Interjú Shihan Harsányi László mesterrel
2012. augusztus 09. 21:41

Interjú Shihan Harsányi László mesterrel
A magyar Goju-Ryu Karate-Do Szövetség hagyományosan Gyomaendrődön tartja nyári felkészítő nemzetközi táborát. A szövetség vezetője, Shihan Harsányi László 5.dan évről évre tartalmas programot szervez.
Hányan jöttek el az idén táborozni Gyomaendrődre?
Három héttel ezelőtt kilencven gyermek táborozott itt. Most pedig 120 fő edz, vegyesen gyermekek és felnőttek. A Goju-Ryu válogatott felkészítése is ebben a táborban történik Fischer Mihály Sensei vezetésével. Ő a Magyar Karate Szövetség WKF gyermek és ifjúsági válogatott edzője is egyben. Készülünk a szeptemberi, bukaresti Goju-Ryu Európa-bajnokságra.

Van e változás a tavalyi táborhoz képest a szakmai anyagban?
Lényegében ugyanarra a metodikára épül, vagyis a tradicionális elemek gyakorlása Ogawa Shihan vezetésével, és egy WKF küzdelem (kumite) felkészítés Fischer Mihály sensei vezetésével, vagyis párhuzamosan fut a két program.

Mely országokból érkeztek a tábor résztvevői?
Ausztria, Szlovákia, Németország, Ukrajna, Belgium, Horvátország karatésai jöttek el a magyarokon kívül, ez két országgal több, mint tavaly. A Sakura-Kai-ba becsatlakoztak a horvátok, és most Ők is eljöttek. Megállapodtunk, hogy a jövő évi nemzetközi táborunkat Ők szervezik, a horvát tengerparton lesz.

Shihan Takeji Ogawa és Shihan Hasányi László
Mester és tanítványa: Shihan Ogawa és Shihan Harsányi László

A Sakura-Kai egy Takeji Ogawa Shihan köré szerveződött baráti társaságnak indult, de azt hiszem, most már több ennél...
Ez most már egyértelmű. Miután mind Ogawa Shihan tanítványai vagyunk, széttagolva nehezen fejlődünk. A Shihan idén hetven éves, törekednünk kell arra, hogy összefogva az Ő szakmai tapasztalatát megőrizzük és tovább vigyük. Öreg korára az Ő tiszteletére próbáljunk már meg egy baráti szervezetet alkotni, ami tovább viheti a Shihan szellemiségét.

Hogyan fogadta Ogawa Shihan ezt az ötletét?
Teljesen pozitívan. Ezt a rangidős tanítványainak már huszonöt éve meg kellett volna lépniük, de nem gondolkodtak ilyen távlatokban, így rám, ránk maradt ez a feladat.

A Sakura-Kai-ban, a táborban jelen lévő országokon kívül még ki képviselteti magát?
Nádas Tamás és Pethő Tibor tanítványaim az USA - ban képviselik a Sakura-Kait, Svájcból és Németországból is bent van egy-egy csapat. Ázsiában is képviseltetjük magunkat, már kétszer vezettem edzőtábort Sri-Lankán, és Indiából is szeretnének csatlakozni, de őket még „teszteljük". Novemberben készülünk Sri-Lankára Ogawa Shihannal és az ottani szemináriumon fogunk találkozni az indiaiakkal is, aztán majd meglátjuk.

Vagyis megválogatják, kik lehetnek a tagok?
Igen, mi nem egy „biznisz" szervezet vagyunk, ezért szeretnénk megnézni, hogy kivel osztjuk meg ezeket a szakmai értékeket.

Az említett bukaresti verseny goju-ryu verseny lesz?
Igen, információk a versenyről a www.egkf.net weblapon. Magyarországon több goju-ryu szövetség létezik, a Magyarországi Goju-Ryu Szövetség az amelyik az Európai Goju-Ryu Karate Szövetség tagja, és ez az Európa-bajnokság az Ő bajnokságuk lesz, ifjúsági, kadett, junior és felnőtt korosztálynak szerveznek stílus EB -at. Ennek a 20 - 22 országot tömörítő szervezetnek a többi goju-ryu szervezet is tagja lehet, mi 1993-tól lettünk a tagja.

Évek óta Gyomaendrődre jönnek táborozni. Mi az oka ennek?
A Tisza Kálmán Közoktatási Intézmény, a Ligetfürdő és az Apolló Étterem vezetőiről és dolgozóiról csak nagy betűvel és elismeréssel tudok beszélni, nagyon korrektek, kedvesek, segítőkészek, amit hétfőn megbeszélünk az pénteken is úgy van. Nincs mellébeszélés, csűrés-csavarás, félreértés. pénzlehúzás. Ezért jövünk ide immáron tíz éve, mert nagyon nagy segítséget jelent ez a pozitív hozzáállás.

A mostani gazdasági helyzet nem kedvez a táboroknak. Hogyan sikerül az anyagiakat előteremteni?
A tábori költségeket több csatornából szedjük össze. Önerőből jön a zöme, de a szövetségünk és az egyesületeink is besegítenek a tábori díjaknál, mert vannak olyan gyerekek, akiknek nem lenne elég pénzük a költségekre. Akinek az edzés munkája, jelleme, karaktere kiváló, annak segíteni próbálunk.

A tábort DAN vizsga zárja majd, kiket vizsgáztat Ogawa Shihan és a bizottság?
Négy fő vizsgázik majd, szlovák, magyar, horvát, osztrák karatékák a vizsgázók.
A vizsgabizottságot Shihan Takeji Ogawa, Sensei Igor Sinjakov, és én alkotjuk.

Shihan Takeji Ogawa, Shihan Hasányi László és Sensei Igor Senjakov
A két Nagymester és Sensei Igor Sinjakov

A tábor végi vizsga nehezebb, vagy könnyebb?
A vizsga már a tábor első napján elkezdődik. A vizsga nem csak a technikák és a katák bemutatásából áll, hanem az is nagyon fontos, hogy a karatéka emberileg milyen, milyen a hozzáállása, mit tett, vagy tesz a karate érdekében, vizsga előtt kérünk egy szakmai önéletrajzot, egy esszét a karate és a goju-ryu történetéből, az elméleti háttérből. Most itt a táborban minden látszik, az edzésmunkájuk, a részvételük a tábori életben.

A magyarországi szervezet hány klubot tömörít?
12 dojo tartozik hozzánk. Az anyagi nehézségek itt is mutatkoznak, van, ahol az edzőket nem mindig tudtuk pótolni, klubokat vontunk össze, vagy zártunk be.

Mi a szövetség előtt álló legfontosabb feladat?
Most a tábor hiba mentes lebonyolítása a legfontosabb, majd az őszi Európa-Bajnokságra való felkészülés következik, és a feltételek előteremtése. Aztán a szlovákiai és horvátországi szemináriumokon veszünk részt, és Sri Lankára is ki szeretnénk menni egy ázsiai szemináriumra, Ogawa Shihannal. November végén pedig a WKF Karate Diákolimpia zökkenőmentes lebonyolítása. 2013-ban pedig Pesterzsébeten egy testvérvárosok bevonásával rendezendő nemzetközi versenyt szeretnék megrendezni. Jövő nyáron Horvátországban lesz a nemzetközi szeminárium, aminek szervezését és lebonyolítását segítjük majd.


Gregor László