Minden az Oktagonról
2018. June 25. 12:00

Minden az Oktagonról

Ebben a nyolcszögletű, vasból és szivacsból készült építményben küzdenek meg egymással a legjobb MMA-sok a legnagyszerűbb díjért: a UFC bajnoki övért!

Egy átlagos néző két dolgot tud az Oktagonról: Ez az a hely, ahol a bajnokokat megkoronázzák, illetve mindig összevérezik. De, mint sok minden más, ez a színpad is sokkal több, mint aminek látszik.

 

Néhány érdekesség:

               Hivatalosan 750 négyzetláb területtel rendelkezik, 30 láb széles és 6 láb magas. Magyaroknak könnyebben elképzelhető talán, ha így írjuk: 67 négyzetméter területű, 9,1m széles és 1,8m magas építményként írjuk le.

 

               Mivel a bokszolók négyzetalakú, a birkózók pedig köralakú páston küzdenek, az Oktagon egyik sportág űzőjének sem hat „hazai pályaként”.

 

               Amíg folyamatban van a küzdelem, csak a két harcos és a bíró tartózkodhat bent.

 

               Szünetben mindkét ajtót kinyitják, hogy a harcosok 2-2 embere is felmehessen.

 

               1993-ban küzdöttek először Oktagonban, a méretei azóta változatlanok.

 

               A matrac minden eseményre külön festéssel készül és sosem használják újra.

 

Ki készítette?

 

Szóval kivel kell kezet rázni, ki alkotta meg az MMA egyik legismertebb szimbólumát? Nos ez egy kissé komplikált.

 

Sokan mondják, hogy az ő kezei közül került ki ez a színpad, de igazából nem tudjuk pontosan, valójában kinek jár a dicséret.

 

Felépítés:

 

A nyolcoldalú építmény falai kerítésanyagból készülnek, sarkait szivaccsal védik. A matrac vászonból készül (ami meglepően rugalmas), melyet a UFC VIP Experience vendégek csodálhatnak meg először az Oktagon-túra során.

 

A UFC-nek számos előírása van a küzdőtérrel kapcsolatban, melyek közül talán a következő a legérdekesebb:

„A ring alja maximum 4 lábbal lehet a talajnál magasabban és kényelmes lépcsővel kell rendelkeznie a védőfelszerelés nélküli harcosok számára.”

 

Hogyan juthatsz be te is?

 

A UFC VIP Experiment belépővel bárki kipróbálhatja, milyen érzés McGregor-ék helyében lenni, sőt a bajnoki övvel is fényképezkedhetnek. Akik ennél is többre vágynak, azok UFC VIP Experience csomagot kell, hogy vásároljanak. Ezek magukba foglalják a mérlegelésre fenntartott ülőhelyet, backstage túrákat, személyes találkozókat a harcosokkal, ajándékcsomagokat és még sok más érdekességet.

 
Küzdősportban támogatónk a profight.hu