Nagy lehetőség előtt a magyar karate!
2016. február 07. 10:34

Nagy lehetőség előtt a magyar karate!

Éremesélyekkel és olimpiai álmokkal utazott ki a magyar korosztályos karate válogatott a Cipruson péntektől vasárnapig zajló kadet, junior és U21-es Európa-bajnokságra. A limassoli Eb-n 48 ország közel 1000 versenyzője indul. Hazánkat nagy csapat, kereken harminc versenyző képviseli.

Profight: Edzőfelszerelések széles választéka!

Az egy évvel ezelőtti Eb-n, akárcsak az őszi korosztályos világbajnokságon egy arany- és két bronzérem volt a mieink mérlege.

"Biztató, hogy erős U21-es csapatunk van, mégiscsak ez a csúcs az Eb-n" - elemzett Büchler Zsoltszövetségi kapitány. - "Itt egy eredmény már azt jelzi, hogy valami jól működik. És ugyebár az őszi vb három érmese, Hárspataki Gábor, Tamás Ferdinánd és Vajda Lilien is U21-es, de állt már korábban világverseny dobogóján Palkovits Nikolett, Győriványi Renáta, Ardai Bálint és György Dániel is. A katásoknál Koch Szabolcsnak is volt már Eb-érme és Sterck Laura is képes lehet az éremszerzésre. Úgyhogy csak ebben a korosztályban három dobogós helyre számítok. A junioroknál Czagány Dóra és BoussebaaAicha már többször bizonyított, mindketten abszolút éremesélyesek, de Erdős Martin is nagyon ügyes. A kadetek szereplése mindig nagy kérdés, hiszen kevésbé ismerni az ellenfeleket. Mindenestre Nichols Dávid és Vécsei Balázs a vb-n helyezett volt, és rajtuk kívül is több tehetséges fiatalunk van. Összességében szerintem öt érem benne van a csapatban."

Vajda Lilien támadásba lendül                                                                                            Vajda Lilien támadásba lendül

Különleges év az idei, mert augusztusban a NOB valószínűleg rábólint a tokiói olimpia szervezőinek javaslatára, és a karate bekerülhet a 2020-as ötkarikás programba. A jóváhagyás pedig új perspektívákat nyithat meg a sportág előtt - hangsúlyozta az Eb kapcsán Dr. Mészáros János, a Magyar Karate Szakszövetség elnöke:

 Hárspataki Gábor akcióban!  
Hárspataki Gábor akcióban!

"Az elkövetkező időszakban kell megalapozni, hogy kvalifikálni tudjunk majd Tokióra, és azután ott eredményesek legyünk. Ezért is fontos, hogy a fiataljaink miként állnak a jövőhöz, mennyire motiváltak és hogyan teljesítenek akár most a hétvégén, mert lehet, hogy éppen a Cipruson indulók közül kerülnek ki azok, akik eljutnak az olimpiára."

 

Korosztályos karate Európa-bajnokság, Limassol, a magyar indulók:   

 

U21-esek (18-20 évesek):

Férfiak:
Kata: Koch Szabolcs
60 kg: ArdaiBàlint
67 kg: TamàsFerdinànd
75 kg: HàrspatakiGàbor
84 kg: György Dàniel
+84 kg: BilisicsBàlint

Nők:
Kata: Sterck Laura
50 kg: Palkovits Nikolett
55 kg: Vajda Lilien
61 kg: GyőrivànyiRenàta
68 kg: Juhàsz Bernadett

Juniorok (16-17 évesek):

Fiúk:
Kata: ForgàcsTamàs
55 kg: FehèrPèter
61 kg: Kiss Andràs
68 kg: Erdős Martin
76 kg: Csató Erik
+76 kg: KandevAngel

Lányok:
53 kg: Klement KàrmenZea
59 kg: Czagàny Dóra
+59 kg: BoussebaaAicha

Kadetek (14-15 évesek):

Fiúk:
Kata: KertèszBàlint
52 kg: NicholsDàvid
57 kg: VècseiBalàzs
63 kg: Tarsoly Tamàs
70 kg: Nguyen An
+70 kg: Csató Dàniel

Lányok:
Kata: Bànovics Zsófia
47 kg: Lelkes Laura
54 kg: Baranyi Zsófia
+54 kg: Szedő LucaTurák Péter