40 éves a Magyar Karate (1972-2012)
2012. március 02. 20:39

40 éves a Magyar Karate   (1972-2012)
Nagyszabású évadnyitó rendezvényt szervezett a Magyar Karate Szakszövetség, Újbudán, a Trófea étteremben, ahol hivatalosan is megnyitották a 40. éves jubileumi rendezvénysorozat eseményeit.
40 ÉVES A MAGYAR KARATE (1972-2012)
A MAGYAR KARATE SZAKSZÖVETSÉG 2012. ÉVI JUBILEUMI ESEMÉNYSOROZATÁNAK ÉVADNYITÓ RENDEZVÉNYE
Több mint 150 meghívott vendég, karate szövetségi vezetők, edzők, bírók, versenyzők, támogatók és a szövetség munkáját önzetlenül segítő közreműködők és a média képviselői kaptak meghívást, ahol a negyven éves időszak eseményeit és eredményeit végigtekintve és értékelve, különböző díjakkal és elismerésekkel is jutalmazták az elmúlt időszak legjobb versenyeredményeit és munkásságát. Az évadnyitón Dr. Mészáros János elnök úr köszöntötte a megjelent vendégeket és a média képviselőit, valamint kihangsúlyozta a kezdeti lépések fontosságát, amelyben kiemelt szerepe volt a TF-nek és Dr. Galla Ferencnek, az akkori Küzdősport Tanszék vezetőjének, a karate sportág hazai meghonosításában nyújtott segítségéért és közreműködéséért, mely 1972-tól egészen napjainkig tart. Méltatta és díjazta az elmúlt 40 évben, a magyar karate sikeréért és eredményeiért küzdő mestereket, sportvezetőket és a támogatókat is, hiszen nélkülük nem lett volna ilyen sikeres a magyar karate. Ami negyven éve kezdődött Mészáros Attila Svédországban élő mester első bemutató edzését követően, az azóta az ország egyik legnagyobb és legszervezettebb karate szervezetévé nőtte ki magát.. 1972-ben a kyokushin érkezett meg Magyarországra, ahol shihan Furkó Kálmán és Adámy István voltak az első tanítványok, akik végül meghonosították és felépítettek egy világszinten is meghatározó szervezetet.. A shotokan karate Antal János mester révén jutott el hazánkba, ahol Kecskés Sándornak köszönhetően vált először ismertté. Ezt követően gomba módra szaporodtak a stílusok és klubok, jelenleg 500 klubban, közel 50.000 fő eddz rendszeresen a szövetség égisze alatt.
A karate szövetség három versenyrendszerének, a WKF, az Ippon-shobu és a Knock-down verseny-szabály versenyzői, S. Kovács Ádámmal az élen, - aki a nem olimpiai sportágak világjátékán egyedüli magyarként szerzett 1. helyezést, - számos Európa- és Világbajnoki címmel és dobogós helyezéssel büszkélkedhetnek versenyzőink, amelyről egy kisfilm összeállítást is megnézhettek a résztvevők. A mai rendezvényen számos kiváló mester, a sport és a közélet neves szereplői is meghívást kaptak, így Furkó Kálmán 7. danos mester, a híres ex kommandós kiképzőtiszt, Markos György és Badár Sándor színművészek, Simicskó istván Parlamenti Államtitkár, Dr. Garamvölgyi László, Dr. Dobozi József tábornokok, akik maguk is aktívan gyakorolják még a karatét és a különböző harcművészeteket A szövetség tehát 3 fő irányzatban, jelenleg közel 50.000 fős aktív taglétszámmal dolgozik, melynek jelentős része az igazolt versenyző, hazánk egyik legnagyobb tömegbázisú sportszövetségeként. Az idei jubileumi versenysorozat a kiemelt hazai eseményekből áll össze, magyar bajnokságok, karate EB,-Világkupa, karate-maraton, sport napok, túlélési gyakorlat, quiness-kísérlet, szemináriumok és edzőtáborok formájában, amelynek kezdeti eseménye volt a februári évadnyitó rendezvény és sajtótájékoztató, ahol pezsgőkoccintással és az ünnepi torta elfogyasztásával ünnepelték a 40. évet.

40 éves a magyar karate
Dr. Mészáros János és S. Kovács Ádám

Rendezvénysorozattal kapcsolatos infók: Főszervező: Kalmár Árpád, Magyar Karate Szakszövetség Média és Marketing bizottság elnöke Tel: 06-209546215 web:www.karate.hu Email: mksz@karate.hu

40 éves a Magyar Karate (1972-2012) MAGYAR KARATE SZAKSZÖVETSÉG H -1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3. Tel: 06 1 460-6867 www.karate.hu

Kyokushin EB Budapest, 2006

A MAGYAR KARATE TÖRTÉNETI LEÍRÁSA

A múltra visszatekintve, a karate magyarországi története 1972 -ben kezdődött, amikor a TF Judo-szakosztályának edzésére "betévedt " Mészáros Attila, Svédországban élő, akkor 2 danos kyokushin karate mester, aki egyeztetve Dr. Galla Ferenccel, a TF akkori küzdőport tanszék vezetőjével, egy színvonalas bemutatót tartva, elkápráztatta a jelenlévőket. Különösen két érdeklődő volt, akik fogékonyabbak voltak a karate mozgásanyagára, azok Furkó Kálmán és Adámy István voltak, akik dr. Galla mester támogatásával és gyakorlási lehetőség biztosításával, valamint Mészáros Attila mester iránymutatásai alapján elkezdték akkor a gyakorlásokat, immár az új sportág, a karate rendszerében.
Az évente hazalátogató mester tovább koordinálva, segítve és rendszeresen vizsgáztatva őket, sikerült lerakni a hazai kyokushin karate alapjait, mely azóta is meghatározó stílusa a magyar karaténak.
Ezt követően már kellő tudással és tapasztalattal rendelkezve megalakultak az első kyokushin edzőtermek is, először Adámy István révén Budapesten, majd Furkó Kálmán vezetésével Szolnokon..
Vele szinte párhuzamosan 1973-ben a shotokan karate is megjelent hazánkban, az akkoriban Belgiumban élő mester, Antal János révén, aki szintén a TF-en jelentkezett Galla mesternél, majd végül Budapesten indította meg kezdeti tevékenységét, ahol aztán Kecskés Sándor munkásságának köszönhetően alakult meg az első shotokan karate klub, MUTEX színeiben..
Ebben a karate hőskorában előfordult, hogy többször együtt edzettek a különböző stílusok akkori gyakorlói, vezetői is, ahol későbbi nagy legendák is találkoztak az akkori edzőtermekben.. mint pl Polyák József, aki külföldről hazatérve próbálta a karatét és a harci művészeteket elterjeszteni, vagy Bujtor István, Papp László, Popper György is, akik azóta ismert emberek lettek saját területükön.
A kezdeti lépéseket követően gomba módra szaporodtak az edzőtermek, és lassan nálunk is kialakultak a világban is jellemző és meghatározó stílusok, mint pl shito-ryu, goju-ryu, wado-ryu, stb.
1980-tól a judoszövetség égisze alatt, mint karate szakbizottság tevékenykedtünk, majd ezt követően 1984-től a Karate-Kickbox-Taekwon-do és más harci művészetek szövetségeként működtünk tovább.
1989-ben megalakult a Magyarországi Harci Művészetek Össz-Szövetsége, amely összefogta a Mo-n működő karate és harcművészeti szervezeteket, és állami jogosítványokat is kapott működéséhez.
1994-től az új Sporttörvény adta lehetőségek miatt a karate különvált a harci művészetek szövetségétől, és az olimpiai irányt kitűzve ezt követően Magyar Karate Szakszövetség néven folytatta működését a mai időszakig, először Popper György, majd Dr. Mészáros János vezetésével.
A Magyar Karate Szakszövetség jelenleg mintegy 500 klubban közel 50.000 igazolt és szabadidő sportolóként nyilvántartott tagsággal rendelkezik. A rendszeres edzések és próbatételek következtében hozzájárulnak olyan , a társadalom számára hasznos pozitív személyiség jegyek fejlesztéséhez, mint fegyelem, tisztelet, kitartás, szorgalom akaraterő, mások megbecsülése, az idősebbek, és a gyengébbek tisztelete és segítése, amelyek hiányoznak most a társadalomban, és a fiatalok nevelésében. Ezeket az értékeket szeretnénk közvetíteni az eseményeinken és a médiában.
Az eltelt időszakban számos nagyszabású hazai és nemzetközi versenynek és eseménynek voltunk házigazdái a közönség és a média kiemelt népszerűségével, valamint versenyzőink számtalan Európa-bajnoki és világbajnoki helyezéseket értek el a különböző hazai és nemzetközi porondon egyaránt.
A hazai karate-stílusok vezető mesterei között számos nemzetközi szinten is elismert mester és sportszakember található, akiket rendszeresen hívnak hazai és nemzetközi kurzusok vezetésére is.
A szövetség a World Karate Federation (WKF) alanyi jogán működő olimpiai karate szakága, a WKF szabályrendszerű küzdelemben, az elmúlt években Európa és a Világ élmezőnyébe verekedte be magát számos EB, és VB érmet szerezve, amelyek közül kiemelkedik S. Kovács Ádám teljesítménye, aki az elmúlt időszak legjobb teljesítményét szerezte meg a nem olimpiai sportágak világjátékán. A fiatalabb versenyzők között kiemelkedik Tadassy Martial, Szegedi Döme, Metzger Szandra valamint az új generáció versenyzőinek teljesítménye, akik letették a névjegyüket a nemzetközi színtéren is.
Az eredményesség tekintetében az ippon-shobu és a knock-down szakág versenyzői is jeleskedtek az elmúlt időszakban, számos nemzetközi, EB, -VB,- Világkupa dobogós helyezést szervezve hazánknak.

Masutatsu Oyama
Masutatsu Oyama

A JUBILEUMI RENDEZVÉNYSOROZAT KIEMELT ESEMÉNYEINEK TERVEZETE

KARATE SZÖVETSÉGI ÉVADNYITÓ RENDEZVÉNY, BUDAPEST - FEBRUÁR KARATE MARATON, DUNAHARASZTI - FEBRUÁR KNOCKDOWN KARATE MAGYAR BAJNOKSÁG, WKF KARATE OB, BUDAÖRS, BUDAPEST - MÁRCIUS KYOKUSHIN KARATE VILÁGKUPA, SZENTES- ÁPRILIS KARATE CSUCSKISÉRLET, 40 ÓRÁS TÚLÉLÉSI TRÉNING-ÁPRILIS - MÁJUS - BUDAPEST KYOKUSHIN KYOKUSHIN KARATE EB - SYMA CSARNOK - BUDAPEST - JÚNIUS ÖSSZ-KARATE ÉS HARCMűVÉSZ TÁBOR - SIÓFOK - JÚNIUS IPPON SHOBU MAGYAR BAJNOKSÁG - EGER - SZEPTEMBER RENDŐR KARATE BAJNOKSÁG - SZEPTEMBER KARATE KIHÍVÁS NAPJA - OKTÓBER KARATE NYÍLT SZEMINÁRIUM - BUDAPEST NOVEMBER ÉVZÁRÓ BANKETT- KARATE BÁL- DECEMBER