Korosztályos karate Eb Svájcban, magyar érem esélyekkel!
2015. február 08. 17:38

Korosztályos karate Eb Svájcban, magyar érem esélyekkel!

Péntektől vasárnapig rendezik az idei korosztályos karate Európa-bajnokságot. Zürichben a kadet, junior és U21-es korosztályokban, küzdelemben (kumite) és formagyarkorlatban (kata) 30 magyar lép tatamira. Fiataljaink tavaly magasra tették a lécet: Lisszabonban 11 éremmel minden idők legjobb eredményét érték el.

Profight: Karate felszerelések széles választéka!


A korábbi eredmények alapján a mieink az idén is több éremben bízhatnak. A kadetek legtöbbjének ez lesz az első világversenye, Czagány
Dóra viszont már ott volt a lisszaboni utánpótlás Eb-n is, ahol ezüstérmet szerzett.

A juniorok mezőnyében indul már az elmúlt évek legsikeresebb magyar utánpótlás versenyzője, Boussebaa Aicha, aki a kadet korosztályban mindhárom világversenyén aranyérmet nyert, így világbajnokként és kétszeres Európa-bajnokként lép tatamira Svájcban.

Utolsó U21-es világversenyén vesz részt a felnőtt mezőnyben is magasan jegyzett Szegedi Döme, aki korosztályos vb- és Eb-érmeit követően tavaly súlycsoportjában megnyerte a sportág legrangosabb versenysorozata, a Karate1 Premier League összetett pontversenyét. A 20 éves magyar sportoló Zürichből is aranyéremmel szeretne hazatérni.

Az U21-esek közül Szegedi Dömén kívül többen is állhattak már dobogóra korosztályos világversenyen. Hárspataki Gábor vb-n és Eb-is ért el harmadik helyezést, és 18 éves létére már a felnőtt válogatottnak is stabil tagja. György Dániel és Palkovits Nikolett egyaránt bronzérmes volt Lisszabonban, Győriványi Renáta pedig két esztendeje szerzett Eb-bronzérmet.

A zürichi kontinensviadalon azok a fiatalok lépnek tatamira, akik 2020-ban sportpályafutásuk legjobb éveiben lesznek. Márpedig a Nemzetközi Olimpiai Bizottság decemberben elfogadott reformjai a jövőben lehetővé teszik, hogy az ötkarikás játékok rendezői maguk döntsenek egy vagy több sportág programba kerüléséről, és a 2020-as olimpiát a karate őshazája, Japán fővárosában, Tokióban rendezik...

Bussebaa Aicha pirosban
                                                                              Bussebaa Aicha pirosban

Korosztályos Európa-bajnokság, Zürich, a magyar indulók:

Kadetek (14-15 évesek):

Fiúk: Forgàcs Tamàs (kata), Vècsei Balàzs (52 kg), Falusi Marcell (57 kg), Előd Màtè (63 kg), Erdős Martin (70 kg), Kandev Angel (+70 kg)

Lányok: Bànovics Dóra (kata), Módos Melinda (47 kg), Micheller Zsófia (54 kg), Czagàny Dóra (+54 kg)

Juniorok (16-17 évesek):

Fiúk: Mihàly Pèter (kata), Havasi Olivèr (55 kg), Hübner Deniel (61 kg), Tamàs Ferdinànd (68 kg), Ludwig Róbert (76 kg), Höning Àdàm Buda (+76 kg)

Lányok: Kiss Rèka (-48 kg), Lakatos Nóra (53 kg), Boussebaa Aicha (-59 kg)

U21 (18-20 évesek):

Férfiak: Nagy Botond (kata), Kardos Tamàs (60 kg), Szegedi Döme (67 kg), Hàrspataki Gàbor (75 kg), György Dàniel (84 kg), Paksi Pèter (+84 kg)

Nők: Sterck Laura (kata), Palkovits Nikolett (50 kg), Vajda Lilien (55 kg), Győrivànyi Renàta (61 kg), Juhàsz Bernadett (68 kg)

Turák Péter