Kiválóan sikerült a szombathelyi Hurricane Kick-box gála!
2014. szeptember 03. 12:40

Kiválóan sikerült a szombathelyi Hurricane Kick-box gála!
Rendhagyó helyszínen és rendhagyó módon rendezte meg a HURRICANE FIGHT K-1 és Full Contact gálát a Magyar Kick-box Szövetség, a szombathelyi Skorpió Kick-box SE. Először a sportág magyarországi történetében nem sportcsarnokban, tornateremben, vagy művelődési házban, hanem egy autószerviz szerelőcsarnokában állították fel a ringet.

 Profight: Profi harcművészeti felszerelések széles választéka!


A formabontó, 5 nemzet legjobbjait felvonultató gálának örömmel adott otthont a Four G autószerviz. Szombathelyen ugyanis nagy hagyománya van a kick-box gáláknak. Az eddigi gálák a szombathelyi „ikon”, Dancsó Zoltán profi világbajnoki címvédő mérkőzéseire épültek light-contact-ban, most viszont a legjobb hazai ringeseket láthatták a nézők, megtöltve a Four G csarnokot. Egy győzelemre éhes magyar csapat fogadta a „Sógorok”, az osztrákok három német, egy horvát és egy bosnyák versenyzővel kiegészített gárdáját.

A magyar-osztrák kick-box kapcsolatok nagy hagyománnyal bírnak, hiszen annak idején a hetvenes évek végén az osztrákok ismertették meg velünk önzetlenül ezt a küzdősportágat. Akkor mi tátott szájjal néztük az osztrák sztárokat, és igyekeztünk ellesni technikáikat. Az első, 25 éve megrendezett kecskeméti magyar-osztrák full-contact nem sok magyar babér termett.

   Most viszont 2014 évet írunk, és negyedszázad után a kick-box magyar sikersportág lett, amit számos felnőtt és utánpótlás Világ- és Európa-bajnoki cím és érem bizonyít... a ringesek között is! Így érthetően nagy várakozás előzte meg a magyar – osztrák ringes kick-box gálát, s a nézők nem csalódtak.

Habash Antoine támad                                            Habash Antoine támad (A képeket a Bg Productions készítette)

  A gálán kezdésként jó hangulatot teremtett a bevezető mérkőzés, amelyet magyar versenyzők,-  Kuti Lilla és Horvát Anita - vívtak. Összecsapásukból utóbbi került ki győztesen. Az első nemzetközi mérkőzés parádésan gyorsa sikeredett a győri Nardelotti Zoltán jóvoltából. Csányi János műhelyéből érkezett junior bajnokunk ugyan még nincs 17 éves, a cseh openen a KO király becenevet kapta a szervezőktől, lévén az elmúlt két évben minden mérkőzését kiütéssel zárva hozta haza a trófeát. Most sem volt másképp, Zoli az aktuális bosnyák bajnoknak tartott egy perces oktatást amit egy test térd majd állcsúcson elhelyezett horog kombinációval zárt le.


    A következő nemzetközi összecsapást K-1 56 kg-ban Balajti Bianka és Christin Fiedler vívta. Az biztos, hogy a jóval idősebb és rutinosabb osztrák hölgy nem erre számított. Kapott ugyanis egy kiadós verést jóval fiatalabb és tapasztalatlanabbnak számító magyar ellenfelétől, akinek szárnyakat adott a közönség biztatása. Különösen Bianka elemi erejű bal egyenesei jelentettek Fidlernek megpróbáltatást. Balajti teljesítményét és egyhangú  pontozásos győzelmét örömmel nyugtázta edzője, Rehák György szövetségi kapitány.
   Ezután lépett ringbe Fábián Kristóf az osztrák Raymund Müller ellen K-1 71 kg-os súlycsoportban. Végig a magyar fiú irányított, az első menetben le is ütötte ellenfelét egy balegyenessel. Müller ezután a túlélésre rendezkedett be. A fordított felállású miskolci versenyző, Fábián Kristóf győzelméhez viszont nem férhetett kétség, egyértelmű volt.

Balajti Bianka                                               Balajti Bianka (A képeket a BG Productions készítette)

   Géczei Róbert (Békéscsabai Lakótelepi SE-Energy Gym) nem a megszokott súlycsoportjában lépett a kötelek közé, hanem feljebb, a K-1 67 kg-ban, de ez szerencsére nem zavarta meg. Ellenfele, az osztrák Marc Rabl erősen kezdett, de lendületes próbálkozásait Robi magabiztosan „ölte”. Aztán az első menet közepétől átvette az irányítást, lehetett látni, hogy fizikálisan és ütőerőben erősebb ellenfelénél. Rúgásokkal puhította, majd a fejét célozta. Hricsovinyi Károly tanítványa aztán a menet vége előtt egy elemi erejű bal horoggal leterítette és befejezte a mérkőzést. A mérkőzést vezető szlovák bírónő, Michaela Kovacova számolás helyett azonnali elsősegélyt rendelt el az alélt osztrák  fiúnak. Szóval… nagy K.O. volt!
  Ez a számunkra örömteli esemény megismétlődött a következő mérkőzésen, ahol full-contact 71 kg-ban Laszák Zoltán (Szigetszentmiklós-Tököl SE versenyzője) csapott össze az ökölvívó múlttal bíró német Seven Barissal. A 22 éves, de jelentős mérkőzés számmal bíró válogatott németet ugyanis Zoli az első menet közepén egy hatalmas, fejre kivitelezett  hátsó köríves rúgással leterítette. Ez egy újabb látványosan szép, magyar győzelem volt, aminek nem csak Gnyálin István edző örült.

Görbics Gábor küzd                                            Görbics Gábor Küzd ellenfelével (A képeket a BG Productions készítette)

  A következő párosban azért kicsit féltettük Spéth Norbertet , a kazincbarcikai Küzdő SE thai-boksz világbajnoki ezüstérmesét a low-kick 67 kg-ban vívott küzdelmében . Bár fiatal kora ellenére tekintélyes eredménylistával rendelkezett, az ellenfél, az osztrák-csecsen RuslanTokhtarov elég agresszíven küzdő versenyzőnek látszott. Szepesi Attila tanítványa viszont gyors küzdőmodorával és beugrásos kombinációival minden menetet megnyert. A harmadik menetben az osztrák mindent egy lapra feltéve rohamozott, de hiába, a menet közepétől ismét Spéth „diktált”. Az eredmény: egyhangú pontozásos győzelem.

Sikeres ütés, Habash Antoine                                     Habash Antoine sikeres ütése (A képeket a BG Productions készítette)

   Kevesebb izgalmat hozott a következő mérkőzés, amit Szabó László (Békéscsabai Lakótelepi SE-Energy Gym) küzdött meg osztrák ellenfelével, Christoph Steinlechnerrel.  Az osztrák fiú hamar felmérte, hogy nincs esélye. Szabó László magabiztosan nyerte mind a három menetet, a végén még kiváló rúgás technikájából is láthattunk ízelítőt. A vége csak a magabiztos, egyhangú pontozás lehetett Laci győzelmével.


   A 60 kg low-kick kategóriában Habash Antoine, a Re-Gym fiatal, de tekintélyes mérkőzésszámmal és eredménylistával rendelkező versenyzője a  regnáló profi K1 világbajnokaként csapott össze az osztrák Martin Gruberrel. Gruber nem feltett kézzel jött a ringbe, tisztességes küzdelemre késztette Antoinet. A magyar fiú azonban simán hozta egyhangú pontozással a mérkőzést még úgy is, hogy Hurricane Fight-on egy kis kirándulást tett a tőle kissé távol álló low-kick szabályrendszerben, lévén Antoine a K1 illetve Muay Thai világában érzi magát legkomfortosabban.

Habash Antoine Harcol                            Habash Antoine harcol ellenfelével (A képeket a BG Productions készítette)

  Ezután következett a nap utolsó mérkőzése, a fő mérkőzés, a magyar Görbics Gábor (Titán SE) és a német Kian Golpira között.  Már háromszor találkoztak korábban, és egyik összecsapás sem volt könnyű. Már az első menet megmutatta, hogy eltérő a két fiú küzdőstílusa. A német fiú sokat rúgott, sokat ütött, de nem nagy ütőerővel. A Világjátékok győztes, Európa-bajnok Görbics mindebből kevesebbet csinált, de azt elemi erővel. Egy nagyon kemény , és nagyon látványos csata alakult ki, a nap legjobb mérkőzése. A második menet is szoros volt, és még keményebben csaptak össze az ellenfelek. Egy összefejelés után mindkét versenyzőt ápolni kellett. A harmadik menetben Görbics Gábor beleerősített, hatalmas ütésekkel és testrúgásokkal „bombázta” a németet, zárt védekezésből indulva. A német nem adta fel, és egy fordulatos, pörgős küzdelemmel elvitte a negyedik menetet. Az utolsó, ötödik menet látványosságban még az előző meneteket is felülmúlta. Ez egy igazi presztízs mérkőzés volt, hisz eddigi 3 csatájukból Gábor két győzelemmel vezetett. A vége szoros, megosztott pontozásos magyar győzelem lett. Görbics edzője, Juhász Gábor, aki az egész gála főszervezője volt, még egy látványos győzelmet is besöpörhetett a gála végén. A gála abszolút magyar sikerrel zárult. Egyrészt 5:0 arányú győzelemmel sikerült visszavágni a sógoroknak s megmutatni hova fejlődött a magyar kickbox az elmúlt 25 évben, másrészt a következő három hónap nemzetközi megmérettetéseire készülő válogatott versenyzőnk sérülés nélkül, parádés győzelemmel töltődött fel a kihívások előtt. Nem véletlen a siker. a válogatott versenyzők formaidőzítése tökéletes volt, hisz Rehák György szövetségi kapitány épp a gála reggelén fejezte be a válogatott ez évi edzőtáborát, de Csányi JánosGnyálin IstvánHricsovinyi Károly, és Juhász Gabi is évek óta tartó „válogatott-gyártó” munkájukat adták az estéhez. Ő győzelem az övék is. Ugyanilyen győztesek voltak a nézők, a szurkolók és a magyar kick-box sport. Egy jó hangulatú rendezvényen vehettek részt. Jól működött a Galambos Péter alelnök,főbíró vezette nemzetközi bírói kar, hiszen vitatott döntések nem születtek.

Görbics Gábor                                                            Görbics Gábor a kupával (A képeket a BG Productins készítette)

Mind a magyar versenyzők teljesítményét, mind a rendezést és a gála hangulatát elégedetten méltatta Dr. Leyrer Richárd, a Magyar Kick-box Szövetség elnöke, a MOB és WAKO alelnöke, aki elmondta, az ilyen színvonalú és hangulatú rendezvények adhatnak nagy lökést a honi ringes kick-box  szabályrendszerek fejlődésének, és a szurkolói bázis növelésének.

A magyar kick-box tehát fergeteges győzelmekkel csapott le Szombathelyre a HURRICANE FIGHT-on, 12-ből 11 nyert összecsapással demonstrálva, hogy igazi magyar sikersportágról beszélünk.


Gregor László