Kancho Yasuo Kawano: A szellem és a test is edződjön!
2011. október 18. 21:08

Kancho Yasuo Kawano: A szellem és a test is edződjön!
A Kyoto-ban megrendezett Nippon Seibukan Sai és Soburen harcművészeti fesztivál szoros programja alatt is sikerült riportot készíteni Kancho Yasuo Kawano IX.DAN karate mesterrel, a Nippon Seibukan Akadémia vezetőjével, aki egyben az Össz-Japán Harcművész Szövetség (Zen Nihon Sogo Budo Renmei) első számú alelnöke is.

A legendás Suzuki Masafumi nagymestert követte a Nippon Seibukan élén. A 71 éves harcművészről néhány kép: nagy türelemmel oktat óvodás, kisiskolás korú kis nebulókat. Fúvócsővel halálos pontossággal juttat célba tűket egy bemutatón, s átszúrja ujjheggyel a deszkát. Nagyon ritkán- mosolyog is néha. Még ritkábban: riport is készül vele, az edzésekről, és a megszokottól jócskán eltérő, rendhagyó harcművész pályafutásáról.

Kawano nyitóbeszéde
Köszönöm, hogy eljöttek...

- Tisztelt Kawano Kancho!Ahogyan láttuk az edzésén, a Zurinji-ban, , nagyon fiatal kisgyermekekkel is foglalkozik. Mi a módszere?
- Nagyon-nagyon játékosan próbáljuk oktatni Őket az elején. Aztán ez egyre kevesebb, ahogy idősödnek, egyre komolyabbak az edzések, többet dolgoznak.
- Hogyan vizsgáztatja a gyermekeket. Hány éves korban van az első vizsgájuk?
- Öt éves koruktól kezdik a kyu vizsgákat.
- Mennyire mások a mai japán gyermekek ahhoz képest, amilyenek a Kancho gyermekkorában voltak?
- Teljesen mások, nem olyanok, mint annak idején. Nagyon különböznek attól.
- S nem nehéz a kisgyermekekkel való foglalkozás?
- De igen. A kicsikkel nehezebb dolgozni,mint a nagyobb gyerekkel és a felnőttekkel. Amikor először jönnek a dojo-ba, szertelenek, mert mindenki nagyon vigyáz rájuk az életben, és úgy érzik ,itt nincsenek viselkedési korlátok... De ha megfelelően nevelem Őket már az elejétől fogva, akkor jó japán harcosok lesznek belőlük
- Térjünk át a Seibukan Sai-ra. A Kancho most ismerte meg a külföldi résztvevők legnagyobb részét. Mi az általános benyomása róluk?
- Azoknak, akik most jöttek, és részt vettek edzéseimen, az a legfontosabb , hogy lássák , mi a karate lényeg. Ebben partnerek voltak.
- Nemrégiben beszélgettem egy hasonló korú japán goju-ryu mesterrel, Ő azt mondta, a mai japán fiatalokban nem nagyon látja az Ő nemzedékének a tradíció tiszteletét.
- Nekem más a tapasztalatom. Ha a tanítványok azt csinálják, amit szeretnek, lelkesen edzenek, s ezért nem tapasztalok ilyen problémát.
- Ezt a mostani harcművész fesztivált a Zen Nihon Sogo Budo Renmei (Soburen), az Össz-Japán Harcművész Szövetség rendezi. Milyen a Nippon Seibukan Akadémia és a Soburen viszonya?
- A Nippon Seibukan a Soburennek egy része amelyben Karate, Judo, Aikido, Iado található. Ezen kívül az egyes japán harcművész irányzatok saját szövetségei is tagjai a Soburennek.. Viszonyunk megfelelő.

Kawano beszédet mond
Kancho Yasuo Kavano, mellette a Soburen elnöke Takashi Ishikawa

- Kancho Kawano harcművész életének melyek voltak a legfontosabb állomásai?
- Tizennyolc éves koromban kezdetem a harcművészettel foglalkozni, többek között birkózással is. Harmincnégy évesen egy emlékezetes nagy profi mérkőzésem, volt a Budokanban. Ez szabályrendszerét tekintve hasonlított egy mai MMA vagy Ju-jitsu küzdelemhez. Tanulmányoztam a különböző harcművészeteket, nem csak a japánt, hanem más országokét is,, jártam Tajvanon Malajziában, Honkong-ban, Singapore-ban.. Majd elkezdtem a goju-ryu karatét.
-Hogyan lett a Nippon Seibukan Akadémia vezetője?
- Találtam egy nagyon jó Seibukan Dojot, harminc kilométerre Kyoto-tól. Sugamo-ban..Ott oktatott Suzuki Masafumi nagymester. Azért mentem oda, hogy tanuljak Tőle, és hosszú ideig edzettem ott, s én lettem a rangidős a Dojo-ban, s rám bízta Suzuki nagymester , hogy a Seibukan Dojo-t én vezessem majd.. Suzuki Masafumi sok harcművésszel ápolt jó kapcsolatot, ismert harcművész volt, mindenki ismerte, tisztelte, minden edzésen, minden kiemelkedő harcművész rendezvényben szerepet kapott. Például Ő volt a megszervezője az akkor világszerte feltűnést keltő Antonio Inoki - Muhammad Ali vegyes szabályrendszerű mérkőzésnek is. .Azon én is ott voltam versenyzőként, de az én mérkőzésem után kezdődött csak a televíziós közvetítés.. Végig kapcsolatban voltam Suzuki Masafumi Nagymesterrel, ez volt talán a legnagyobb Dojo Japánban és az egész világon! Itt nagyon nagy versenyeket is rendeztek. Ma már csak zeneoktatás folyik ott.. A második legnagyobb Dojo Kyoto-ban az, ahol most tartjuk az edzéseket.
- Mindenkinek van valami célja azzal, hogy a harcművészetet gyakorolja. Kancho Yashuo Kawano miért ezt az utat választotta?
- Miután, bajnokként abbahagytam a küzdelmet ,kerestem a további edzés lehetőségét. akkor találtam meg Suzuki Nagymester Dojo-ját , akkor kezdtem el a karatét. Úgy éreztem, fontos a gondolkodásnak, a szellemnek az, hogy a test is edződjön. Ez így van egységben!


Gregor László