Pavel Tsatsouline: "Garázskaratéval kezdtem"
2013. május 03. 21:04

Pavel Tsatsouline:
Ismét Magyarországon járt Pavel Tsatsouline a kettlebell edzés nemzetközileg elismert atyja és főinstruktora. Április 26-27-28.-án a Budakalászi Sportcsarnok adott otthont a remek hangulatú Strongfirst Level 1.-es szemináriumnak.
Fantasztikus hangulatú programokat tudhatott magáénak az, akinek volt jogosultsága részt venni Pavel Tsatsouline 1+2 napos instruktori szemináriumán.

A három nap szisztematikusan részekre volt bontva. Az első napon rengeteg kettlebell instruktor és instruktor jelölt előtt Strongfirst Girya oktató megújítás vizsga volt, majd a második és harmadik napon Bodyweight (saját testsúlyos, a Mezteln Harcos könyv alapján) oktatói program következett.

A három napos programon természetesen a honi és a nemzetközi kettlebell tréningezés elitje is részt vett, így többek közt jelen volt Magyarország vezető instruktora Lakatos Péter (Master SFG), Stina Albihn (Svédország, SFG 2) és Olaszország vezető instruktora Fabio Zonin (Master SFG).

Pavel Tsatsouline gyakran jár Magyarországra, hiszen hazánkban a Strongfirst program nagy népszerűségnek örvend és ez a tendencia idén 'fénysebességre' kapcsolt. A 360Gym-ek száma rohamosan szaporodik ( 360Gym Corvin, 360Gym Zugló, 360Gym Dózsa György út, 360Gym Lomb u., 360Gym Omszk park), mert ez a fajta edzés rendkívül egészséges, komplex és nem utolsó sorban 'időbarát'. Egy-egy ilyen tréning átlagosan 45-60 percet vesz igénybe, ami mai rohanó világunkban meglehetősen fontos szempont, ráadásul ebben az órában nincs lötyögés, hiszen a tréningeket kizárólag képzett oktatók vezényletével lehet végezni.

 

Strongfirst Level 1 program Budakalászon
SFG program Budakalászon

Egy kicsit Pavelről...

A "kettlebell messiása" hosszú utat járt be mire elérkezett jelenlegi tudása szintjére.
Pavel Tsatsouline, sportszakember, a szovjet speciális erők volt testedző oktatója, akit a „Kettlebell mai királyának" is emlegetnek, az orosz Kettlebell forradalmának nyugaton való elterjesztésében játszott szerepe miatt.
1988-ban Pavel bemutatta a régi orosz erősítő és állóképességi eszközt a mit sem sejtő amerikai közönségnek a Vodka, uborkalé, Kettlebell-emelés, és más orosz mulatságok című felforgató cikkében. A cikk a MILO-ban, az olyan kemény emberek magazinjában jelent meg, akik vasat hajlítanak, és sziklákat emelgetnek. Amikor Pavel betört orrú, karfiolfülű, sebhelyes arcú, de legalábbis pokol angyalai tetoválást viselő alakoktól kezdett leveleket kapni, a kiadója felfigyelt erre. 2001-ben a Dragon Door kiadta Pavel átütő bestsellerét, Az orosz Kettlebell- erőpróbát és elkészítette az első Amerikában készült, orosz stílusú öntöttvas kettlebellt. Röviddel ezután megtartották az első RKC instruktori tanfolyamot Amerika földjén. Végül Pavelt a Rolling Stone magazin életében először megszavazta „az év legizgalmasabb edzőjének".
Ahogyan a Kettlebell-invázió lendületet kapott, Pavel a médiában is megjelent, a Pravdától a Fox Newsig. A Kettlebell durva híre miatt Pavel első tanítványai úgy néztek ki, mintha a szövetségi tanúvédelmi programból jöttek volna. Manapság ezek a keményen élő emberek osztják meg fanyalogva az orosz Kettlebellt a hollywoodi filmsztárokkal és más, nem igazán kettlebelles emberekkel. Az okos emberek, akiknek tele lett a hócipője a kényeskedő locsogással, ami fitnesztanácsok címen futott, keményre váltottak. 2004-ben Dr. Randall Strossen - az erő világában az egyik legnagyobb tiszteletnek örvendő név - kijelentette: „Pavel Tsatsouline mindig is a Kettlebell mai királya lesz, mivel ő terjesztette el olyan mértékben, hogy szinte államot alapíthatnál a híveiből..." Pavel számos más bestseller szerzője is, amelyek segítettek megváltoztatni az amerikai testedzés arculatát, beleértve a nagyhatású „klasszikusokat", mint az Erőt a népnek!, A testépítésen túl (Beyond Bodybuilding) és A meztelen harcos.

Önéletrajzi forrás: Kettlebell.hu

 

Pavel Tsatsouline
A meztelen harcos

Egy kicsit Pavellel...

Mivel a mester hazánkba látogatott, gondoltam 'elkapom' a szünetben és felteszek neki pár rövid kérdést. Kellemes meglepetés volt közvetlensége, bár szűkszavú ember de a rezzenéstelen arc és a mély tekintélyt parancsoló hang mögött egy barátságos lélek lakozik.

Mikor kezdtél el kettlebellel esetleg küzdősport edzésekkel foglalkozni?
Tinédzser koromban kezdtem a barátaimmal még a Szovjetúnióban sok egyéb mellett. A küzdősportokat is akkor kezdtem, egy garázsban tréningeztünk magunktól, egyfajta "garázskaratésok" voltunk.

Miért pont a girya?
Mert remek eszköz, ha erőt vagy robbanékonyságot, esetleg erőállóképességet akarsz építeni!

Követed az MMA eseményeit? Ismered a jelenlegi harcosokat?
Igen, ismerem a jelenlegi harcosokat, de nem a tévéből, hiszen egyáltalán nem nézek televíziót.

Van kedvenced a mostaniak közül? Esetleg Fedor Emelianenko?
Sok jó és képzett harcos van a jelenlegi mezőnyben, amibe Fedor is beletartozik bár már visszavonult. Szeretem a jó küzdelmeket, de konkrét kedvenc harcosom nincsen.

 

K.T.