Év végi értékelés Zrínyi Mikós mesteredzővel
2018. január 03. 09:35

Év végi értékelés Zrínyi Mikós mesteredzővel
A magyar kick- box emblematikus alakja a sportág első mesteredzője, Zrínyi Miklós, aki több évtizedig töltötte be szövetségi kapitányi posztot, s akinek eredményes tevékenységéhez világ és Európa-bajnoki címek,érmek sokasága kapcsolódik.

A kiváló sportszakember két éve váltott és új kihívásokat keresett. Számos megbízatását feladta, s megalapította s Zrínyi Miklós Kick-box Akadémiát. Az egyesületet az év elején hivatalosan is felvették a Magyar Kick-box Szövetségbe. Az eltelt évről legutóbbi békéscsabai tartózkodása idején beszélgettünk.

 • Egy év telt el azóta, hogy a Magyar Kick-box  Szövetség felvette a  tagjai közé Zrínyi Miklós Kick-box Akadémiát. Hogyan telt el ez az egy év?
  - Elég sok változás következett be az akadémia életében. Az eddigi edzőteremből  átköltöztünk, s most már három helyen is tartunk edzéseket. XIII. kerületben, a VIII.kerületben és a XVI.kerületben. Vagyis az a tervünk, hogy terjeszkedünk majd, beindult.
   - Hány edző segíti a munkát?
  - Hét edző vesz részt az oktatásban. Nem egyszer váltják egymást, a csoportok jól működnek, annak ellenére, hogy azért a terem helyszínének változását megérezte a létszám. Itt Pesten a sportolók talán jobban ragaszkodnak a megszokott helyükhöz.
  - Tavaly elsősorban az utánpótlás korosztályról szólt a munka és a versenyeztetés. Az idén a felnőtt korosztályban is jöttek az eredmények…

 • Még mindig az utánpótlás nevelés a fő cél, de nagyon fontosak nekünk az úgynevezett „hobbisták” is. Amikor annak idején, évtizedekkel ezelőtt elkezdtem az edzősködést, mindenkiből versenyzőt szerettünk volna nevelni, de akkor még életstílust is szerettünk volna kialakítani. Aztán csak versenyzőkben gondolkodtunk, s most ismét kicsit az életstílus került nálam előtérbe. Régen a kedd, csütörtök és szombat nekünk sérthetetlen volt, mert tudtuk, hogy akkor edzünk. Most, a mai rohanó világban, az iskolában leterhelt gyerekeknél kicsit másképpen néz ki, de azt szeretném, ha valaki hobbiszinten van, akkor is jöjjön, izzadjon, fáradjon el, legyen egy jó kis közösség.
  - Második éve működnek, kik azok versenyzők, akikre legbüszkébb?
  - Az utánpótlás korosztályból egyértelműen a Debre Bence és a Pallag Csenge. A  Bencénél jobb mentalítású versenyzőt el sem tudnék képzelni. Ő az, aki az edzésprogramot maradéktalanul végrehajtja, nem keres kifogást. A felnőttek közül Gremen Petra bekerült a felnőtt válogatottba. A világbajnoki szereplés nem úgy sikerült, ahogyan terveztük, nagyon rossz sorsolás volt, a későbbi győztestől szenvedett vereséget. Sélley Anna idén nem tudott versenyezni, de remélhetőleg 2018-ban ismét eredményes lesz. Csorba Ádám is bekerülhet a felnőtt keretbe. Összesen, minden korosztályt számítva hét versenyzőnk képviselhette 2017 Magyarországot magyar válogatottként.
  - Hogyan biztosítható az egyre nagyobb akadémia fenntartása anyagilag?
  - Egyelőre még „döcögősen”  megy., de bízok benne, hogy ebben változás lesz. Pályázunk rendszeresen, és az önkormányzatok is segítséget ígértek.
  - Mint a szövetség első mesteredzője,  egykori szövetségi kapitányként, ha tárgyal, akkor tudják, hogy ki Zrínyi Mikós kick-box mesteredző? Ismerik a munkásságát?
  - Esztergomban, mert ott is érdekelt vagyok, tudják. S akik a nevünkben tárgyalnak, azok is tudják, s legtöbbször a tárgyalófelek is.
  - Vagyis, a tekintély azért megmaradt…
  - Bár nem szeretem előtérbe helyezni magam, azért a bemutatkozó levelekben szerepel a rövid szakmai életrajzom, az elért eredmények, éppen a jó cél érdekében.
  - Több funkcióját  feladta, úgy tűnt, hogy némileg háttérbe vonult. Mi maradt az Akadémia vezetésén, az edzősködésen kívül?
  - Még mindig tagja vagyok a Mesteredzői Kollégiumnak, elnöke a Magyar Edzők Társasága keretében működő Harcművészeti és Küzdősport Szekciónak, részt veszek az edző és szakedző képzésben, tagja vagyok a Magyar Kick-box  Szövetség elnökségének, vezetem a Komárom-Esztergom Megyei Kick-box  Szövetséget. Amúgy nem vagyok híve a funkció halmozásnak.
  - Végezetül mit vár a 2018 évtől?
  - Remélem, hogy ez az év is eredményes lesz. Várom a létszámunk további  növekedését, további edzések beindítását tervezzük. Szeretném, ha edzőim egy életpálya modellt  látnának maguk előtt. Bízok benne, hogy ezt kick-box-ban is meg lehet valósítani.

Gregor László

A legjobb felszerelés 2018-ban is a profight.hu-n.