Csütörtökön indul a Karate Európa-bajnokság Isztambulban
2015. március 18. 18:09

Csütörtökön indul a Karate Európa-bajnokság Isztambulban
A karate történetének legfontosabb felnőtt Európa-bajnokságát rendezik csütörtöktől vasárnapig Isztambulban. Az Eb különlegessége, hogy itt lehet kivívni a részvételi jogot az először megrendezésre kerülő Európa Játékokra, amelyre a karate - nem olimpiai sportág létére is - meghívást kapott. A magyar csapat 14 fővel vesz részt a törökországi kontinensviadalon, ahol két bakui kvalifikációs hely megszerzése a cél.

Profight: Karate felszerelések széles választéka!


A júniusi, bakui Európa Játékokon karatéban csak egyéni versenyszámokat rendeznek. A férfiaknál és nőknél is katában (formagyakorlat) és az öt-öt kumite (küzdelem) súlycsoportban zajlik majd a versengés, valamennyi kategóriában nyolc versenyzővel. A kvalifikációhoz az isztambuli Eb-n az első hatban kell végezni, ami azt jelenti, hogy a döntők és a bronzmérkőzések résztvevői biztosítják helyüket az Európa Játékokon. (Bakuban ezenkívül egy helyet kap a rendező azeri versenyzők, a fennmaradó utolsó helyről pedig "szabad kártyás" alapon döntenek.)

- Nagy várakozással tekintünk a különleges Európa-bajnokság elé - mondta el Ruzsinszki György, a felnőtt válogatott edzője. - Az edzőtáborban jó formát mutattak a válogatott tagjai, megfelelő volt a hangulat és a versenyzők hozzáállása is. Bízunk benne, hogy a felkészülés során gyakoroltakat Isztambulban sikerül pontokra és továbbjutásokra váltani. Cél a korábban kitűzött két kvalifikációs hely, és reméljük, hogy ezek éremszerzéssel párosulnak, emellett a csapatoktól is jó szereplést várunk. Nem szívesen emelek ki senkit, de azért az elmondható, hogy Tadissi Martial hosszú ideje stabilan jó teljesítményt nyújt, akárcsak az idén az U21-es korosztályban Európa-bajnokságot nyert Hárspataki Gábor. A nőknél az indulók között van az elmúlt időszak sikerkovácsai közül Tóth Beatrix és Bartha Nikola, de a válogatott valamennyi tagjában is benne van a kvalifikáció esélye.

Tadissi Martial akcióban                                                         Tadissi Martal akcióban

Karate Európa-bajnokság, Isztambul, a magyar indulók:
Kata:
Férfiak: Nagy Botond
Nők: Sterck Laura
Kumite:
Férfiak: 60 kg: Hübner András, 67 kg: Tadissi Martial, 75 kg: Hárspataki Gábor, 84 kg: Höning Alexander
Nők: 50 kg: Molnár Réka, 55 kg: Tóth Beatrix, 61 kg: Lassingleitner Fruzsina, +68 kg: Bartha Nikola
Férfi csapat: Hárspataki Gábor, Höning Alexander, Höning Dávid, Koburger Soma, Szegedi Döme, Tadissi Martial, Virág András
Női csapat: Bartha Nikola, Lassingleitner Fruzsina, Molnár Réka, Tóth Beatrix

Turák Péter