Zenére vagy csendben?
2017. szeptember 06. 21:04

Zenére vagy csendben?

A legtöbb ember hallgat valamiféle zenét edzés közben. Vannak, akik lejátszási listákat készítenek, mások rádiót hallgatnak. De érdemes-e zenét hallgatni? A kutatók szerint zenehallgatás közben intenzívebben és hosszabb ideig bírjuk a mozgást.

Harder, Better, Faster, Stronger – Amiért számít

Madonna úgy tartotta, hogy a zene összehozza az embereket és ez az edzőtermekben különösen igaz. Egy friss kutatás során kerékpárosok sebességét mérték három esetben: zene az edzés első felében, zene a második félidőben és zene nélkül. Kiderült, hogy abban az esetben, amikor az edzés végén rakták be a zenét, a résztvevők 1-1.25 km/h-val gyorsabban tekertek. Egy hasonló kutatás során a gyors tempójú zenére gyaloglók 16%-kal sétáltak gyorsabban a zene-mentes sebességükhöz képest. A kulcs a megfelelően gyors tempójú zenék kiválasztása.

A zenének az edzés utáni levezetésben is van helye. Kutatások szerint a lassabb tempójú zenék csökkentik a regenerációhoz szükséges időt. Tehát semmiképp se nyomd meg a stop gombot, ha befejezted az edzést. Inkább tegyél be egy kellemes és laza dalt, aztán nyújts egy jót.

Minden esetben?

Mindenféle tudományos magyarázat ellen szól egy igen kézenfekvő, ám mégis sokszor elhanyagolt eset. Nem mindenki jár terembe edzeni, sokan tréningeznek az utcán. Lehet ez futás, kerékpározás, rollerezés, vagy bármi más, fontos, hogy ilyenkor közlekedőként részt veszünk a városi forgalomban. Szóval, ha forgalmas helyen edzünk, figyeljünk arra, hogy ne érzékeljük kevésbé a környezetünket, mert az gyakran nagy bajhoz vezet.

Mit hallgassak?

Nincs egyetlen olyan stílus sem, amit kifejezetten az edzéshez találtak ki, mindenki másra esküszik. A nagy vidomegosztó portálok tele vannak ilyen lejátszási listákkal, mindenki megtalálja a számára legkedvesebb stílust. Érdemes többféle stílust is kipróbálni, mert gyakran nem az a zene vezet a legjobb eredményhez, amit például munkába menet hallgatunk. A YouTube-on az egyik legtöbbet lejátszott mix itt hallgatható.
 


forrás: greatist.com

Legjobb edzőfelszerelés a profight.hu-n.