Beszámoló a Kyoto-i Seibukan sairól
2019. november 05. 20:31

Beszámoló a Kyoto-i Seibukan sairól
Az Össz-Japán Harcművész Szövetség talán legerősebb tagszervezete az 1968-ban alapított  Nippon Seibukan Akadémia. Két évente rendezik meg nagy harcművész találkozójukra , a Seibukan sai-t, ami edzésekből és egy ünnepi harcművész bemutatóból áll. A bemutató gálát és az edzések egy részét a világ talán leghíresebb edzőcsarnokában, a kyoto-i Butokudenben tartják.

Utoljára 2011-ben képviselték Magyarországot ezen a patinás rendezvényen, az akkori országképviselő, Shihan Gregor László VIII.DAN volt kint Japánban. Most, annyi év után, ismét képviselve voltunk, egy négy tagú csapat ment ki Kyoshi Pospischil Tamás VII.DAN, magyar ország vezető (shidoin) vezetésével. Az Ő beszámolóját olvashatják:

„019. 09. 11-17-ig a felkelő nap országában voltunk egy kis csapattal. Jómagam, Sensei Gasparik Róbert, Papp Attila és Srágli Attila tanítványaimmal részt vettünk a Nippon Seibukan Akadémia éves találkozóján és megmérettetésén, a 28. alkalommal megrendezett Souburen All Japan Budo Federation budo fesztiválon. Kyoto városában Magyarországot képviseltük. Szállásunk a császár nyugati palotája mellett volt. A rendezvényen 7 országból kb. 200-an vettünk résztNagyon jó barátságot kötöttünk az ausztrál Nippon Seibukan vezetőjével (Shihan Michael Creedy 7.dan), a mexikói csapat vezetőjével is (Shihan Noe Carranza M. 6.dan), Nagyon jól éreztük magunkat az edzéseken.2 helyen is részt vettünk karate edzésen: egyik edzésünk Hanshi Kawano gyerekcsoportjának edzése volt. Az edzés inkább az alapokról szólt, a bázisgyakorlatokról, ahol a végén minden ország csapatának kellett tartani egy kis bemutatót.


Kioto3


A gyerek edzésen furcsa volt, hogy 30 percenként vízivó szünet volt. Az edzés végére rájöttünk, hogy miért: olyan magas volt a páratartalom, hogy sokkal több vizet veszítettünk. Itt ismerkedtünk meg Hiromi Segawa Sensei-el, aki Kawano Hanshi személyes tanítványa. Nagyon kedves, ugyanakkor nagyon kemény edzőtársra leltünk benne.


Kyoto4


Másnap reggel a kyotoi budo centerben (a japán császári testőrség hivatalos dojo-jában ) volt egy 3 órás tréningünk, amely komolyabb kombinációkkal és küzdelmi technikák gyakorlásával volt tele. Szünet után folytattuk az edzést aikido-val. Alaptechnikákat gyakoroltunk.  Megtiszteltetés volt számomra, hogy a Nippon Seibukan Akadémia főtitkárának (Kiyoyuki Tanaka), 7. danos Aikido mesternek Uke-zhattam  (partnere voltam az oktatásában). Újra szünet következett, utána Toyamaryu Iaido Minohakai kardforgatást tartott nekünk Soke Takeshi Nakata mester fia és 2 tanítványa. Nagyon meg voltak elégedve a magyar csapat hozzáállásával és koncentrációjával. A végén tamasi giri vágástesztet hajtottunk végre (éles karddal, összetekert gyékényeket vágtunk el). A kardokat a mesterek adták ki a kezükből, megtiszteltek ezzel minket. Kicsit úgy éreztük magunkat, mint gyerek a játékboltban.


Kyoto2019


Nagy örömmel tudatom mindenkivel, hogy az Óbudai Jutsu Kai Kan Egyesület képviseli a szervezetet Magyarországon. Ezúton köszönöm Sensei Gasparik Róbertnek és tanítványaimnak a munkáját. Lehetőségem volt megmutatni Goju-ryu Karate-do tudásomat. Kancho Yasuo Kawano 10.dan Okinawa Goju-ryu Karate-Do mester 4.dan-ra értékelte tudásomat. Naha-te tudásomat csakis Hanshi Szénási Zsolt 9.dan Smartshito nagymesternek köszönhetem. Nemcsak a mesteremnek, de barátomnak is nevezhetem, ahogy őt idézem „partnere” is vagyok. Büszke lehetek arra, hogy ilyen ember ezt állítja.  

Pospischil Tamás Kyoshi 7.dan, Gregor László

Küzdősportban támogatónk a profight.hu