Hatos bronzérmes, Ligeti döntőben a belgrádi birkózó EB-n
2012. március 08. 21:49

Hatos bronzérmes, Ligeti döntőben a belgrádi birkózó EB-n
Hatos Gábor bronzérmet szerzett a szabadfogásúak 74 kg-os kategóriájában a belgrádi birkózó Európa-bajnokságon csütörtökön. Az esti éremcsatározások utolsó mérkőzését Ligeti Dániel vívja, aki a török Taha Akgullal csap össze a 120 kg-os szabadfogású kategória fináléjában.
A négy súlycsoportnak összesen 79 indulója van.
Elsőként szétterítették a szőnyegeken a legnépesebb súlycsoport (26 induló), a szabadfogás 74 kilósainak selejtezőjét. Hatos simán túllépett észt ellenfelén. Egy, rangadónak számító, másik összecsapáson a grúz Hutisvili 1:0, 1:0-ra verte a török Demirtast. A szombathelyinek következett a finn Rantala, aki kicsit nyögvenyelősen, 1+:1, 3:1-re verte spanyol ellenfelét, de Gábor őt is elintézte két, sima menetben. Bemutatkozott a legnagyobb ellenfél, a kétszeres világbajnok, orosz Cargus: 6:0, 4:0-ra verte a görög Matszalint. Következhetett tehát a Hatos - Cargus mérkőzés az elődöntőbe jutásért.
Addig azért volt módunk még ujjongásra is. Ligeti Dani ugyanis három menetben megverte a tavalyi vébé bronzérmesét, a grúz Modzmanasvilit, és akár a döntőig is megnyílt az út előtte.
Szőnyegre lépett Barka Emese, és a fehérorosz Susko elleni győzelme nyomán négy mérkőzés után is száz százalékos maradt a magyar küldöttség a negyedik versenynapon.

Barka Emese
Barka Emese is jól küzdött

Aztán Ligeti megszerezte az ötödik győzelmünket is, zsinórban. A spanyol Cuba ellen hozta a kötelezőt, és bejutott az elődöntőbe!
Fél öt tájban csúcsra szökött az érdeklődés az Európa-bajnokság iránt. Egyszerűen nem lehetett elérni az eredményközlő honlapot. Jelentkezett azonban Belgrádból Maróthy István, a szövetség szakmai alelnöke a nagyszerű hírrel: Ligeti Dani újabb nagyaszerű győzelemmel bejutott a döntőbe.
De hogy megmaradjunk az eredeti idősorrendben... Amint az várható volt, előbb-utóbb vereség is született. Mindjárt kettő. Az ukrán Szinisin elég rendesen ledarálta Emesét, aztán viszont nyert az elődöntőben is. A román Pavalt verte 1:0, 3:2-re, és ezzel a magyar lány a vigaszágra került.
Hatos ismét hatalmas csatára késztette Cargust, de megint alulmaradt, két egypontos menetben. A kétszeres világbajnok orosz az elődöntőben aztán 1+:1, 3:0-ra legyőzte az ukrán Bilocerkivszkijt, megnyitva ezáltal az utat Hatosnak is a bronzérem felé.
Ligeti Dani az elődöntőben rendesen elverte a bolgár Kumcsevet, és kilenc év után birkózhat ismét Eb-aranyéremért magyar szabadfogású versenyző. Akkor, legutoljára, a rigai magyar döntős, Ritter Árpád megragadta a nagy lehetőséget, és másodszor került a fejére a kontinens koronája.

Hatos Gábor
Hatos Gábor brozérmes

Ellenfeleink a helyosztókon

Hatos Gábor ellenfele a 74 kg bronzmérkőzésén az ukrán Oleg Bilocerkovszkij volt. A kijevi központi katonai klub 29 éves birkózója 2008-ban mind a katonai, mind pedig a főiskolás-világbajnokságon aranyérmet nyert. Most újoncként fehérorosz és macedón ellenfelet legyőzve jutott az elődöntőbe, ahol az orosz Cargus győzte le.
Ligeti Dániel a döntőben a török Taha Akgül ellen lép szőnyegre. Az ellenfél novemberben volt 21 éves. 2010-ben ezüstérmet nyert a junior-vébén, tavaly pedig megnyerte a Goldeb Grand Prix-sorozat bakui döntőjét. Az év végén a londoni olimpiai tesztversenyen harmadik lett, de a győztes Ligetivel nem találkozott. Az idén a hazai Yasar Dogu-emlékverseny első helyével biztosította a helyét az Eb-n. Belgrádban a török újonc a negyeddöntőn úgy jutott túl, hogy az orosz Ahmedov sérülés miatt nem állt ki ellene, az elődöntőben viszont 2:0, 4:0-nál két vállra fektette a fehérorosz Dziatkót.