Lőrincz Tamás megszerezte a magyarok századik aranyérmét
2013. március 27. 21:10

Lőrincz Tamás megszerezte a magyarok századik aranyérmét
Úgy kellett ez az arany a magyar csapatnak, mint egy falat kenyér a szegény embernek. Persze nem csak a magyar csapatnak kellett a színvonalas kontinens torna, hanem az egész birkózósportnak, hiszen ez az igazi alapsportág méltatlan helyzetbe került a sportok palettáján.
Profight: Birkózó mezek kiváló áron!

Európa-bajnokság, Tbiliszi. 6. versenynap: kötöttfogás 66, 74, 84 kg. Amint az várható volt, a fogásnem mezőnye a legnagyobb: 158 az indulók száma (szabadfogás: 130, női birkózás: 102). Lőrincz Tamás a döntőben 1:0, 3:0-ra legyőzte az orosz Adam Kurakot, megszerezte a maga második (2006) és magyar birkózás 56. Európa-bajnoki címét, amely a 19 olimpiai és 25 világbajnoki győzelemmel együtt a sportág 100. aranyérme felnőtt világversenyről. Dr. Hegedüs Csaba ünnepi üzenetben gratulált a sikerhez, és mondott köszönetet nemzedékeknek.

Az elnök üzenete

Dr. Hegedüs Csaba, a szövetség elnöke ezúton teszi közzé ünnepi üzenetét:
"A sportágunk ismét sporttörténelmet írt, amihez boldogan gratulálok Lőrincz Tamásnak, a válogatott mestereinek, a ceglédi birkózó-szakosztálynak, és mindenkinek, aki bármit hozzátett ehhez a szép naphoz. Nemzedékeknek kell köszönetet mondanom, hiszen a mi sikertörténetünk 1908, Weisz Richárd olimpiai győzelme óta íródik. Végtelenül büszke vagyok arra, hogy a nagy magyar birkózócsalád - minden, szánalmas bomlasztási kísérlet ellenére - összefogva, egyenes derékkal, nagy elszántsággal halad előre a sikerek útján, és megérdemelten jutott el a mai, csodálatos jubileumhoz."

Érdekes és fontos adalék Kiss Balázs előző napi mérkőzéséről - az MTI jelentéséből:
"Az utolsó 10-15 másodpercben az orosz végig fogta Kiss kezét, s pillanatokkal a menet vége előtt a vezetőbíró jelezte is a Kissnek járó pontot. A zsűriasztalnál azonban másként látták, így a magyar tiltakozás ellenére Melnyikov kapta a győzelmet jelentő pontot a védekezésért (0-1). Ezt nem hiszem el, a bíró megadta a pontot - bosszankodott Maróthy István csapatvezető. Sajnálom ezt a meccset, nagyon keményen küzdött Balázs, a végén videózást kérni már nem lehetett - mondta Struhács György szakágvezető."

A verseny

Amikor Lőrincz Tamás döntőbe jutott, az még megjelent az Eb eredményközlő honlapján. Azt aztán egyre nehezebben lehetette elérni, mi több, egy órán át nem került fel rá új eredmény. Még 14 órakor (egy órával a helyosztók kezdete előtt) sem derült ki, hogy Korpási Bálint folytathatja-e a vigaszágon. Nyilvánvaló, hogy a szerver nem bírta el az érdeklődők elképesztő rohamát, és lefagyott.
Ezt a tényt sok szeretettel üzenjük a NOB végrehajtó bizottságának a sportág iránti érdeklődésről.
Ami a versenyt illeti, a két kötöttfogású nap során Lőrincz volt az első, aki rangadót tudott nyerni. Tette ezt az elődöntőben, a török Atakan Yüksel ellen, mégpedig olyan akcióparádéval, amilyenből csak keveset látott a tbiliszi Sportpalota hatalmas, hozzáértő és lelkes nézőserege.
Lőrincz Tamás tehát harmadszor vívhat Eb-döntőt: 2006-ban megnyerte, 2011-ben elvesztette.
A tét most a győzelmen kívül a sporttörténelmi lehetőség is: a magyar birkózás 100. aranyérme felnőtt-világversenyen.

Az ellenfél: Adam Kurak

Az orosz versenyző 28 évesen, most lett újonc hazája válogatottjában. A krasznojarszki Mindiasvili-akadémia neveltje 2011-ben mutatta meg először az oroszlánkörmeit: harmadik lett a Poddubnij-emlékversenyen, majd az év nyarán ötödik a FILA Golden Grand Prix-sorozat bakui fináléjában.
Ott az elődöntőben a későbbi győztes, Lőrincz Tamás verte meg, két menetben.
Kurak az idén már megnyerte a Poddubnij-emlékversenyt, a döntőben az egy súlycsoporttal lejjebb olimpiai bajnok, a 66 kilóval évek óta kacérkodó Albijevet győzte le. Ezt követően a teheráni csapat-világbajnokságon győztes orosz együttes veretlen tagja volt. Hegedüs Csaba az iráni versenyről hazatérve azt mondta: "Hát, ezek az oroszok megint találtak egy jó kis birkózót a 66 kilóban! Gyors, lendületes, ügyes. Szöcsinek nem lesz könnyű dolga, ha találkoznak, de abban biztos vagyok, hogy a sorsdöntő pillanatokban az ő feje és technikai tudása lesz a nyerő."
Adam Kurak Tbilisziben spanyol, moldovai, grúz (Tszhadaja - 3:6, 3:1, 3:1), majd az elődöntőben azeri (Alijev - 0:6, 3:0, 1:0) ellenfelet győzött le.

A döntő

Az Eb-finálé utolsó sorozata előtt a grúz miniszterelnök, továbbá az európai és a grúz szövetség vezetői, valamint egykori, klasszis birkózók egész sora tette a kézjegyét arra a hatalmas lepedőre, amelynek a felirata azt követelte, hogy a sportág változatlanul az olimpiák műsorán maradjon.
Az első aranycsata azonban még nagyon is a máról szólt. A 66 kg döntőjében Lőrincz Tamás remekül kezdett: ő irányított. Támadott, pattogott. Az orosz Adam Kuraknak csak az maradt, hogy valahogy tartsa a lépést a magyarral. A parterből Szöcsi megemelte ellenfelét, és félkaros szaltóval letette a szőnyegre, egy pontért. Az oroszok bedobták a kék szivacskockát, Kurak azonban legyintett, nem kérte a challenge-et. A menet vége 1:0 lett, ide.
A másodikban nekilódult az orosz. Tamás hárított, miközben másodszándékból szép lassan ráléptette Kurakot egy, immár hárompontos, félkaros szaltóra. A félkaros már fél aranyat ért, érezhető volt, hogy az ellenfélben nincs annyi, hogy 0:3-ról feltámadjon. Lőrinczet figyelmeztette a bíró, az bőven belefért. És végül még az intés is, minek következtében "csak" 3:1 lett a menet vége.
Azzal viszont megvolt nemcsak Tamás második Európa-bajnoki címe, hanem a magyar birkózás századik aranyérme is.
Jött néhány tiszteletkör a szőnyegen, magyar zászlóval.
Aztán pedig a magyar Himnusz.
És persze magyar boldogság - felsőfokon!

 

Lőrincz Tamás Európa-bajnok
Lőrincz Tamás másodszor Európa trónján

A magyar csapat összegzése érmek tekintetében a Tbiliszi Európa-bajnokságon:
A magyar küldöttség három éremmel tér haza Tbilisziből: Hatos Gábor második lett a szabadfogásúak 74 kilogrammos kategóriájában, az 55 kilogrammos Barka Emese pedig harmadikként zárt a nőknél.


Forrás: birkozoszov.hu