Máday: Ebben az évben csak a munkára koncentrálunk
2014. február 19. 12:49

Máday: Ebben az évben csak a munkára koncentrálunk
Békéscsabán a Gépészeti szakközépiskola tornatermében a hét végén szemináriumot és minősítő vizsgát rendezett a Magyarországi Wing-Tsun Egyesület. Széll Gábor hetedik fokozatú wing-Tsun mester, aki a Békés és Hajdú-Bihar megyei instruktora és kelet-európai instruktor helyettes, jól készítette fel tanítványait az egész napos rendezvényre. Az oktatást és vizsgáztatást személyesen irányította az egyesület elnöke, Máday Norbert kilencedik fokozatú wing-tsun nagymester.
A szemináriumot meglátogatta a Békés Megyei Harcművész szövetség elnöke, Gregor László VI.DAN is, aki riportot készített a magyarországi Wing-Tsun első számú vezetőjével.

Máday Norbert nagymestert ismét Békéscsabán látjuk. Megtelt a terem, a mai szemináriumnak mi a a főfeladata, célkitűzése?
- Ezen a szemináriumon a fő hangsúlyt a technikák végrehajtására fordítottuk. Mivel ezt az irányzatot egy hölgy találta ki, itt a technika ennek az irányzatnak a fő ereje, és a helyes technikai kivitelezés, legyen az lépés, ütés, lábmunka, kéztartás, bármi, ami a wing-tsun fundamentuma, fontos. A Wing-Tsun egy közelharcos irányzat, itt 3-5 cm egy komoly lyuk, egy rés, ahol az ellenség be tud törni. Tehát ennek a szemináriumnak a legfontosabb feladata a helyes, pontos, precíz technikák javítása, honnan indulok és hova és természetesen az elmaradhatatlan tapadós kéz sorozatok. A vizsga is ennek összhangjáról szól, pontosságot, összhangot, egyensúlyt, kitartást, alapképességeket nézünk.

Máday Norbert Nagymester
A mester: Máday Norbert

- Instruktoraid javítják a hibákat, módosítanak... Sokat kell javítani?
- A harcművészet mestereinek nem csak az a feladata, hogy leadja az oktatott anyagot, hanem fontos a hibák felismerése és a helyes módon történő hibajavítás. Ha egy hibajavítási mód nem eredményes, akkor egy másikat kell keresni. Ha a mesterek a generációk alatt nem javították volna a hibákat, akkor ma rá sem ismerhetnénk az egyes harcművészeti irányzatokra. Vagyis a hiba felismerése és javítása alapkövetelmény.. Ha ezek a hibák elsősorban a vizsgadrukkra vezethetők vissza, akkor a vizsgán is lehetőség van finom korrekcióra.

Wing-Tsun: Tanítványok gyakorlás közben
Tanítványok gyakorlás özben

- Helyettesed, Szél Gábor nagy lelkesedéssel és törődéssel oktatja a fiatalokat, akik szemmel láthatóan nagy figyelemmel és tisztelettel figyelik. Mennyire épül irányzatotok a hierarchiára?
_- Minden klasszikus kínai, japán, koreai iskola rangsorra és hagyományokra épül. A Mester - tanítvány viszony - Japánban a sempai -kohai , nálunk a sifu - todai kapcsolat - meghatározó! Régen ezeknek az irányzatoknak egy-egy család volt a birtokosa, nálunk is, s itt is az idősebbek tisztelete, a magasabb tudás elismerése egy alappillér, akár a többi harcművészetben.

Előtérben: Széll Gábor
Előtérben Széll Gábor

- Ennek a 2014-es évnek mi lesz a legfontosabb feladata?
- A Wing-Tsun közösségünk, mint minden évben, idén is a megszokott módon próbálja rendezvényeit lebonyolítani. A tavaszi Wing-Tsun napokat, a nyári táborokat, az oktatást a legmagasabb szinten kívánjuk tartani, kezdő, középhaladó és haladó, mester szinten egyaránt. Ez az év a műhelymunka éve lesz. Azokat, akik oktatnak, akik pillérei ennek az iskolának, magas szintre szeretnénk képezni és oktatni., akik a tudás, a hibajavítás képességét a fiatalabbaknak át tudják adni, hiszen újabb és újabb generációk jönnek.2014 év tehát a hibafelismerés és javítási képesség fejlesztésének a jegyében telik majd el, az oktatók és mesterek szakmai szintjének emelésében, ez van most reflektorfényben!


Gregor László