Hansi Robert Manole szemináriuma Temesváron
2018. november 29. 00:02

Hansi Robert Manole szemináriuma Temesváron
A Nippon Seibukan Akadémia román csoportja és a vezetője, Hanshi Robert Manole IX.DAN, aki egyben a román ju-jitsu meghatározó alakja is,  időről időre szemináriumokon és edzőtáborokon adja át tudását az érdeklődőknek. A hét végén a Shihan Alic Bogdan V.DAN  vezette temesvári Daisho Klub szervezett egy nagy önvédelmi és harcművész tábort, amelyen magyar harcművészek is részt vettek.

Különösen jó és több évtizedes a kapcsolat a Békés megyei harcművészekkel. Szeptember végén Füzesgyarmaton oktatott Manole Hanshi, s most többen eljöttek a megyéből Temesvárra is. 11 klubból 125 fő érkezett, így nem csoda, hogy kicsinek bizonyult a terem.


Hanshi Robert Manole s Alic Bogdan


Az irányzatokat tekintve is sokféle irányzat tagjai edzettek: ju-jitsu, shotokan karate, judo, goshinkai karate, ITF taekwon-do, kick- box, kyokushin karate, taijitsu... Az első napi délelőtti edzés után még DAN vizsgákat is tartottak. A vizsgabizottság munkájában a román mesterek -Hanshi Robert Manole IX.DAN, Hanshi Doru Galan VIII.DAN, Shihan Vasile Coroi VII.DAN, Shihan Adrian Belean VI.DAN mellett részt vett Shihan Pospischill Tamàs VII.DAN a Nippon Seibukan Akadémia magyar vezetője és helyettese, Shihan Gregor László VII.DAN, a Békés Megyei Harcművész Szövetség elnöke is. A két magyar mester az edzéstartásból is kivette a részét.


46520733_10215063394830881_5487287248577626112_n


A két napon három, egyenként két és fél órás edzést tartottak csoportbontással. Puszta kezes technikák, késes formációk, kés támadás védése késsel, puszta kézzel, rövid bot használat...Aki azért jött, hogy tanuljon, az tanulhatott.


20181125_114538


Az önvédelem (goshin-jitsu) és a harcművészet tudományában az a csodálatos, hogy mindig van tanulni való, senki nem mondhatja el magáról, hogy mindent tud. Érdekes volt látni, hogy az adott támadásokra milyen sokféle válasz érkezhet, mennyi megoldás létezik.


20181125_104643


Az is fontos, hogy számos új technikát, értelmezést, tanítási módot is meg lehetett figyelni, hiszen a kis magyar csapat tagjai között Sensei Gasparik Róbert III.DAN, Sempai Frisnyicz János 4.kyu rendszeresen edzést tartanak. Hanshi Robert Manole IX.DAN igyekezett minél több jelen lévő ju-jitsu edzőnek lehetőséget adni az oktatásra az utolsó napon, így tényleg változatos lett a szeminárium.


20181125_114554Az utolsó edzést rövid értékelés és az oklevelek, emléklapok átadása zárta. Az edzéstartók mindegyike kiemelte azt a családias, alkotó légkört, jó és vidám hangulatot, ami a hét végét jellemezte. (Ebben persze nem kis része volt a szombat esti "bulinak", a Sayonara Partynak" is.)


Magyarorszgi rsztvevkA tábor folyamán természetesen egyeztetett a Nippon Seibukan Akadémia román és magyar vezetése a szervezeti munkáról, hiszen a két gárda szorosan együtt működik évek óta. Ugyanis ez nem csak szakmai, szervezeti, hanem erősen jó baráti kapcsolat évtizedek óta. Maradjon is meg még hosszú ideig! Itt köszönjük meg a szervezést és a vendéglátást a Daisho Klubnak és személyesen vezetőjének, Shihan Alic Bogdan mesternek!

Gregor László

Küzdősportban támogatónk a profight.hu