Szanazugon szerveztek harcművészeti demonstrációs napot
2012. augusztus 27. 10:21

Szanazugon szerveztek harcművészeti demonstrációs napot
A Békés Megyei Harcművész Szövetség Szanazugon szervezte aktuális harcművészeti demonstrációs napját. Szokás szerint jó hangulat, képzett edzők, és óriási érdeklődés övezte a sűrű napot. A rendezvényről és a programról lentebb olvashatnak.
Már majdnem úgy tűnt, hogy a szép hagyományokkal rendelkező Békés megyei harcművészeti rendezvény, Demonstrációs Nap elmarad. Az eredeti helyszínen különböző okok miatt nem lehetett most megtartani. Szinte az utolsó pillanatban változtatta meg a helyszínt a szervező Békés Megyei harcművész Szövetség, és így kerültek a megye budokái a Fehér - és a Fekete - Körös találkozásánál található népszerű fürdő és kiránduló helyre, Szanazugba. Maga a szintér, a gyermek és ifjúsági tábor nagy harcművész hagyományokkal bír, hiszen sok évvel ezelőtt majd tíz évig itt rendezték meg az All-Style Karate (Kick-box) megyei táborát. Számos más harcművész klub is itt készült, hiszen a Demonstrációs Nap előtt két héttel például a hódmezővásárhelyi taekwon-dosok edzettek itt Máté Zoltán VI.DAN vezetésével.

Harcművészeti demonstrációs nap
"Teljes vértezetben"

Magát a Napot azért is lehetett idehozni, mert programja jól illeszkedett egy tábor utolsó napjához. A Békéscsabai Kistérségi Életfa Szociális Szolgáltató Központ pályázati támogatást nyert a TÁMOP „Esély az esélyekhez" program keretében, és ebben az integrációt segítő táborban kapott otthont a harcművész program. Vagyis a különböző manuális művészeti foglalkozások - festészet, agyagozás, fafaragás, gyöngyfűzés, bőrdíszművesség - mellé, mint művészeti ág, a harcművészet is felsorakozott. Ráhangolásként a táborlakók előző este részt vettek Gregor László táborvezető japán útjáról szóló élménybeszámolóján.
A Demonstrációs Nap megnyitóján Shihan Gregor László VI.DAN, a Békés Megyei Harcművész Szövetség elnöke, s egyben házigazda köszöntötte a megjelent harcművészeket, táborlakókat és a szép számmal ott lévő érdeklődő szülőket .Gasparik Róbert III.DAN tartotta a bemelegítést, majd egy igazi „sztár" edzése következett. Debreczeni Dezső V.DAN, aki hétszeres világbajnokként és nyolcszoros Európa-bajnokként a WAKO kick-box jelenlegi legeredményesebb amatőr versenyeredményével rendelkezik a világon, kick-box edzést tartott. Persze, az összes foglalkozásra jellemző, hogy inkább az egyszerűbb elemeket adták át, hiszen számos irányzatból voltak jelen és amatőr érdeklődők is edzettek óriási lelkesedéssel. A kick-boksz edzés már megadta a Nap további sikerét.
A kick-boxot az ITF taekwon-do követte, amit a Békéscsabai Lakótelepi SE ITF Taekwon-do Szakosztályának vezetője, Krajcsó István IV.DAN tartott, a rúgástechnikákra koncentrálva. A Békéscsabai Lakótelepi SE négy harcművész edzője is itt volt, így nem csoda, hogy meglátogatta a tábort a több, mint 500 tagot számláló nagy egyesület elnöke, Lovas István Úr is. Az ITF taekwon-do edzés is jól megmozgatta a csapatot.

Debreczeni Dezső kick-box edzése
A kick-box legenda edzést atrt

Majd jött az aikido, a „lakótelepis", frissen II.danos Dobóvári Erik mester irányításával. Itt az önvédelmi technikák uralkodtak, s nagy sikert arattak. A gyerekek és a szülők egy része az ebédszünetben faggatta is Erik mestert, hogy hol tudnának elkezdeni aikidozni.
Ebéd után Lévai Péter 3.fokozatú Wing-Tzun mester tartott tréninget, a már eddig megszokott sikerrel. A fiatal edző még Dummy-t, a fabábut is összeszerelte, s gyakorló késekkel, botokkal fűszerezte a foglalkozást, ami lekötötte még a nehezebb figyelmű laikusokat is.

Harcművészeti demonstrációs nap
"Sírjon a fa"

A Napot Gregor László VI.DAN karate edzése zárta le, amely az alaptechnikák átismétlése után a combrúgások védésére és egy ütés-védés ellentámadásra épült.

Gregor László edzést tart
Gregor László combrúgásos edzése

A résztvevők kiemelkedően jó hangulatban zárták a Demonstrációs Napot, emléklapok átvételével. Ahhoz képest, hogy későn alakult ki minden, a rendezvény elérte célját: a harcművészet megszerettetését, a japán, kínai, koreai harcművész kultúrába „beleízlelést" és a klubok és irányzatok közötti jó barátság elmélyítését. Külön köszönet illeti a Békéscsabai Kistérségi Életfa Szociális Szolgáltató Központ dolgozóit, akik végig jelen voltak, segítették a táborlakók edzésmunkáját segítő felügyeletükkel. Ha jövő évben, előre tervezve, ismét ez a helyszín és e tábor adna otthont a Napnak, örülnének a rendezők!

 

Gregor László, K.T.