Kick-box Világbajnokság: Két arany a döntők első napján
2013. december 07. 20:00

Kick-box Világbajnokság: Két arany a döntők első napján
A kick-box világbajnokság utolsó előtti napján Antalyában került sor a döntők első részére. Három tatami és egy ring működött a négy szabályrendszernek megfelelően.
A point-fightingban pénteken két magyar lépett küzdőtérre. Mórádi Zsolt az átlagosnál is jobban várta világbajnoki döntőjét. Túl sokkal tartozott az írek legjobb versenyzőjének,. Robbie McMenamynak. A tavalyi Európa-bajnokságon már a legjobb nyolc között kerültek össze és az ír fiú győzött, aki ezek után játszi könnyedséggel nyerte az EB-t is. Mórádi így nem indulhatott a sportág legelőkelőbb versenyén, a szentpétervári Harcművész Világjátékokon. Sőt, amikor egy hely felszabadult, oda nem Őt hívták meg - nem véletlenül. Az ír versenyző megnyerte a Világjátékokat is, de most eljött az igazság pillanata. Nagy feszültségben kezdődött a döntő, de vagy döntetlenre állt, vagy az ír vezetett. A második menetben viszont két ponttal is elhúzott Mórádi, aki másképpen is „büntette" ellenfelét. Egy oldalrúgásával majdnem leszedte McMenamynak fejét, aki belerohant a rúgásba, majd öt perc ápolásra szorult. A lélekben és fizikálisan is megtört ír a harmadik menetben sem tudott újítani, így Mórádi Zsolt megérdemelten szerezte meg világbajnoki címét. Nem kis elégtétel!

Mórádi Zsolt Világbajnok
Mórádi Zsolt elégtételt vett....egy aranyéremmel

Utána rögtön klubtársa, Jároszkievicz Krisztián következett, aki a német Alexander Gleixner ellen lépett tatamira. Rutinosan , alkalmazkodva ellenfele taktikájához egyre növelte előnyét, No, nem nagy előnyt, de arra éppen elég volt, hogy a világbajnokságot megnyerje. A végén ugyan vontak Tőle egy pontot, de a megmaradt egy pont előny a világbajnoki címet jelentette Krisztián és a magyar válogatott számára.

A másik tatamin Rizmayer Róbert döntőzött a light-contact 57 kg-ban a tadzsik Alier Ahmedov ellen. Aki ismeri a közép-ázsiaiak mentalitását, az sejthette, hogy ez a mérkőzés nem lesz egyszerű eset. Ennek megfelelően fordulatos és csípős csata alakult ki. A tadzsik versenyző kezdeményezett, de Norbert sem maradt adós. Kisebb kihagyásai voltak, de teljesen egyenrangú ellenfélnek bizonyult. A végelszámolásnál kiderült, hogy egy- egy pont hiányzott az üdvösséghez. Az így megszerzett ezüstérem nagyon szépen csillog, mert egyenlő erők küzdöttek meg a döntőben.

Az utolsó magyar vonatkozású döntőt Szabó „Pumukli" Árpád vívta a veteránok light-contact világbajnokságán. A kazah versenyző mozgékonyabb volt, Szabó viszont jobb kéztechnikával rendelkezett. Néha egy-egy keményebb technika is becsúszott. A vége egy szoros eredmény, és egy nagyon szépen csillogó ezüstérem lett.

A pénteki eredmények: Világbajnoki döntők:
Point-fighting:
84 kg.. Mórádi Zsolt* - Robbie McMenamy (Írország)
89 kg. Jároszkievicz Krisztián* - Alexander Gleixner (Németország)

Light-contact:

57 kg. Rizmayer Norbert - Alier Ahmedov*(Tadzsikisztán)
Veterán 84 kg. Szabó Árpád - Esimrám Kuralbajev* (Kazahsztán)

A mai napon sor a döntők második részére, amikor a magyar csapat nagyobb részéért izgulhatunk.

A világbajnoki döntők párosítása:

Point-fighting:
63 kg. Veres Richárd - Adriano Passaro (Olaszország)
74 kg. Gömbös László - Jaka Hudales (Szlovénia)
94 kg. Murvai Márton - Alexander Bobrov (Oroszország)

Nők:
65 kg. Kádas Adrienn - Antonella Esposito (Olaszország)
70 kg. Nagy Henrietta - Maria Semenova (Oroszország)
+70 kg. Kondár Anna - Daria Merkulova (Oroszország)
Light-contact:
89 kg. Dancsó Zoltán - Fabian Fingerhut (Németország)


Gregor László