Mesterek bölcseletei 2
2016. március 09. 20:46

Mesterek bölcseletei 2
Ebben a sorozatban a legkiemelkedőbb nyugati harcművész oktatókat kérdeztük arról, mit tartanak a legfontosabb tanításoknak. Egytől egyig hasznos tanácsokat kaptunk tőlük, melyek közül kiválogattuk a mindenki számára érdekeseket.
Julius Melegrito, filippínó harcművészet

A tudás hatalom. Minél többet tudsz, annál jobb harcművész lehetsz. Tanuld meg más stílusok erősségeit is – találd meg, milyen területen fejlődhetsz a legtöbbet ezek által, és fókuszálj rá.

Steve DeMasco, shaolin kempo

Növeld a sebességedet. Nem származik előnyöd abból, ha te kezdeményezel, hacsak nem érsz vele célt. Sok gyakorlással növelheted az ütéseid sebességét, amivel hatékonyabb harcos lehetsz.

Erő mindenkiben rejlik. A feladatod az, hogy megtanuld használni az erőt. A harcművészet megtanít rá, hogyan alkalmazd az erőt technikával, hiszen a kettő csak együtt igazán hatásos.

Karen Sheperd, wun hop kuen do

Fedezd fel a tanítód történetét, járj utána, őt ki tanította, és így tovább. Ha ismered az ő múltjukat, megtudod, kitől, mit és hogyan tanultak, az segít megérteni a saját stílusodat is.

Maj. Avi Nardia, a Kapap Combat Concepts szerzője

Tanulj meg bánni a késekkel, kardokkal, sokkolóval, paprikaspray-el. A szúró-vágó fegyverek tanulásához útmutatóként javaslom a párbajtőr, illetve a kendo és az iaido stílusok tanulmányozását.

Használj ki minden olyan lehetőséget, amikor bizonyítottan működőképes, jól bevált harcformákat tanulhatsz. Példának okáért ilyen a jiu-jitsu, a sambo, judo, aikido, karate, muay Thai és a nyugati boksz.
Érdemes továbbá a katonaság és a rendőrség által használt közelharc-technikákat is tanulmányozni, valamint túlélési stratégiákat elsajátítani.

Richard Ryan, Dynamic Combat

Az agyad a legerősebb fegyvered. A valóság megértése, és e felismerés alkalmazása sokat segít. Koncentrált szellemi képességek nélkül a testi erő semmit sem ér.
A harcművészet tanulása során eljutsz egy olyan pontra, amikor a mentális képességeid meghaladják a fizikait. A tested öregszik és a képességei is romlanak, de a szellemi képességeid fejlesztése nem ismer határokat.

Greg Jackson, Holly Holm, Georges St-Pierre és Jon Jones edzőjeBad Boy: A jó harcosok felszerelése

Ha az MMA-t sportként űzöd, bizonyos dolgok hozzáadásával hatékonyan használhatod önvédelemre is a tudásodat. Az MMA mérkőzéseket például leggyakrabban a szem sérülése és ágyékra irányuló támadások miatt állítják le, így tudhatjuk, hogy ezek a technikák hatékonyak önvédelmi célokra.

Bill Wallace, kickbox

Az ellenséged lehet az ellenfeled, az önbizalmad, a feleséged, vagy akár a munkád is. A szellemi és fizikai képességek nem elegendőek – mindig tudnod kell, kivel vagy mivel állsz szemben.
Az ellenséged minden, ami ellen a tudásodat használod. Ezt tudatosítsd magadban, és könnyebben fogsz tudni szembenézni vele.

Tim Tackett, a Chinatown Jeet Kune Do könyv szerzője

Ha egy harci szituáció egyre romlik, és nem tudsz ellene mit tenni, tarts fent elegendő távolságot egy ellencsapás kivitelezéséhez. Lényeges, hogy a kezeidet tartsd fent és az ellenfeledet minél távolabb, hogy ne tudjon egyből támadni. Ha egy ütés beviteléhez lépnie kell előre, azzal máris elég időt nyersz ahhoz, hogy reagálni tudj.

Royce Gracie, brazil jiu-jitsu

A birkózás rendkívül lényeges, ha földharcra kerül a sor. Ha egy ütéssel ki tudod ütni az ellenfelet, nincs gond. Ha viszont hárítja az ütésedet, és történetesen nálad nagyobb termetű az illető, kénytelen leszel nekimenni és a földre vinni.

Kelly McCann

Meg kell tanulnod, mikor, és hogyan kell harcolnod. Lehet, hogy az edzőteremben tökéletesen tudsz kivitelezni bizonyos technikákat, de éles helyzetben a szokatlan környezet és az idő szűke miatt könnyen belebukhatsz.

William Cheung

Ha konfliktusba kerülsz, maradj nyugodt, hogy hatékonyabban tervezhess előre – taszítsd ki az ellenfelet az egyensúlyából úgy, hogy a sajátodat megőrzöd.

Dr. Jerry Beasley

A karate nem csupán fizikai, hanem szellemi önvédelemre is tanít. A fizikai tréning során kifejleszted a blokkolás, hárítás képességét, ezeket kell agyban is alkalmaznod. Az leszel, amire gondolsz.

Jim Arvanitis

Légy biztos önmagadban, legyenek gyors taktikáid, és ismerd meg a saját erősségeidet, gyengeségeidet. Sose becsüld alá az ellenfelet és tartsd magad mindig teljes kontroll alatt – a haragnak, félelemnek nincs helye.

Kathy Long

Járj mindig önbizalommal, és pásztázd a környezeted. Amikor a támadód látja, hogy tisztában vagy a környezeteddel, kisebb eséllyel akar majd az életedre törni.

Törekedj rá, hogy elsajátítsd a harcművészek tulajdonságait: a túlélni akarást, a gyilkos ösztönt, erőt, sebességet és az alkalmazkodás képességét.

Eric Lee, kínai harcművészetek

Ne engedd, hogy az érzelmeid irányítsák a viselkedésedet. A harcművészetek inkább szólnak a filózófiáról és a fegyelemről, mint a harcról.

Frank Shamrock, MMA


Keresd mindenben az egyensúlyt. Ezt nem egyszerű megvalósítani, de mindig érdemes törekedni rá. A tanulás folyamata adja meg az egyensúlyt, és a lelki békét.

Hayward Nishikoa, judo

Büszkének kell lenned az útra, amit bejártál. Szerezz barátokat és értelmet az életednek.