Jól kezdődött! Csernoviczki Éva aranyérmes a Judo Európa-bajnokságon
2013. április 28. 19:09

Jól kezdődött! Csernoviczki Éva aranyérmes a Judo Európa-bajnokságon
Ennél jobban nem is kezdődhetett volna: Csernoviczki Éva aranyérmet szerzett a budapesti adidas Judo Európa-bajnokság első versenynapján! Ez a magyar judosport tizenhatodik kontinensbajnoki aranyérme a felnőttek között. A nyitónapon két férfi és három női súlycsoport küzdelmeire került sor, hét magyar versenyzőért szoríthatott a hazai publikum.
Profight: Judo ruhák széles választéka!

A férfiak küzdelmeiben a Honvéd két fiatalja volt érdekelt, közülük a junior-világbajnoki bronzérmes Gorjánácz Zsolt számára nem tartott sokáig a nagy verseny, a francia Dragin, az egyik későbbi bronzérmes véget vetett álmainak. Klubtársa, az ugyancsak 66 kilogrammos Zámbori Bence viszont elemében volt, egy igazi bravúrgyőzelemmel kezdett a világbajnok ukrán Zantaraja ellen. Ezt követően a lengyel Lewinskit is megverte, majd a negyeddöntőben alul maradt az olimpiai bajnok grúz Savdatuasvilivel szemben. A vigaszágon újabb ippongyőzelem következett, az „áldozat" ezúttal a portugál Oleinic volt, a bronzmeccsen azonban a magasabban jegyzett ellenfél, a világranglista-vezető francia Larose ünnepelhetett, míg Zámbori Bence az ötödik helyen végzett.

Az eredményhirdetéseket követő sajtótájékoztatón a versenyző, és edzője, Toncs Péter is lógatta az orrát, érthető, karnyújtásnyira volt tőlük az érem. De nézzük inkább innen: Zámbori Bence három ippongyőzelemmel és két vereséggel (az olimpiai bajnoktól és a világranglista első helyezettjétől azért ki lehet kapni) az ötödik helyen végzett, vagyis pontszerzőként zárta a budapesti Eb-t, pályafutásának első felnőtt világversenyét...

A hölgyeknél nagy várakozás előzte meg Karakas Hedvig szereplését. No nem azért, mintha rögtön érmet vártak volna az operációt követő hét hónapos kényszerpihenő után visszatérő judóstól, hanem azért, vajon mire lesz képes ennyi szünet után. Nos, Hédi nem véletlenül döntött az indulás mellett, nagy szívvel próbálta meg ellensúlyozni a kihagyott versenyek miatt hiányzó „szőnyegbiztonságot". A svájci Csatári és a román Ohai ellen intésekkel nyert a magyar versenyző, majd a sors újra összehozta a francia Paviával, aki a londoni bronzmeccsen legyőzte judósunkat. Pavia ezúttal is jobb volt, ehhez kellett Hédi hibája is, szerencsére hamar sikerült javítani, a vigaszági döntőben karfeszítéses ipponnal nyert Karakas Hedvig a szerb Rogics ellen.

Toncs Péter tanítványa hét hónapnyi kihagyás után bronzéremért léphetett tatamira, az Eb-harmadik orosz Zablugyina ellen. Négy percen át egyik judós sem tudott előnybe kerülni, akkor azonban megintették az orosz riválist. A „láthatatlan" előnyt nem sikerült a végéig megőrizni, ezúttal Zablugyináé volt a karfeszítés, övé lett a bronzérem is.

Karakas Hedvig az ötödik helyen végzett, s bár elsőre az ő arcán is csalódottság látszott az elszalasztott lehetőség miatt, ez az ötödik hely sokkal értékesebb, mint hinnénk: azt jelzi, hogy Hédi visszatért a judo élmezőnyébe, s ha több mérkőzést is vívhat, újra az élre verekedheti magát!

A súlycsoport másik magyar indulója, Szabó Katinka (57, Leányvár-Varga Csepp) nem járt sikerrel, a még mindig junior korú judós a svájci Amarontól küzdelmes összecsapáson vazarival kapott ki.

A 48 kilogrammos Erdélyi Lillának (Ippon Judo Tatabánya-Leányvár) sem hozott szép élményeket a verseny, csupán hajszállal, egyetlen intéssel maradt alul a lengyel Koniecznyvel szemben...

Az 52 kilogrammos Maros Barbara (KSI SE) nem teljesen egészségesen vállalta a küzdelmeket, ennek ellenére szép győzelemmel kezdett a német Coban ellen, majd valósággal lehajtotta a szőnyegről az olimpiai bronzérmes francia Gnetót, ezzel bejutott a legjobb nyolc közé. A további bravúr ezúttal nem sikerült, de neki is erőt adhat ez a hetedik helyezés a folytatáshoz.

A nap magyar szenzációját Csernoviczki Éva produkciója jelentette. Bár nem is olyan nagy szenzáció már, hogy az Ippon Judo Tatabánya csillaga remekel, hiszen 2002 óta minden évben hozott érmet valamelyik világversenyről, az elmőlt öt évben minden Eb-n dobogós volt, közben nyert olimpiai és világbajnoki érmet is. Csak az arany hiányzott nagyon. Most azonban eljött az ő ideje: megszerezte Magyarország tizenhatodik judós Európa-bajnoki aranyérmét!

Csernoviczki Éva
Végre arany! - Csernoviczki Éva középen

Két látványos és rövid meccsel „melegítette be magát" egészen az elődöntőig, az egyik „áldozat" az orosz Kuznyecova, a másik a német Kraus volt. A döntőbe jutásért aztán kiegyenlítettebb meccs következett, de a török Sahin is kénytelen volt fejet hajtani Csernoviczki Éva tudása, rutinja és akaratereje előtt - pedig vesztett helyzetből sikerült néhány másodperccel a vége előtt megfordítani a meccset.

A finálé meglehetősen egyoldalú küzdelmet hozott, Csernoviczki Csaba lánya-tanítványa szóhoz sem engedte jutni az ugyancsak olimpiai bronzérmes belga Van Snicket, s a hazai publikum nagy-nagy örömére megszerezte Európa-bajnoki címet!

„A mai napom egyik kulcsmomentuma az volt, hogy felépültem a középfül-gyulladásból, de aztán az elődöntőm előtt volt egy kis holtpontom, tompának, álmosnak éreztem magam. A döntőben végig úgy éreztem, hogy jobb vagyok az ellenfelemnél, uraltam a meccset. Boldog vagyok, hogy három ezüstérem után végre összejött az arany!" - nyilatkozta Csernoviczki Éva az eredményhirdetés előtt.

„Nem volt könnyű az olimpia után megfelelő motivációt találni, de egy hazai Eb elég ösztökélő volt Évi számára. A felkészülésünket nehezítette egy középfülgyulladás, de szerencsére Évi a versenyen ebből semmit sem érzett. A győzelem kulcsa az első mérkőzés volt, ott elhittük, hogy meglehet az aranyérem. Fantasztikus volt edzőként és apaként is hazai közönség előtt megnyerni az első Európa-bajnoki aranyat. Ilyenkor apaként számomra is megengedett, hogy kicsit jobban elérzékenyüljek a megszokottnál. Nagyon örülünk, hogy Évi és a többi versenyzőnk rá tudta irányítani a figyelmet sportágunkra" - nyilatkozta Csernoviczki Csaba, az aranyérmes Csernoviczki Éva édesapja.

 


Forrás: Judoinfo.hu