A kung fu császára
2016. január 26. 21:17

A kung fu császára
A Sárkány útja, a Tomboló ököl és a Sárkány közbelép nagysikerű szereplőjének Tony Liunak talán élete legemlékezetesebb alakítását láthattuk amikor a Tomboló ökölben Bruce Lee ellen harcol egy elhagyott gyárépületben.

Profight: Edzőfelszerelések széles választéka!

Tony Liu 1975-ben szerződött a Shaw Brothers stúdióhoz, majd az ezt követő évben ő alakította a kínai harcművész-mozira nagy benyomást tevő Chien Lung császárt. Az uralkodóról összesen négy film készült, mindegyikben Liu alakította a főhőst: Emperor Chien Lung (1976), The Adventures of Emperor Chien Lung (1977), Voyage of Emperor Chien Lung (1978), illetve Emperor Chien Lung and the Beauty (1980).

 

Ki volt hát ez a császár, és miért ilyen jelentős alakja a kínai történelemnek?

Yong Zheng 13 éven át tartó véres uralkodása után negyedik fia, Hong Li került hatalomra, és lett belőle Chien Lung császár, a Ching dinasztia ötödik uralkodója. 1736-tól 1796-ig tartó uralkodása alatt hat alkalommal is ellátogatott Dél-Kínába álruhában, átlagos embernek öltözve, így próbálta kideríteni, mire van szüksége alattvalóinak, mivel tehetné jobbá az életüket.

 

Harcművészetekben való jártassága miatt az utolsó kung fu-császárként is emlegetik. A The Adventures of Emperor Chien Lung című filmben láthattuk, hogyan sajátította el az önvédelem alapjait gyermekként a fagyos Észak-Kínában, illetve hogy hogyan mentette meg nagyapja életét egy medvetámadás során.

 

Chien Lung császár felismerte apja hibáit, és megpróbálta jóvátenni azokat. Az elődje és felmenője által lerombolt Shaolin templomot újjáépíttette, harcművészetüket felélesztette. Az ő nevéhez fűződik a pekingi operaintézmények létrehozása is, mely Hongkong leghíresebb artistáinak, kaszkadőreinek – többek között Jackie Channek is - gyakorlóterepe volt.

 

Dr. Craig D. Reid írása