Hello Európa! Csúcsszínvonal a Fight Nighton!
2015. október 01. 21:35

Hello Európa! Csúcsszínvonal a Fight Nighton!

Sajnálhatja mindenki, aki kihagyta a múlt Vasárnap esti Fight Night Hungaryt, mert igazi csúcsszínvonalat hoztak a versenyzők a szorítóba a Barba Negrában.  Volt minden, ami egy ₺ütős₺ estéhez kellett, például telt ház, full-contact muaythai, szép lányok, tornamentek, superfightok és nem utolsó sorban kiválóan felkészített versenyzők.

 

Semmi esetre sem szeretnék ellentétes párhuzamot vonni honi labdarúgásunk és thai-boxunk között, de azért annyit mindenképpen érdemes megemlíteni, hogy viszonylagosan kis költségvetésből, hogyan lehet jó szórakoztatást csinálni. Míg egyik helyen sok pénzt költenek a külcsínre, addig másik helyen az egyén képzése áll az első helyen és arra húzzák a megfelelő helyszíneket. Így lehet okosan és gazdaságosan pazar showt csinálni manapság. Két évtizeddel ezelőtt egy Rehák György (a verseny szervezője), Kató Mihály, Móró Endre trió megtöltött egy Budapest Sportcsarnokot akár külön-külön is, pedig akkor nem voltak nagy szervezet Világbajnokai, és valljuk meg őszintén az Ő meccseikre várt mindenki, mert, ami előtte volt az is thai-box volt, de inkább a lelkesedés dominált még a gálákon mintsem a színvonal.  Viszont ma egy kiváló adottságokkal és küzdőszellemmel bíró WAKO Pro Világbajnok Habash Antoine vagy az Európa-bajnok Birics Tamás ₺csak₺ egy szórakozóhelyet tud rogyási g telíteni, ráadásul úgy, hogy közte olyan brill tehetségeket láthatunk küzdeni, mint Fábián Kristóf, Bereczki Dominik vagy a légiesen könnyed mégis kőkemény Spéth Norbert. De valójában az egész társaságot felsorolhatnám, mert ezen az estén egyszerűen nem volt gyenge pont. Még a vesztes felek is olyan színvonalat képviseltek, hogy a néző sajnálta nem láthatja még egyszer, hátha másodszorra szorosabbá tudja tenni az ütközetet.

Mester és tanítványa (Rehák György és Birics Tamás) 
Mester és tanítványa (Rehák György és Birics Tamás)

Az első párban két ifjú titán csapott össze az alaphangulat megteremtése végett Varga Dorián és Budai István személyében. Három pörgős, kemény menet után egyhangú pontozást követően a piros sarokból induló, a mérkőzésen több pontos találatot szerző Varga Dorián karját lendítették a magasba. Ezt követően feljebb léptünk pár súlycsoportot a 63,5 kg-ban, de még mindig a tini korosztály képviseltette magát a ringben, ennek ellenére igen látványos mérkőzést hozott össze a Re-Gym ifjú tehetsége Szána Patrik és Bajai illetőségű Romsics Roland. Mindkét fél padló gázt nyomott, látszott, hogy nem asszisztálni jöttek a gála felvezetőjében, ennek eredményeképpen Patrik a harmadik menetben TKO-val abszolválta az est második összecsapását.

 Varga Dorián és Budai István is kitettek magukért 

 Varga Dorián és Budai István is kitettek magukért


A felvezető mérkőzések után elérkeztünk az est első négyes tornájának első mérkőzéséhez, amit az Európai Muaythai Liga kereti közt rendeztek meg 66,68 kg-ban. A torna győztese kvalifikálja magát majd az Isztambuli döntőre, ami külön rangot adott a magyar selejtezőnek. A piros sarokban egy ismerős név hangzott el a szpíker szájából és ringbe szólították ifj. Kurdy Istvánt, az egykori legendás, többszörös thai-boksz magyar bajnok id. Kurdy István fiát, akit nem kevesebb tehetséggel áldott meg a teremtő, mint nagynevű édesapját. Ellenfele a SZVSE versenyzője, a rutinos és képzett Albrecht Péter volt, aki több kőkemény muaythai mérkőzésen volt túl az elmúlt időszakban. A két harcos remek három menetet produkált a ringben, végig éles csatát vívtak, de Albrecht rutinja végül érvényesült és egyhangú pontozás után a szentendrei versenyző jutott a fináléba. Az ellenfél a Spéth Norbert – Radics Róbert párosból került, akik a torna színvonalához méltó elődöntőt produkáltak. Radics Róbert nagy küzdő és igazi kemény fighter, ezt már több magyar bajnokságon is bizonyította, de a kazincbarcikai Spéth Norbert nyugodt szívvel állíthatjuk, hogy extraklasszis kategóriát képvisel.  Szepesi Attila tanítványa nagyon érzi a távolságokat, remekül kombinálja a kéz és lábtechnikákat valamint a klincs technikákban is otthonosan mozog és teszi mindezt elképesztő könnyedséggel, így megérdemelten nyerte az elődöntőt egyhangú pontozással és készülhetett az Albrecht elleni fináléra.

₺Pihenésképpen₺ egy női superfight következett a menüben a Horvát Monica Babic és a Re-Gym versenyzője Horváth Anita között.  Az előző mondat nem elírás, ezen a mérkőzésen valóban mindkét lány ₺Horvát₺ volt, de a mi lányunk csak nevében viselte az ellenfél nemzetiségét. Ez persze csak egy olcsó szóvicc, viszont a két hölgy a ringben egyáltalán nem tréfált és remek színvonalú, pörgős csatát vívtak egymással, ahol végül a többet kezdeményező és aktívabb magyar lányt látták jobbnak a bírók, így 3:0-ás pontozást követően Anita hagyhatta el győztesen a szorítót.

Horváth Anita akcióban
                                                        Horváth Anita akcióban

A helyzet megint élesre fordult, hiszen következett a 72,57 kg-os E.M.L négyes torna két elődöntője, ahol a várakozás igen nagy volt, hiszen ebben a súlycsoportban szerencsére hemzsegnek a jobbnál-jobb harcosok hazánkban. Az első párban a Perfect Fight Team versenyzője Bereczki Dominik lépett a kötelek közé, aki K-1-ben és muaythaiban is nagyon magas szintet tud hozni, ezt már több tornán is bizonyította, így a kék sarokból induló, rutinos és nagy szívvel bíró Kovács Krisztiánnak nem volt könnyű feladata ezen az estén. Dominik rendkívül éles volt ezen a meccsen, kézzel és lábbal is keményen talált, így már a második menet végén befejezte a küzdelmet és készülhetett a döntőre. A második összecsapáson a Keszi Gym versenyzője, Kardos Ferenc nézett farkasszemet a torna favoritjával, a Vita Gym-es Fábián Kristóffal. Jászka Krisztián tanítványának úgy tűnt a mai napon nem nagyon volt gyenge pontja, hiszen kézzel, lábbal, klincsben, állóképességben és gyorsaságban is abszolút elit kategóriát képviselt, amit be is mutatott a ringben. A gyors és pontos találtok gyorsan megtették hatásúkat, így már az első menetben Kristóf győzelmével ért véget a küzdelem.

                           Bereczky és Kovács klincsben
                                                            Bereczky és Kovács klincsben

A színvonal ezt követően sem esett, hiszen ringbe szólították a közönség egyik nagy kedvencét, a Re-Gym Európa-bajnok klasszisát Birics Tamást. Ellenfele ezúttal egy fiatal Bosnyák tehetség Darko Vasiljevic volt, aki sajnos nem tudott komoly ellenállást kifejteni a más kategóriát képviselő magyar versenyző ellen.  Bár ügyes mozgású volt Vasiljevic , de az első menetben egy Tamás által indított mértani pontosságú köríves rúgást követően megsérült a bosnyák srác karja, így a magyar bajnok gyors győzelmével  ért véget a küzdelem.

Elérkeztünk az első négyes torna döntőjéhez, amit 66,68 kg-ban Spéth Norbert és Albrecht Péter vívott. Két kiváló harcos, mindketten megérdemelten, meggyőző teljesítményt nyújtva jutottak döntőbe és a tét a torna győzelem illetve az ezzel járó isztambuli repülőjegy volt. Ennek megfelelően álltak neki a srácok küzdelemnek és tényleg magas szintet hoztak a döntőbe. Albrecht bár jól dogozott mindhárom menetben, de egyszerűen nem találta meg mivel lehetne a remek napot kifogó Spéth Norbert eszén túljárni.  A kazincbarcikai fiú megint nagyon érezte az ütemeket és a távolságokat a klincs technikái és a kéztechnikái is pontosan ültek, így megérdemelten nyert egyhangú pontozással. Megvolt az első torna győztesünk és elkelt az első repülőjegy is.

Spéth kemény küzdelme Albreht Péter ellen 

Spéth kemény küzdelme Albreht Péter ellen


Az első döntőt egy újabb négyes selejtező követte, ezúttal a torna ₺nehézfiúi₺ következtek, hiszen a 76,20 kg volt az est négyeseinek legnehezebb súlycsoportja. Az első párban a BSK Crossfight versenyzője Floruta Levente a piros sarokban, míg ellenfele Kovács Ervin, az Unicentral Bulls versenyzője a kék sarokban foglalt helyet. Kiváló küzdelmet hozott a találkozó, de végig Kovács akarata érvényesült a ringben, aki igen komplex bunyót mutatott be és szisztematikusan bontotta ellenfelét. A mezőnyfölény a második menetre egy TKO-vá érett, így ebben a súlyban is megvolt a döntő első résztvevője Kovács Ervin személyében. Ha az első mérkőzésre a kiváló jelzőt használtam, úgy a másodikat a szenzációs kifejezéssel kell illetnem. Zsákai Béla és Sánta ₺Hiéna₺ János összecsapása egy igazi mindent bele küzdelem volt az elsőtől az utolsó percig. Sánta jól klincselt, de Zsákai hatalmas ₺belefekvős₺ csapottjai csak úgy sisteregtek a levegőben vagy az ellenfél fején. Nagyon kiélezett és végig izgalmas csatát hozott kettejük küzdelme, ahol végül a többet és tisztábban találó Zsákai Béla kezét emelték a magasba, így a döntőben a Kovács – Zsákai duó került össze.

Az est egyik legjobban várt superfight mérkőzése a helyi Re-Gym kedvenc Habash Antoine fellépése következett, akinek egy igen kemény román srácot hoztak, hogy nehogy véletlenül unatkozzunk egy pillanatra az este folyamán. Tarmoaca Gabriel nem ijedt meg az idegenbeli helyszíntől és a Világbajnok ellenféltől, így rendesen bekezdett az első menetben kézzel és lábbal is keményen találgatott, pörgött a román srác, mint a motolla. Antoine viszont igazi bajnokhoz méltóan kezelte a helyzetet, szépen nyugodtan kezdett egyre jobban belemelegedni a küzdelembe, szép és pontos kombinációkkal válaszolgatott a nagy vehemenciára, látszott, hogy nagyon egyben van fejben. Aztán a második menetben egy heves klincs helyzet után Antoine egy villámgyors mértani pontosságú térdessel búcsúzott, ami azonnal padlóra küldte a román srácot. Szerencsére komolyabb sérülés nem történt, de a mérkőzést Gabriel természetesen nem tudta folytatni, így Antoine újabb szép KO győzelmet könyvelhetett el.

Habash nem kímélte Román ellenfelét
Habash nem kímélte Román ellenfelét   

A hangulat a tetőfokán volt, hiszen nagyszerű mérkőzésen voltunk túl és akkor még most érkezetünk el a várva-várt 72,57 kg-os döntőhöz. Két kiváló adottságokkal és technikai tudással bíró versenyző Bereczky Dominik és Fábián Kristóf küzdelme kezdődött, nehéz volt megtippelni melyikük fogja győztesen elhagyni a szorítót. Bereczky egy kiváló kombinációval indította meg az összecsapást egy gyors fejrúgással zárt, ami elakadt Fábián blokkjában és rögtön egy gyors csapottal válaszolt a Vita Gym versenyzője. Dominik nagyon jó a kéz és lábtechnikákban és az utóbbi időben Thaiföldön gyakorolta a klincs fortélyait, sokat fejlődött a kivitelezésben, de Kristóf egyszerűen határozottabb és pontosabb volt ezen az estén minden technikában. Bereczkynek voltak szép megmozdulásai, de Fábián fejben és klincsben erősebb volt, így egyhangú pontozást követően elhozta a bajnoki címet és utazhat majd az európai döntőre.

Az est egyik legjobb küzdelme (Bereczky vs Fábián) 

Az est egyik legjobb küzdelme (Bereczky vs Fábián)

 

Két mérkőzés volt még hátra a gálából, az elsőben egy Muaythai Magyar Bajnoki címmérkőzés volt kiírva 5x3 percben a címvédő Horváth István és a kihívó Borbély György személyében, a másodikban pedig az est utolsó négyes tornájának döntője.  Amit Horváth és Borbély csinált a döntőben az igazi katarzis volt a közönségnek így a végére, hiszen ezen a meccsen minden volt, ami egy emlékezetes bajnoki ütközethez szükséges. Nagyot küzdöttek a fiúk, hol egyik, hol másik tűnt dominánsnak és tényleg mindent kiadtak magukból a menetekben. Borbély nagyot küzdött a meccs közepén talán némi fölényben is volt, mert hajszállal tisztább kombinációkat ütött, viszont a meccs elején és főleg a végén a címvédő akarata érvényesült. Aztán az utolsó menetben Horváth eleresztett egy jó ütemű könyökütést, amitől úgy felrepedt Borbély szemöldöke, hogy nem tudta tovább folytatni a küzdelmet, így a Magyar bajnoki öv egy fantasztikus küzdelem után továbbra is Horváth István derekán maradt.

Egy igazán kemény Magyar bajnoki ütközet (Szűcs vs. Borbély) 

Egy igazán kemény Magyar bajnoki ütközet (Horváth vs. Borbély)

Elérkeztünk a gála utolsó döntőjéhez és egyben utolsó mérkőzéséhez is. A nagy ütő Zsákai Béla nézett farkasszemet a pihentebb és igen kiegyensúlyozott teljesítményre képes Kovács Ervinnel. Zsákai a szokásos vehemenciával vágott bele a küzdelembe, de Kovács jól állta a sarat és szép kombinációkkal válaszolt. Béla nagyon kemény harcos, de azért sokat kivett belőle a ₺Hiéna₺ elleni óriási adok-kapok, így már nem tudott olyan koncentráltan támadni, mint az első mérkőzésén. Ervin pedig kiválóan megoldotta helyzeteket, szépen kivette magát a nagy ütések elől és pontos találatokkal válaszolt, így egyhangú pontozással behúzta a mérkőzést és a döntőt. Megvan a harmadik jegy tulajdonosa is Kovács Ervin személyében.

Összegezve a látottak fantasztikus színvonalú gálát sikerült szerveznie Rehák Györgynek és csapatának, egy igazi tartalmas estét produkálva a Barba Negra Music Club teltházas közönségének. A legtöbb küzdelem nagyon parázs csatákat hozott és voltak kifejezetten nemzetközi ₺A₺  kategóriát megütő színvonalú mérkőzések, látszott, hogy nagyon sokat fejlődtek az elmúlt időszakban a magyar fighterek. Így azt gondolom jó esélyük lesz harcosainknak Isztambulban is, hogy aztán tovább mehessenek az ázsiai döntőbe. Véget ért a statisztaszerepünk a nemzetközi porondon, kopogtatunk az élmezőnybe, szóval Hello Európa, Hello Világ, Hajrá Magyarok!!

 

A képeket Köszönjük az FHN fotósának és Facebook oldalának!

 

 

K.T.