Magyar győzelem a Ju-Jitsu Világkupán!
2018. október 01. 12:05

Magyar győzelem a Ju-Jitsu Világkupán!
A Ju Jitsu International Federation (JJIF) az idén Athénban rendezte meg a sportág 140 tagországának U15 világkupáját és Balkán-bajnokságát. A három napos rendezvény 7 tatamin zajlott 30 nemzet közel 1100 versenyzőjének részvételével, az athéni olimpiai csarnokban.
A versenyzők fighting system, duo system és ne-waza versenyszámokban mérethették meg tudásukat. Az idén került kipróbálásra a contact fighting rendszer is, ami a sisak nélküli fejre no contact állóharccal induló fighting system keményebb, küzdelmesebb változata kíván lenni a
közeljövőben.
 
A „küzdősportok triatlonjának” is nevezhető ju-jitsu fighting system versenyszám nagyon összetett, mivel három küzdősportból tevődik össze: fejre no contact, testre semi contact jellegű állóharccal indul, majd dzsúdóba fordul át és eredményes földrevitel után brazil jitsu szabályok szerinti földharccal érhet véget, leszorítással, karfeszítéssel vagy fojtással. A 2 vagy 3 perces küzdelmet pontozással vagy úgynevezett full ipponnal lehet megnyerni.
 
A magyar válogatott versenyzői ebben a rendkívül sokrétű edzést és tudást igénylő versenyszámban még a tanulók közé tartoznak. Spalovszky Csaba szövetségi kapitány szerint a magyar gyerekek nagyon keményen helyt álltak a tapasztaltabb oroszok, belgák, németek, franciák, lengyelek által dominált mezőnyben.
 
toth alexaTóth Alexa a bajnoki éremmel
 
 
Ellenben a tiszta BJJ földharc alapú ne waza versenyszámban a lány U15 -48 kg-ban a 14 éves Tóth Alexa aranyérmet szerzett.  Tizennégy fős csoportban Alexa a döntőt nyakra feltett lábháromszögből kivitelezett karfeszítéssel tudta megnyerni.
Alexa tehetségét mutatja a tény, hogy mindössze három éve, kyokushin karate alapokkal kezdte a ju-jitsu földharc változatát gyakorolni a Bocfölde Küzdősport Szakosztály keretein belül Sós György edző
tanítványaként.
 
A hazai szakvezetés szerint várhatóan Magyarország egyik nemzetközi földharc klasszisává fog válni és nyomdokaiba léphet példaképének, a tavaly Világjátékokat nyert Szűcs Kristófnak.