Mesterek bölcseletei 1.
2016. március 08. 20:19

Mesterek bölcseletei 1.
Bizonyos alapvető tanítások a harcművészetben mindenki számára egyértelműek, hiszen már a kezdetekkor elsajátítjuk őket. Vannak azonban mélyebb, ezoterikusabb leckék is, melyeket évek vagy akár évtizedek alatt teszünk magunkévá. 23 harcművész mestertől kérdeztük az ő titkaikat.Bad Boy: A jó harcosok felszerelése
Greg Jackson, Holly Holm, Georges St-Pierre, Jon Jones edzője

Az MMA versenyszerű gyakorlása és önvédelmi helyzetekben való alkalmazása két külön műfaj, de sok közös technikát használunk mindkét esetben.
Az MMA mint sport egy intenzív, egy az egy ellen típusú szituáció statikus környezetben, de mint ilyen, igencsak bonyolult. Egy önvédelmi szituáció azonban jóval nagyobb feladat – sosem tudhatod, mikor jön egy újabb ellenfél, a környezet is változó, több dologra kell figyelni, azonban az alkalmazott technikák tekintetében egyszerűbb a versenyhelyzeteknél. Nagyon fontos tudnunk, milyen technikákat használhatunk az adott szituációban.

Stephen K. Hayes, ninjutsu, to-shin-do

Sok harcművész nem a céljainak megfelelő edzésprogramot választ. Fontos tisztáznod, hogy miért edzel. Kalandvágyból? A tökéletességet keresed? Egyszerűen élvezed az éles szituációkat? Inspiráló közeget keresel? Ha erre a kérdésre megtalálod a választ, nagyobb eséllyel választasz megfelelő edzéstervet és edzőt.

Bill Wallace, kickbox

Tudd, hogy mit akarsz a harcművészettől. Vannak, akik a mozgás miatt csinálják, és nem érdekli őket a harc, mások a fegyverekre koncentrálnak, sokan pedig csak kikapcsolódást keresnek. A siker érdekében fontos kialakítanod a megfelelő hozzáállást.
Ismerd meg a tested, és annak határait. Bármennyire felkészült lehetsz agyban, ha valami nem stimmel a csípőddel vagy a vállaiddal, az hatással lesz a teljesítményedre.

Karen Shepherd, wun hop kuen do

Először sajátítsd el az alapokat, tanuld meg a lehető legjobban alkalmazni azokat, mielőtt a bonyolultabb dolgokra fókuszálnál. Ha az alapok nem mennek, a nehezebb technikák se fognak működni.

Lisa King, muay Thai

A harcművészet nem szórakozás, ez egy életforma. Egy-két hónap edzés után ne várd, hogy te leszel a legjobb. Tervezz hosszú távra a stílusod kialakításával.
A harc alázatosságra nevel, minden elvesztett mérkőzés keményebb felkészülésre kell, hogy sarkalljon. Ne hagyd el magad, ha veszítesz – tanulj belőle.

Richard Ryan, Dynamic Combat

Mindenkinek más a nézőpontja, de valóság csak egy van, és nem tűr ellentmondást. Ha nem érted meg, ellened fog dolgozni. Valaki azt hiheti, hogy tud repülni, aztán amikor leugrik egy házról, a valóság arcon csapja. El kell tudnunk választani a képzeletet a valóságtól, hogy ne kerüljünk megoldhatatlan helyzetbe.
Légy tisztában a környezeteddel. Mindig tudd, hol vagy, és próbáld kifürkészni ellenfeled szándékait.
A tudás és az ismétlés egyenlő az edzéssel. A siker érdekében először meg kell szerezned a szükséges tudást, majd elegendő ismétléssel elsajátítani azt.

Sgt. Jim Wagner, a Reality Based Personal Protection szerzője

Semmit nem ér, ha olyan önvédelmi technikákat tanulunk, amelyeket sose kell majd bevetnünk. Ismerd meg az utcai támadások természetét, a mentálisan beteg, terrorista, és egyéb veszélyes emberek taktikáit. Lehetőleg olyan embertől tanulj, aki már került szembe hasonló ellenféllel.
Frank Shamrock, MMA

Tartsd fent a kezed. Ez egyértelmű mindenki számára, akit már rúgtak vagy ütöttek fejen, de ha még nincs ilyen tapasztalatod, jobb, ha észben tartod ezt a tanácsot.

Rorion Gracie, brazil jiu-jitsu

Harc közben a legfontosabb az ütések elkerülésének képessége.

Melissa Soalt, önvédelem

Gyakorlás közben ne csak ismételgesd a mozdulatokat, próbáld mélyen elsajátítani, birtokolni azokat, tanuld meg felismerni a bennük rejlő lehetőséget. Gyakorold a ritmust, finomítsd a technikáidat, hogy a lehető legtöbbet tudd kihozni egy ütésből vagy rúgásból.
Próbáld a köldököd alá vinni a súlypontodat, ez a test fizikai és spirituális központja, az ősi életerő forrása, egy szóval a tömegközéppontod. Ezáltal kialakítasz egy erőközpontot a testedben, amely segít erősebben ütni, nyugodtabbnak maradni, és hatékonyabban mozogni.

Steve DeMasco, shaolin kempo

A harcművészek gyakran feláldozzák a technikájukat az erő és a sebesség oltárán, holott ezek mit sem érnek megfelelő technika nélkül. Szükség van precizitásra és kontrollra, ezek szerves részei a harcművészet filozófiájának. A technika és a filozófiai háttér különböztet meg egy utcai harcostól.

Julius Melegrito, filippínó harcművészet

Gyakorlás közben gondolj a művészetre, a sportra és az önvédelemre is. Könnyű elsodródni bármelyik irányba, fontos hogy megtartsuk az egyensúlyt ezek között.