett alkotás ez, amely nem öncélú testedzésre bátorít, hanem a mozgás erejét morális keretbe foglalja, arra buzdít, hogy legyünk jobb emberek. Georges Hébert (1875-1957) rendszerét, a La Méthode Naturelle-et (Természetes Módszer) gyakran hozzák összefüggésbe a CrossFit vagy a parkour kialakulásával.

 

Hébert: Légy erős, hogy hasznos lehess!
Erőből..!!

Georges Hébert katona volt. 1902-ben egy piciny karibi szigeten állomásozott. A szigetet elsöprő erejű katasztrófa rázta meg, egy pusztító vulkánkitörés. Hébert koordinálta a mentéseket, vezetésével hétszáz embert helyeztek biztonságba. Ez a tapasztalat megrázta őt, alapjaiban változtatta meg az életét. Személyes mottójává vált az "Être fort pour être utile" ("légy erős, hogy hasznos lehess") mondás. Sorsformáló élménye megerősítette azon meggyőződését, hogy az atlétikus képességnek bátorsággal és önzetlenséggel kell párosulnia, hiszen az erő felelősség... Méltán nevezhetjük ezt elhívásnak! A mozgás nála nem öncél, annak eszköze, hogy mások hasznára legyünk, segítsünk.

 

Hébert: Légy erős, hogy hasznos lehess!
Régi idők katonája

Hozzá is látott rendszere kiműveléséhez, a Természetes Módszer megalkotásához. Több ez, mint egy edzésmódszer a test fejlesztésére, inkább egy eredeti testi és morális oktatásrendszer. A test és az erény érdekében:

„Egy módszeres, progresszív/fokozatos tevékenység, gyermekkortól érett korig, annak érdekében, hogy biztosítsa a teljes test fejlesztését; hogy növelje az organikus ellenállást; kiemelje az adottságokat valamennyi nélkülözhetetlen gyakorlatban, természetes és praktikus módon egyaránt; fejlessze az energiát és az aktivitás egyéb minőségeit, végül pedig alávesse megszerzett testi és férfias képességeit az uralkodó erkölcsnek: az önzetlenségnek."

Hébert: Légy erős, hogy hasznos lehess!
Lajhármászás...kemény dolog!

„A testnevelés végcélja, hogy erős egyedeket hozzon létre. Pusztán testi értelemben a Természetes Módszer fejleszti az ellenállás, a sebesség a futás, ugrás, mászás, négykézláb haladás, dobás, emelés, úszás képességét is, valamint fejlett izomzatot eredményez és támogatja, hogy megvédd magad."

„Férfias vagy energetikai értelemben lényege az elegendő energia, az akaraterő, bátorság, a hidegvér és keménység."

Hébert: Légy erős, hogy hasznos lehess!
Erős, atletikus női test

Az erős egészséges, használható test a cél. A száz százalékig funkcionális emberi test, az alapvető emberi mozgásminták fejlesztése.

Ezek a következők a szerző számára:

Járás
Könnyű séta. Nem az edzés része. Rendszeres.

Futás
Sebesség és táv variálása.

Ugrás
Fel, magasra, messzire, tárgyakra fel, tárgyakról le, tárgyról tárgyra. Helyből és nekifutásból egyaránt.

Mászás
Fára, falra, sziklára, kötélre, rúdra.

Négykézláb mászás
Nehezebb, mint gondolnánk. Fárasztó tud lenni. Az állatmozgások kiválóan példázzák a variációs lehetőségeket.

Egyensúlyozás
Egyensúlyérzék és koordináció. Alap.

Emelés
Súlyt, sziklát, farönköt, kézi súlyzót vagy bármit. Erősödj meg benne. Rajtad áll, hogyan.

Dobás
Robbanékonyság és pontosság. Jobb a szabadban. Akármit lehet dobni, vetni, lökni. Kicsi súlyt messzire, nagyobb súlyt kevésbé messzire. Magasra vagy távolra.

Önvédelem
Hasznos tud lenni.

Úszás
Nem fejtem tovább.

Pont tíz mozgástípus, mozgáscsalád. Ismerős a képességek tízes felosztása a CrossFitből? Itt is ezek mindegyikét gyakorolják. A rendszert taglaló könyv valamennyit behatóan elemzi. Egy tipikus edzés alkalmával vesznek egy maroknyi képességet, ezeket variálják 20-60 percen át, folyamatosan mozgásban maradva, játékosan. Mindezt úgy, hogy messzemenően kihasználják a környezet adta lehetőségeket, olykor nagyon kreatívan. Ezért is kötik a parkour-höz, hiszen az „ugrálók" is extrém módon veszik birtokba az őket körülvevő világot, a játszótereket, háztetőket, falakat és ereszeket. Mindegy, hogy ezt eszközzel, vagy eszköz nélkül végzik, saját testsúllyal vagy súlyzókkal, kövekkel. A lényeg a változékonyság, a mozgás szabadsága, élvezete.


Georges Héber koraaeli felvételen

Jó érzés szembesülni egy ilyen karakterrel. Kár, hogy manapság annyira ritka az efféle elhívás. Sokat tanulhatunk a régiektől. És tanulunk is, hiszen ez a testkultúra. A videó elképesztő.

 

Galba Zsolt
Confidence and power